Vanliga ord om bygglov
Ska du ansöka om bygglov men känner dig förvirrad av alla termer och ord? Lugn, här reder vi ut de vanligaste begreppen som rör bygglov så att du kan förstå bättre
Byggnadsarea är den yta som byggnaden täcker på marken, inklusive eventuella delar som sticker ut och väsentligt påverkar markens användbarhet. Det handlar alltså inte om hur många våningar byggnaden har eller dess höjd, utan om den totala ytan sett från utsidan av ytterväggarna eller konstruktionen
Boarea är den yta i huset där man faktiskt bor. Enkelt uttryckt är det all den yta inom ytterväggarna som används för boende, med undantag för eventuell biarea.
Biarea, eller biyta, syftar vanligtvis på de delar av bostaden som fungerar som komplement till bostaden, till exempel ett förråd för förvaring eller andra liknande utrymmen.
Bruttoarea är den totala ytan av alla våningsplan i byggnaden, där ytterväggens utsida utgör gränsen. Det inkluderar även eventuella mellanvåningar (entresolvåningar) som finns i byggnaden.
Öppenarea är en yta under tak avsedd för vistelse eller förvaring och som är delvis eller helt öppen på sidorna. Det inkluderar platser som balkonger, loftgångar, takterrasser, arkader, portaler, täckta uteplatser, öppna garage och liknande.
För att beräkna höjden på en byggnad måste man först identifiera vilken fasad som ska användas som referens. Vanligtvis är det fasaden som har störst inverkan och syns mest från allmänheten, vilket oftast är den som vetter mot gatan.
Byggherre är den person som antingen själv utför eller anlitar andra för att utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten på egen bekostnad. Om du planerar att renovera ditt hus är det alltså du som är byggherren.
Byggnadshöjden mäts från markens genomsnittsnivå upp till skärningspunkten mellan fasadplanet och ett plan som lutning på 45 grader in mot byggnaden och berör taket. Denna höjd beräknas baserat på den valda fasaden.
Det betyder att för byggnader med taklutningar upp till 45 grader mäts byggnadshöjden upp till takets överkant i nivå med fasaden. Skorstenar och master exkluderas från beräkningen.
Om du bygger utan bygglov och inte tar bort det du har byggt tar samhällsbyggnadsnämnden ut en byggsanktionsavgift.
Det är kommunen som utarbetar detaljplaner som visar hur marken ska användas för olika ändamål.
Bebyggelsen regleras genom olika bestämmelser, såsom höjd, placering, yta och användning. Planen kan också inkludera infrastruktur som vägar, parkeringsplatser och grönområden.
Ta reda på om din fastighet omfattas av en detaljplan genom vår webbkarta.
Expediering innebär att skicka en handling till personer utanför myndigheten. När kommunen fattar beslut om bygglov, skickar vi beslutet till den sökande, eventuella grannar och andra berörda myndigheter.
Efter att ett beslut om bygglov eller positivt förhandsbesked har fattats måste det även tillkännages genom att publiceras i Post- och Inrikes Tidningar. Denna offentliga tillkännagivelse kallas för kungörelse.
Expediering och kungörelse av lov och förhandsbesked - PBL kunskapsbanken - (Boverket)
Alla ritningar måste vara professionellt utförda. Det innebär att de ska:
- Ritats med linjal och svarta linjer på vit bakgrund. Använd ej rutat eller linjerat papper vid handritning.
- Måttsatta i meter med minst en decimal för höjd, längd, bredd eller avstånd.
- Skalenliga och inkludera en skalstock för att kunna kontrollera skalan och måtten.
De ritningar du lämnar in används som underlag för att bedöma om ditt byggprojekt följer detaljplanen i området. Det innebär att vi kontrollerar placeringen av huset på tomten, dess höjd och storlek, samt hur väl det smälter in i omgivningen. Dessutom granskas byggnaden för att säkerställa att den uppfyller kraven för tillgänglighet, brandsäkerhet och en stabil konstruktion.
Vi får ofta in ritningar som inte uppfyller dessa krav, så det är viktigt att vara noggrann när du tar fram ritningarna själv.
