Tips på friluftsområden

Vill du hitta nya utflyktsmål i närområdet under påsklovet? I Trollhättan finns 37 tätortsnära friluftsområden, strövområden och utflyktsmål på landsbygden som har särskild betydelse med hänsyn till friluftslivet. Nedan listan några tips på friluftsområden att besöka under sportlovet.

Munkebo-Brandsbo-Ängens gård

Tätortsnära friluftsområde med varierad natur, som utnyttjas för ett stort antal aktiviteter året om. Munkebo gård, som drivs av Friluftsfrämjandet, och den kommunala ridanläggningen Ängens gård är två naturliga mötesplatser och utgångspunkter för besök i området. Vid Ängens gård finns också en bågskyttebana och en aktiv brukshundsklubb. I området finns markerade motionsslingor för löpning, skidåkning, cykling och ridning. Genom området passerar den 14 km långa Edsvidsleden. Eldstäder finns vid Krusetorpet och vid vindskydden.

 

Skidstugan

Tätortsnära skogsområde som också kallas Björndalsterrängen. Här finns mossig granskog, hällmarker, mossar och surdrog. I nordväst ingår odlingslandskapet öster om Jonstorp med sitt rika växt- och djurliv kopplat till det gamla kulturlandskapet. I området bedrivs ett stort antal olika friluftsaktiviteter året runt. Från motionsgården som drivs i regi av Trollhättans Skid- och orienteringsklubb (TSOK), utgår markerade motionsspår av olika längd. En 900 meter lång sträcka beläggs vintertid med konstsnö när vädret tillåter. Motionsgården med omklädning och enklare servering är öppen för allmänheten under vissa tider.

Älvrummet

En stadspark, närströvområde och turistmål av internationellt högsta klass. Här erbjuds strövtåg i intressant kulturmiljö, spektakulära utsikter, fiske och rik natur. I området ingår de gamla slussarna vid Gamle Dal, Olidans kraftstation, Forngården, Kopparklintens utsiktsplats och Trollehättefallen – några av Trollhättans främsta besöksmål. På båda sidorna om älven finns promenadvägar och stigar, till exempel Edsvidsleden, Kärlekens stig och Träbrostigen. Cykellederna Västgötaleden och Linnéleden passerar också. Vid gården Åker finns en lummig trädgård med fikabord och fruktträd. Vid Åkerssjö finns en välbesökt gästhamn. I området ligger också Vattenkraftens lekplats. Älven erbjuder fiske efter bland annat lax (med fiskekort). Fiskerätten tillhör Sportfiskarna i Trollhättan.

Spikön

En central park helt omgiven av Göta älvs vatten. Området är ett populärt promenad- och motionsstråk med Skrotnisses lekplats, utegym och bangolf. Här finns också en gästhamn. Flera leder passerar genom området.

Lextorpsparken

Lextorpsparken bostadsnära grönområde med naturmark och öppna gräsytor som nyttjas för närrekreation i Lextorp. Omges av gångoch cykelvägar och genomkorsas av ett nät av stigar. I området finns en hundrastgård, en pulkabacke och en lekplats. I direkt anslutning ligger en fotbollsplan med konstgräs. I området finns även Lextorpsskogen som består av hällmarker och barrskog. Genom området går en elbelyst motionsslinga. Skogen genomkorsas av strövstigar.

Sylte-, Myrtuve- och Eriksroparken

Centralt beläget grönstråk mellan Skoftebyn och Sylte som genomkorsas av stigar, gång- och cykelbanor. I grönstråket ingår Sylteparken, Eriksroparken och Myrtuveparken. Sylteparken sträcker sig i väst-östlig riktning längs Syltebäckens dalgång och utgörs av artrik lövskog och öppna gräsmarker. I norra delen av Sylteparken finns en öppen gräsyta som används som pulkabacke. Eriksroparken i norr ingår i naturreservatet Slättbergen. Här finns gammal hällmarkstallskog, geologiskt unika slättberg och informationsskyltar. I en glänta i södra utkanten ligger en lekplats. Myrtuveparken i söder har en naturmarksdel och en del med öppna gräsytor med fina solitära lövträd. Delar av området används som skolskog och här finns också en lekplats inspirerad av insekter och ett utegym.

Vittene kulturled

Vittene är känt för Sveriges tredje största guldfynd som hittades här 1995. En tre kilometer lång kulturled med informationsskyltar iordningställdes i ett samarbete mellan Västarvet, Trollhättan Stad, Innovatum och Länsstyrelsen Västra Götaland. Här vandrar man i vacker natur och kan ta del av den fascinerande historien om området.

Halle- och Hunneberg

Halle- och Hunneberg är mytomspunna platåberg med oändliga möjligheter till friluftsliv. Här finns motionsspår, skidspår, cykelleder, downhill och möjlighet att fiska och paddla. Området omfattas av en av Sveaskogs ekoparker och sträcker sig över kommunerna Trollhättan, Grästorp och Vänersborg. Branterna är skyddade som naturreservat. Endast en mindre del av Hunnebergs branter vid Håsten ligger i Trollhättans kommun, men de flesta kommuninvånare uppfattar bergen som ett av "sina friluftsområden". Det pågår utveckling och förändring på bergen i samarbete med kommuner, föreningar och organisationer för att bevara och vårda bergens natur- och kulturarv liksom för att skapa förutsättningar för rekreation och friluftsliv. Den naturliga startpunkten för besök i området är Bergagården sydost om Vargön. Intill gården finns Kungajaktmuseet Älgens Berg ett besökoch informationscentrum för Halle- och Hunneberg. Här finns också en restaurang, Hunnebergs Naturskola och orienteringsklubb. Vid Bergagården finns en promenadväg som är tillgänglig med rullstol.

För fler tips på friluftslivsaktiviteter och information läs gärna mer i Trollhättans Stads Friluftplan.

Friluftsplan Trollhättan