Lyssna

Att bygga som företagare

Har du planer på att etablera ditt företag i Trollhättan kan du behöva söka bygglov. Även du som redan har ett företag kan behöva söka bygglov för vissa åtgärder.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

I de flesta fall behöver du bygglov för att bygga nytt, ändra en byggnad eller dess användning. Ska du riva en byggnad behövs rivningslov.

Vi rekommenderar att du alltid kontaktar oss på Bygglovskontoret inför ändring av byggnad eller användningssätt eftersom det oftast krävs att du gör en anmälan eller ansökan.

Ta gärna kontakt innan du lämnar in din ansökan

Varje verksamhet är unik och det är svårt att säga exakt vad som gäller för just dig. Andra tillstånd utöver de vi berättar mer om nedan kan behövas. Kontakta oss gärna för ett möte innan du lämnar in din ansökan!

Ann-Sofi Sundqvist
Bygglovschef

Telefon: 0520 - 49 74 65
E-post: ann-sofi.sundqvist@trollhattan.se

 
 

När krävs det bygglov i olika branscher?

 

För att exempelvis bygga nya butiker, inreda befintliga hus som tidigare varit något annat, dela upp en butik i flera butiker behöver du söka bygglov. Du behöver även bygglov för att sätta upp skyltar.

Om du ska uppföra en nybyggnad för industri/verksamhet krävs det bygglov.

Förorenad mark

Trollhättan är en gammal industristad där det idag finns flera förorenade områden. Du behöver känna till vilket ansvar du har som fastighetsägare kopplat till föroreningar och vad du ska tänka på om du ska bygga en ny industribyggnad. Läs mer om förorenad mark och byggnad.

För att exempelvis bygga nya kontorshus eller för att bygga till eller ändra fasader på befintliga byggnader behöver du söka bygglov. Eller inreda byggnader till kontor som tidigare använts till något annat. Även för att sätta upp skyltar på fasaden krävs bygglov.

För att exempelvis uppföra nya byggnader, bygga till eller starta en restaurang i en lokal som tidigare använts till något annat behöver du söka bygglov för. I vissa fall behövs även bygglov för uteservering. Du behöver även bygglov för att sätta upp skyltar.

Du behöver bygglov för att bygga nya skolor/förskolor eller för att inreda en befintlig lokal till skola/förskola som tidigare använts till annan verksamhet. Du behöver även bygglov för att sätta upp skyltar på fasaden.

 
 

Tips och råd

När du startar en ny verksamhet/nytt företag finns det vissa delar vi tittar på i bygglovet. Verksamheten ska uppfylla vissa krav som till exempel tillgänglighet, lämplighet och parkeringsplatser. Det finns även en hel del andra krav man ska uppfylla.

Vid ansökan om bygglov kontrolleras att byggnaden uppfyller kraven för tillgänglighet. Vi tittar så att lokalen/byggnaden uppfyller bestämmelserna om tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

När vi handlägger bygglovet ingår det att bedöma om byggnaden är lämplig för sitt ändamål. Syftet med detta är att skapa en bra miljö att vistas och arbeta i och för att värna om eventuella kulturhistoriska intressanta byggnader.

Parkeringsplatser är viktigt för de flesta verksamheter. Det gäller att ta fram tillräckligt med parkeringsplatser inom den egna fastigheten för kunder/besökare och anställda. Viktigt att tänka på är att det ska finnas parkeringsplats för personer med nedsatt rörelseförmåga tillräckligt nära ingången. Vid skolor och förskolor ska det även finnas en fungerande lösning för att kunna hämta och lämna på ett säkert sätt.

Många vill gärna placera kiosker, uteserveringar, återvinningsstationer och så vidare på mark som är avsett för något annat enligt detaljplanen. För sådana projekt kan du söka om att få tidsbegränsat bygglov.

 
 

Vilka andra tillstånd än bygglov kan behövas?

Du kan även behöva tillstånd från andra myndigheter än bygglovsenheten när du vill starta eller ändra en verksamhet.

 

  • Tillstånd för folköl och tobak, ta kontakt med Kontaktcenter
  • Receptfria läkemedel, ta kontakt med läkemedelsverket
  • Livsmedel, ta kontakt med Kontaktcenter
  • Djurbutik, ta kontakt med länsstyrelsen

  • Alkohol- och serveringstillstånd, ta kontakt med Kontaktcenter
  • Livsmedel, ta kontakt med Kontaktcenter
  • Brandskydd, ta kontakt med Norra Älvsborgs Räddningtjänstförbund- NÄRF

  • Tillstånd för att starta verksamhet, ta kontakt med Skolinspektionen
  • Tillstånd för hälso- och miljökrav, ta kontakt med Kontaktcenter

  • Tillstånd från IVO (Inspektionen för vård och omsorg)
  • Tillstånd för hälso- och miljökrav, Kontaktcenter
  • Tillstånd att bedriva enskild verksamhet, HVB, viss annan heldygnsvård samt öppen verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL), ta kontakt med Socialstyrelsen.
  • Tillstånd från Länsstyrelsen

  • Tillstånd hos Polismyndigheten
 
 
Senast granskad 2024-10-21 av JOSÅKEBEN