Bildkollage med Luffar-Lasse, Emma Sundh, VR-glasögon

Öppet hus med samhällsbyggnad 14 december

Fullspäckat program när samhällsbyggnad i Trollhättan bjuder in till öppet hus och nämndsmöte. Luffar-Lasse-rondell, framtidsvisioner för slussområdet, två prisutdelningar och föreläsning med hållbarhetsinspiratören Emma Sundh är några exempel på vad eftermiddagen bjuder på. Här hittar du hela programmet!

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Varmt välkommen på öppet hus med samhällsbyggnadsförvaltningen och samhällsbyggnadsnämnden!

När: 14 december, kl. 17.00-18.30 (öppet hus), kl. 18.30 (öppet nämndsmöte)
Var:
Folkets Hus, lokal Fenix och Gaia (plan 2 bakom Kulturbaren), Kungsgatan 25, Trollhättan

Program öppet hus, kl. 17.00-18.30

 

En hållbar föreläsning, hållbarhetsinfluencern Emma Sundh

Kl. 17.10-17.30  

Emma Sundh, journalist, författare och influencer, engagerar sig passionerat för klimat, miljö och en omställd framtid. Genom sina olika plattformar delar hon kunskap och inspirerar tusentals människor att göra medvetna val för en mer hållbar vardag. Under sin föreläsning pratar hon om framtid, omställning, cirkulära möjligheter och annat kul!

Mer om Emma.

Arkitektur och dess betydelse för en stad, stadsarkitekt Elin Larsson

Kl. 17.40-18.00

Elin Larsson jobbar som stadsarkitekt på Trollhättans Stad och har en stor insikt i vad arkitekturen bidrar med i en stad. Elin berättar om Trollhättans strategi för gestaltad livsmiljö som är under arbete - den ska sedan vara vägledande för hur vi planerar och formar Trollhättan till en plats där människor trivs och mår bra.

Framtidsvisioner och möjligheter för slussområdet i Trollhättan

Kl. 18.05-18.20

Kommunstyrelsens ordförande Peter Eriksson, samhällsbyggnadschefen Johan Bengtsson och projektledaren Linnéa Larsson visar idébilder på hur slussområdet skulle kunna utvecklas i framtiden, om nya slussar byggs i den norra dragningen över Västergärdet.

Omröstning: Utsmyckning av rondell med Luffar-Lasse-tema på Överby

Lokalkändisen Luffar-Lasse har skapat rubriker och engagemang i Trollhättan. Efter otaliga promenader mellan Björndalen och Överby och pauser utanför köpcentrats butiker har katten blivit en riktig ikon. 15 000 personer följer Luffar-Lasses egna Facebook-grupp och här delas flitigt bilder från de som träffat Lasse och kanske fått turen att köra honom hem till Björndalen.

Samhällsbyggnadsnämnden fick en förfrågan om att namnge en rondell på Överby till Luffar-Lasses ära – något som inte kunde genomföras på grund av regler kring namnsättning. Nu har nämnden istället som förslag att smycka ut Ladugårdsrondellen som en hyllning till katten. Flera genomförbara alternativ har tagits fram som förslag och på öppet hus kan du rösta på din favorit! Här är förslagen!

Rösta digitalt: Om du inte har möjlighet att komma till Öppet hus kan du rösta här!

Under samhällsbyggnadsnämndens möte, som börjar kl. 18.30, tas beslut om vilket alternativ som ska bli verklighet. 

Kungsgatan i VR (virtual reality)

Ombyggnationen av Kungsgatan är i full gång och det vi ser nu är djupa hål i marken. Men hur ska det egentligen bli när det är klart och hur är upplevelsen att vandra gatan fram då? Du kan bli en av de första som får veta: välkommen att ta en tur på Kungsgatan, så som den ska se ut när den är klar, med hjälp av VR.

Centrumutveckling efter trafikutredning

Efter en omfattande trafikutredning i centrum planeras nu flera åtgärder som ska göra stadskärnan mer tillgänglig och attraktiv där trafikflöden också blir smidigare. Välkommen att ta en titt på visionsbilder och hör mer om planerna för stadskärnan!

Bygglovsservice

Ska du installera en kamin, bygga en carport, friggebod eller ett vinterisolerat uterum? Eller vad som helst egentligen, där bygglov behövs. Våra medarbetare från bygglovskontoret finns på plats för att svara på alla dina frågor om bygglov och hjälper dig att komma vidare i ditt projekt.

Rådgivning och tips för biologisk mångfald

Vår rådgivare för biologisk mångfald är på plats för att ge just dig de bästa tipsen och idéerna för hur du kan utveckla din trädgård eller balkong för att våra viktiga insekter och kryp ska trivas! Ta gärna med och visa bilder på din trädgård eller balkong för att få de bästa tipsen.

Senaste nytt om Vårvik

Vad är på gång på Vårvik? När är första huset på plats? Vad händer med Martinverket? Det kan du snart få reda på – Malin Nyberg, som är ny VD på Trollhättan Exploatering AB som driver utvecklingen av stadsdelen, finns på plats för att svara på dina frågor om Vårvik!

Utrustningsutställning och 3D-kartor

Vet du vad en totalstation är? Eller hur våra drönare ser ut, som vi använder när vi gör olika uppdrag runt om i Trollhättan? Nu kan du stilla din nyfikenhet – på vårt öppna hus ställer kart- och mätningskontoret ut och visar upp spännande redskap och verktyg som är superviktiga i vårt arbete med att utveckla Trollhättan.

Politikermingel

Vilka är det som styr över samhällsbyggnadsfrågor i Trollhättan egentligen? Välkommen att träffa dina lokala politiker i samhällsbyggnadsnämnden som minglar runt på öppet hus innan det öppna nämndsmötet startar kl. 18.30 - leta efter gula namnskyltar!

 

Öppet nämndsmöte, kl. 18.30-20.00

 

Välkommen att vara med och lyssna på den öppna delen av samhällsbyggnadsnämndens möte. 

Utdelning av Gröna Samhällsbyggnadspriset - nytt för 2023

En utmärkelse för att uppmärksamma modiga, nytänkande och förändringsvilliga initiativ som konrekt bidrar till att Trollhättan blir en mer hållbar stad inom samhällsbyggnadsområdet. Det här blir första gången priset delas ut och nomineringen till priset är öppen fram till 30 november. Lär dig mer om priset och nominera! 

Utdelning av Arkitekturpriset

Ett pris för att väcka intresse och öka medvetandet om värdet av god byggnadskonst. Priset delas ut till en byggherre i Trollhättan som gjort en ny- eller tillbyggnation under föregående år och som uppvisat just god byggnadskonst. Priset har delats ut sedan 2000. Tidigare pristagare och årets nomineringar hittar du här. 

Beslut om utsmyckning av rondell med Luffar-Lasse-tema

Lokalkändisen Luffar-Lasse kunde inte få en rondell uppkallad efter sig på grund av regler kring namnsättning. Men en utsmyckad rondell för att hylla katten - det kan ordnas! Nämnden tar beslut om vilket av de framtagna alternativen för utsmyckning av Ladugårdsrondellen på Överby som ska bli verklighet!


Fler ärenden kan tillkomma i programmet men ingen myndighetsutövning sker under mötet. 

Senast granskad 2023-11-23 av JOSÅKEBEN