Bygga utan tillstånd
Om du börjar bygga något som kräver lov eller startbesked utan att först ha fått tillstånd kallas det ett svartbygge. Då kan det hända att du får betala en sanktionsavgift, en slags straffavgift. Det spelar ingen roll om du inte visste att du gjorde fel.
Som alltid finns det risk att det blir fel när det är många regler att följa. För att minska risken har vi samlat information om de största riskerna, vilka påföljder det kan bli och vad du kan göra för att undvika dem.
Var noga med att ta reda på så mycket du kan innan du börjar, för att slippa oönskade avgifter.
Kom ihåg att anteckna när du har varit i kontakt med kommunen och vem du har pratat med om det skulle uppstå frågor i ett senare skede och be gärna om skriftlig information om du känner dig osäker.
Olovlig byggnation, eller svartbygge som det kallas i dagligt tal, är när man bygger eller anlägger något som kräver bygglov eller anmälan utan att ansöka eller inkomma med en anmälan.
Det räcker inte heller med att söka och få bygglovet beviljat, du får inte påbörja bygget innan du fått ett startbesked. I startbeskedet bekräftar kommunen att vi sett att byggreglerna kommer att följas och det är okej att börja bygga.
När en byggnation är färdigställd får den inte tas i bruk innan du har fått slutbesked om det inte står något annat i startbeskedet. I slutbeskedet bekräftar kommunen att du har uppfyllt alla krav i kontrollplanen och får flytta in eller på annat sätt ta byggnationen i bruk.
I strandnära lägen krävs ofta även strandskyddsdispens. Byggnationer som inte kräver bygglov kan ändå kräva strandskyddsdispens, som till exempel enskilda bryggor.
Överträdelser mot plan- och bygglagen kan också vara att man låtit bli att utföra något, som att inte klippa sin häck så att den skymmer sikten för trafiken, eller att man inte har underhållit sin byggnad.
Vid överträdelser mot lagar och regler kan en påföljd bli aktuell. För många av överträdelser mot plan- och bygglagen innebär detta en byggsanktionsavgift, som tas ut från den som har gjort överträdelsen, fastighetsägaren, eller den som har haft nytta av överträdelsen.
Du blir alltid informerad via brev om att kommunen har upptäckt en överträdelse innan beslut om sanktionsavgift fattas.
I regel kan du undvika avgiften genom att återställa det som är utfört. Om återställningen sker innan samhällsbyggnadsnämndens beslut tas ingen avgift ut.
Utöver byggsanktionsavgifter behöver man ofta rätta till det som blivit fel. Då skickar kommunen ofta ut ett föreläggande. Det finns flera olika former av förelägganden:
- Lovföreläggande betyder att någon har byggt svart och behöver söka bygglov för det i efterhand.
- Åtgärdsföreläggande betyder att någon har låtit bli att utföra något, till exempel att underhålla en byggnad eller klippa sin häck och nu behöver göra detta.
- Rättelseföreläggande betyder till exempel att någon har byggt svart och det inte är möjligt att ge bygglov i efterhand och därför behöver återställa det.
- Rivningsföreläggande betyder att en byggnad är i så dåligt skick att den behöver rivas.
Om kommunen upptäcker att ett bygge inte följer gällande regler eller att kontrollplanen inte följs kan kommunen utfärda ett förbud mot fortsatt arbete. Normalt sett gäller detta omedelbart även om det överklagas.
Förelägganden och förbud kan förenas med vite. Det innebär att om ett föreläggande inte följs inom angiven tid blir du skyldig att betala ett vitesbelopp.
Om du inte är nöjd med ett beslut som angår dig har du möjlighet att överklaga beslutet. Det gäller till exempel om du får avslag på en bygglovsansökan, om en granne till dig får ett bygglov som på något sätt påverkar dig, om du tycker att du fått en orimlig avgift eller fått ett föreläggande som du inte håller med om.
När du överklagar ett beslut är det viktigt att noga ange vilket beslut det gäller, till exempel med beslutsdatum och diarienummer eller paragraf i protokollet. Du behöver ange vilken del av beslutet du anser är oriktig och vilken ändring du vill ha. Du måste ange dina personuppgifter och skriva under. Normalt sett har du tre veckor på dig att överklaga ett beslut. Överklagandet skickar du sedan till Trollhättans kommun som vidarebefordrar det till överprövande instans, som i bygglovsärenden vanligtvis är länsstyrelsen.
Trollhättans stad ser gärna att tveksamma ärenden blir överklagade. Särskilt om ärendet går vidare till högre instanser som mark- och miljödomstolen eller mark- och miljööverdomstolen hjälper det oss att bli säkrare på hur vi ska bedöma liknande fall i framtiden.
När vi uppmärksammar eller får in tips om något som kan innebära en avvikelse inom byggnationer – till exempel ett misstänkt olovligt bygge, en ovårdad tomt eller misskötsel – öppnar vi ett tillsynsärende för att kunna utreda saken närmare.
Tillsynsärenden hanteras i den ordning de kommer in till oss. Om det rör sig om en situation som innebär en fara för liv eller hälsa prioriteras ärendet. Exempelvis kan det handla om häckar eller staket som skymmer sikten i trafiken, övergivna byggnader med rasrisk eller byggen som utgör en fallrisk.
Att handlägga ett tillsynsärende kan ta tid eftersom det kräver noggrann dokumentation och utredning.