Bygglovskontoret använder sig oftast av så kallad förenklad delgivning. Det innebär att vi skickar två brev till dig, för att vara säker på att du får handlingen du ska ta del av.
Vi skickar breven till din senast kända adress (det kan vara din e-postadress om du har lämnat den till kommunen). Om breven kommer i retur till samhällsbyggnadsnämnden skickar vi de till din folkbokföringsadress, om det inte var den adress vi redan skickat till.
Det första brevet innehåller handlingen som du ska delges.
Nästa arbetsdag skickar vi ett kontrollmeddelande till dig om att det första brevet har skickats. Om du bara får kontrollmeddelandet, men inte handlingarna, måste du kontakta Bygglovskontoret snarast.
Du är delgiven (det vill säga anses ha tagit del av handlingen) två veckor efter att vi skickade det första brevet till dig. Datumet som vi skickade brevet står i kontrollmeddelandet.
För att vara säker på att inte missa några tidsfrister eller annat måste du kontrollera din post åtminstone en gång varannan vecka.
Ett beviljat bygglov är giltigt i fem år från det datum det vinner laga kraft. För att det ska fortsätta att gälla måste du påbörja byggarbetet inom två år från det att bygglovet har vunnit laga kraft. Om du inte påbörjar byggarbetet inom denna tvåårsperiod förfaller bygglovet, och du måste då ansöka på nytt.
Ett startbesked för en anmälan, till exempel för installation av en eldstad eller en tillbyggnad, är giltigt i två år. Inom denna tidsram måste du både starta och avsluta arbetet efter att ha fått startbeskedet.
En kontrollansvarig (KA) är den person som stödjer dig som byggherre med expertis och erfarenhet för att säkerställa att alla lagkrav uppfylls. Det innebär bland annat att den kontrollansvarige ska ta fram förslag till en kontrollplan och se till att alla nödvändiga kontroller genomförs. Den kontrollansvarige ska också närvara vid tekniska samråd, besiktningar och andra inspektioner, samt vid besök på arbetsplatsen.
Den kontrollansvarige du anlitar måste ha en giltig certifiering från certifieringsorganen RISE (Research Institutes of Sweden AB) eller Kiwa Sweden AB.
Du hittar behöriga kontrollansvariga på certifieringsorganens webbplatser:
Hitta kontrollansvarig (RISE)
Hitta kontrollansvarig (Kiwa)
För de flesta bygg- och rivningsprojekt som kräver tillstånd eller anmälan krävs en kontrollplan.
En kontrollplan är ett dokument som listar och dokumenterar de viktigaste kontrollåtgärderna som behövs för att säkerställa att byggnaden är säker och uppfyller samhällets krav.
Det är byggherren som har det formella ansvaret för att ta fram en kontrollplan och se till att kraven följs.
I kontrollplanen specificeras vilka kontroller som ska genomföras, hur de ska utföras och vilka regler de ska kontrolleras mot. Dessutom anges vem som ansvarar för att utföra varje kontroll.
I vissa områden och byggnader i kommunen finns bevarandekrav på grund av deras historiska värde. För att bevara dessa kulturella och arkitektoniska arv kan det vara nödvändigt att införa bestämmelser som reglerar förändringar i utseendet och utformningen av byggnaderna för att undvika förvanskning
Om ditt hus är skyddat i detaljplan eller finns med i kommunens inventeringar så kan det krävas bygglov för att göra förändringar. Eventuella förändringar ska alltid ske varsamt så att byggnadens karaktärsdrag bevaras Kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen om du vill veta om ditt hus är skyddat i detaljplan.
I kartportalen kan du se vilka byggnader som är utpekade i kulturmiljöprogrammet.
När ett beslut har vunnit laga kraft betyder det att det inte längre kan överklagas, eftersom överklagandetiden har gått ut.
När kommunen fäller ett beslut om bygglov måste grannarna och andra berörda informeras om det, antingen genom delgivning eller meddelande. De har sedan tre veckor på sig att överklaga beslutet.
Kommunen måste även offentliggöra alla beslut om lov i Post- och Inrikes Tidningar, och överklagandetiden är fyra veckor från det att beslutet offentliggjorts där.
