Knorren, Vårvik
LAGA KRAFT - Detaljplan för Knorren, Vårvik. Planen möjliggör nya bostäder, förskola, vård- och omsorgsboende samt lokaler för centrumservice, kontor och vård. I området ingår även park- och naturområde samt en ny lekplats. Kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplanen har vunnit laga kraft.
Planområde
Delområde Knorren är beläget i norra delen av Vårvik och ansluter till stadsdelens huvudgata, Vårviksvägen.
Syfte med planen
Syftet med detaljplanen är att pröva utveckling med bostäder, förskola och vård- och omsorgsboende samt lokaler för centrumverksamhet i anslutning till Vårviksvägen, huvudgatan i stadsdelen. Detaljplanen syftar även till att säkerställa delar av Vårviks naturområde som ska användas för rekreation och tillgodose goda livsvillkor för djur- och växtliv. I detaljplanen möjliggörs att en områdeslekplats anläggs inom del av grönområdet.
Förfarande
Detaljplanen handläggs med utökat förfarande enligt 5 kap. 7 § plan- och bygglagen. Markanvändningen är förenlig med översiktsplanen men bedöms vara av betydande intresse för allmänheten eller i övrigt av stort intresse.
Planhandlingar
Plankarta med bestämmelser.pdf
Miljökonsekvensbeskrivning.pdf
Undersökning av miljöpåverkan.pdf
Utredningar
Gestaltning
Dagvatten
PM dagvattenhantering bilaga 1.pdf
PM dagvattenhantering bilaga 2.pdf
PM dagvattenhantering bilaga 3.pdf
Skyfallsutredning för område Knorren.pdf
Översiktlig dagvattenutredning Vårvik.pdf
Hälsa och säkerhet
Trafikbuller Detaljplan för Knorren.pdf
Markundersökningar
Kompletterande miljöteknisk undersökning.pdf
Naturvärden och strandskydd
Förutsättningar för mindre hackspett och gröngöling.pdf
Inventering fladdermöss vid Knorren med omgivningar.pdf
Naturvärdesinventering av Nya Älvstaden.pdf
Riktlinjer inför planområde Knorren Hjulkvarnelund.pdf
Skötselanvisning för naturmark.pdf
Trafik
Kompletterande simuleringar.pdf
Trafikanalyser och bedömning av föreslagen gatuutformning.pdf
Detaljplaneprocessen - så jobbar vi med planen
Här börjar vi arbetet med detaljplan
Ett preliminärt förslag till detaljplan har utarbetas. Planhandlingarna består av plankarta med planbestämmelser, planbeskrivning, illustrationer och fastighetsförteckning. En
miljökonsekvensbeskrivning för Vårviksplanerna och Hjulkvarnelund har tagits fram
som underlag för detaljplanen.
Dialog och utredningar
I förarbetet har dialoger genomförts och utredningar tagists fram. Eftersom Vårvik är en ny stadsdel finns inga nuvarande boende i området. Istället har dialoger med allmänheten genomförts under arbetet med den fördjupade översiktsplanen och även i senare skede när de första detaljplanerna påbörjades. I samband med tidigare detaljplanearbeten i Vårvik (Stridsbergsområdet och Knorretorpet) har ett flertal utredningar tagits fram som utgör underlag även i detaljplan för Knorren.
Möjlighet att tycka till och lämna synpunkter
Under samrådsskedet ges möjlighet till insyn och påverkan. Samrådet ägde rum mellan 25 april och 10 juni 2022.
Samrådsredogörelse
Plankontoret sammanställer och kommenterar synpunkterna som inkommit under samrådstiden i en samrådsredogörelse. Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet.
Samrådsredogörelse
Plankontoret sammanställer och kommenterar synpunkterna som inkommit under samrådstiden i en samrådsredogörelse. I samrådsredogörelsen framgår vilka ändringar som har skett i planhandlingarna efter samrådet. Handlingen går att begära ut från Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Ytterligare en möjlighet att tycka till
Under granskningstiden ges ytterligare en möjlighet att påverka planförslaget. Granskningen pågick mellan den 30 november och 30 december 2022.
Granskningsutlåtande
Efter granskningen sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. De som haft synpunkter som inte blivit tillgodosedda efter samråd eller granskning tillsänds granskningsutlåtandet och meddelande om att detaljplanen föreslås antas. Mindre ändringar av planförslaget kan ske efter granskning.
Här beslutar politiker om att godkänna planen
Det slutliga planförslaget överlämnas till Samhällsbyggnadsnämnden eller kommunstyrelsen för antagande.
Överklagande
Antagandebeslutet kan överklagas av den som under samråd eller granskning har lämnat skriftliga synpunkter och inte fått dem tillgodosedda, samt bedöms vara berörd av förslaget.
Antagandehandlingar
Det här är de slutgiltiga handlingarna i detaljplaneprocessen - om ingen överklagan sker. De kommer du att hitta högst upp på sidan som planbeskrivning och plankarta.
Då börjar detaljplanen gälla
Detaljplanen vinner laga kraft tre veckor efter att protokollet med antagandebeslutet justerats, om den inte är överklagad.