Car-GoNE-City: Minska bilberoendet med eldrivna lastcyklar
I det europeiska forskningsprojektet Car-GoNE-City utforskas potentialen i delade, eldrivna lastcyklar för att minska användningen av privatbilar i europeiska städer. Genom att integrera dessa transportmedel i stadsmiljöer siktar projektet på att främja en mer hållbar mobilitet.
Status i projektet
Pågående
Finansiering och samverkan
Projektet delfinansieras via det europeiska partnerskapet Driving Urban Transitions och med stöd av Vinnova. Projektet koordineras av Chalmers Tekniska Högskola. I projektet deltar också städerna Trollhättan, Göteborg, Mölndal; Oslo; Karlsruhe och Konstanz (Tyskland) samt Budapest (Ungern). Projektledare för Trollhättans stad: Jörgen Einarsson, samhällsbyggnadsförvaltningen.
Om projektet
Bakgrund
Projektet initierades som en del av det europeiska partnerskapet Driving Urban Transitions, med målet att genom forskning, innovation och kapacitetsuppbyggnad möjliggöra för lokala myndigheter, kommuner, tjänste- och infrastrukturleverantörer samt medborgare att omsätta globala strategier i lokala åtgärder. I Trollhättan är det Trollhättans stad och Kraftstaden som med Lundqvist Byggförvaltning AB driver testet med el-lastcyklar.
Målsättning
Projektet syftar till att:
- Studera tidsbaserad tillgänglighet i 15-minutersstäder genom att utveckla innovativa metoder som inkluderar delad mobilitet.
- Förstå potentialen för delad lastcykelmobilitet att minska användningen av bilar och dess interaktioner inom multimodala transportsystem.
- Engagera invånarna i design av delad mobilitet med hjälp av digitala deltagandemetoder, ”spelifiering” och tester i verkliga miljöer.
- Identifiera effektiva tillvägagångssätt för att underlätta införandet av delad mobilitet.
Utveckling för en hållbar framtid
Det här ska göras
I projektet ska vi göra det här:
- Tillgängliggöra och hyra ut eldrivna lastcyklar till invånarna i utvalda bostadsområden för att testa och utvärdera deras användbarhet i dagliga sysslor.
- Använda deltagarbaserade metoder för att engagera medborgarna direkt i planering, design, genomförande och utvärdering av delad lastcykelmobilitet.
- Samarbeta med städer och partners över hela Europa för att dela kunskaper, erfarenheter och bästa praxis.