Om ingen överklagar kommer bygglovsbeslutet att få laga kraft. Ett beslut som har överklagats får laga kraft först när den sista instansen har avgjort ärendet.
Du kan börja bygga när du fått startbeskedet, även om beslutet ännu inte har vunnit laga kraft. Dock bygger du då på egen risk. Om beslutet överklagas och domstolen upphäver det kan du bli tvungen att riva det du har byggt.
Om din fastighet befinner sig utanför ett område med detaljplan har den vanligtvis ingen byggrätt. För att få bygga något på fastigheten måste kommunen först utreda om det är lämpligt att placera det du vill bygga på den önskade platsen. Detta innebär att vi genomför en så kallad lokaliseringsprövning.
Vid en lägeskontroll kontrollerar vi att byggnationen stämmer överens med utstakningen och bygglovet.
Medelmarknivå är en beräkning av den genomsnittliga marknivån nära byggnaden.
Om marken runt huset är plan blir beräkningen enkel, där man kan använda medelvärdet av marknivån vid byggnadens hörn.
När marken sluttar runt den nya byggnaden bör du ta hänsyn till medelnivån för marken runt hela byggnaden. Det är viktigt att den som ska bygga är medveten om markförhållandena där huset ska placeras.
Om huset ligger nära en gata eller allmän plats kan beräkningen baseras på medelnivån för den allmänna platsen i närheten av tomten.
Om du överväger att göra förändringar i utformningen av din byggnad efter att du har fått bygglov eller startbesked är det viktigt att du först konsulterar med bygglovsavdelningen.
För att göra ändringar måste du först skicka in reviderade ritningar till bygglovsavdelningen. Mindre ändringar kan vanligtvis godkännas i samband med att slutbeskedet ges i bygglovsprocessen.
Ett servitut innebär att en fastighet har rätt att använda en annan fastighet på ett specifikt sätt, till exempel att dra en vattenledning över grannens mark eller att använda en väg som tillhör en annan fastighet.
Det är Lantmäteriet som ansvarar för att upprätta avtal om servitut. Om du har frågor eller behöver information om ett servitut ska du kontakta Lantmäteriet.
En situationsplan är en karta som visar fastigheten och det du vill bygga ovanifrån. Situationsplanen ritas på underlag som du beställer från Trollhättans stad.
En skalstock är en måttad linje som visar skalan på en ritning. Den måste finnas med på ritningen för att vi ska kunna säkerställa att ritningen är korrekt skalenlig.
Att en ritning är skalenlig innebär att byggnaden visas i förminskad skala. Skalan anger hur mycket förminskning som har använts. Till exempel kan en ritning vara i skala 1:100 (ett till hundra). Det betyder att alla mått på ritningen är en hundradel av deras verkliga storlek. Om en dörr som är en meter bred i verkligheten ritas i skala 1:100, kommer den att vara en centimeter bred på ritningen.
- Takfall är den del av taket som sluttar neråt.
- Taknocken är den punkt där de sluttande delarna av ett sadeltak möts och är det högsta punkten på taket.
- Takfot eller takutsprång är den del av ett yttertak som sticker ut från fasadväggen och skyddar fasaden mot regn.
- Sadeltak är ett tak med två sluttande sidor som möts i en taknock och sluttar åt varsitt håll.
- Mansardtak eller brutet tak är en variant av sadeltaket med dubbla takfall.
- Pulpettak består av ett takfall med en lutning.
- Valmat tak liknar ett sadeltak men har ytterligare takfall mot husets kortsidor.
Utstakning utförs oftast av Trollhättans stads geodatakontor. Syftet med utstakning är att säkerställa att byggnaden eller byggnaderna placeras korrekt på tomten.
Alla kommuner ska ha en översiktsplan. Syftet med översiktsplanen är att ge vägledning och stöd för beslut om mark- och vattenanvändning samt för utveckling och bevarande av den byggda miljön.
Översiktsplanen markerar områden för samhällsplanering, lämpliga platser för bostadsbyggande och områden för utveckling av olika verksamheter.