Utställningsprogrammet 2025

Vi ser fram emot ett år med många intressanta samtal i utställningarna och kreativa stunder i vår ateljé där du inspirerad av utställningen kan skapa på egen hand. Ta gärna chansen att delta på de öppna visningar som vi erbjuds vid ett antal lördagar och onsdagkvällar under varje utställning. 

 

Kollagebild med Yvonnes målning och Karons skulptur

Yvonne Swahn & Karon Nilzén 30/11-26/1

Här möts två konstnärskap som i konsthallen får utrymme att utmana och ljuda med varandra. Vänersborgsbaserade Yvonne Swahn låter såväl mörker som ljus och skärpa som oskärpa ta plats i sitt måleri där viktiga ord är tankar, känslor, tid och rum. I sin skulpturcentrerade praktik nedmonterar och omformulerar Köpenhamnsbaserade konstnären Karon Nilzén, material och objekt.

Funny Livdotter står framför en lila byggnad som är Homografiska museet på Not Quite.

Pop-up Homografiska Museet 30/11-26/1

Upplev queerbiografen i Homografiskas pop-up i Konsthallen Trollhättan. Här kan du se konstfilm och videoverk från några av konstnärerna ur Homografiska Museets samling. Homografiska är ett queermuseum i Fengersfors under ledning av Funny Livdotter som visar en världsbild där representation, mångfald och variation är nyckeln.

Konsthallen tomma utställningsrum och texten ART

A/R/T-In residens 8/2-9/3

Under fyra veckor tar fyra bildlärarstudenter från HDK-Valand plats i konsthallen. Mathilda Eskilsson, Katrine Lif, Viktoria Robinsson och Frida Johansson kommer under perioden ta sig an bildpedagogiska frågor både konstnärligt och vetenskapligt. Under perioden visas också utställningen Under ytan – Konsten som ett redskap för havsmedvetenhet. Här presenteras ett möte mellan elever från Gullmarsgymnasiets marinbiologiska spetsutbildning i Lysekil och konstnären Annika Rockstöm I elevernas verk är biologiskt mångfald och begreppet havsmedvetenhet centralt.

Studie av havsanemon i akvarell

Under ytan 8/2-9/3

Under ytan – Konsten som ett redskap för havsmedvetenhet presenterar ett möte mellan elever från Gullmarsgymnasiets marinbiologiska spetsutbildning i Lysekil och konstnären Annika Rockstöm I elevernas verk är biologisk mångfald och begreppet havsmedvetenhet centralt. Utställningen är ett samarbete mellan Lysekils kommun och Trollhättans Stad inom Interreg-projektet Upplevelsenäring - kultur och besöksnäring i samverkan.

Konst av Tobias Bradford

Tobias Bradford 22/3-18/5

Runt 2016 byggde jag en enkel maskin; en skulptur bestående av ett soffbord med en peruk och en hårborste fasttejpad på en motoriserad arm. Skulpturen borstade sitt eget hår oavbrutet, och håret gick snabbt från mjukt och glänsande till en tovig, trasslad röra. Genom detta började jag utforska min relation till mina egna fixeringar och ofrivilliga tics, som likt maskinen har gjort en liten del av min hårbotten kal. Sedan dess har jag använt mekanik som ett sätt att närma mig komplexa känslor gällande kroppslighet, autonomi och den gnagande rädslan av att inte ha full kontroll över kropp och sinne.

Konst av Mari Rantanen

Mari Rantanen 7/6-3/8

Sommarens utställning bjuder på ett färgsprakande måleri då Mari Rantanen intar Konsthallen. Mari Rantanens konstnärskap tar inspiration från konstens historia, från arkitektur och måleri men likaså från den nutida konstscenen och det vardagliga livet. I sitt måleri använder hon element från både hög- och populärkulturen samtidigt som hon arbetar med ett geometriskt formspråk, ofta i dialog med organiska former.

Öppen Salong 9/8-6/9

Välkommen att delta! För tjugotredje gången i ordningen bjuder vi in till att delta en av årets höjdpunkter i vårt program. Öppen Salong i Konsthallen Trollhättan vill bejaka allas kreativa och skapande förmåga genom att vara öppen för alla som vill delta med ett eget verk på årets gemensamma tema - Vatten. Inlämning sker under hela perioden vilket gör att utställningen växer och förändras fram till utställningens sista dag då vi firar med en stor finissage!

Konstverk av Leif Holmstrand

Leif Holmstrand 20/9-16/11

Med grafiska bilder tryckta på segel från Ostindiefararen Götheborg, skulptur, film och foto skapar Haky Jasim en stor labyrint i Konsthallen. Utställningen Hem, Hav, Hopp – En reflektion över flykt kretsar kring hur klimatförändringar, politiska konflikter och ekonomiska ojämlikheter påverkar människors liv och driver dem på flykt, och om hur mänskliga rättigheter kan respekteras och skyddas på allvar.

Konstverk av Susanne Fagerlund

Susanne Fagerlund 29/11-25/1

Utställningen behandlar i stort allt existerandes intrassling och sammankoppling. Den är tänkt att teckna en livsväv med allt det som omger oss såsom skogar, vattendrag, djur, växter med mera. Fokus ligger på människans komplexa och ohållbara relation till naturen och det som samexisterar i vår livsmiljö.