Lyssna
Flygfoto med planområdet markerat med vit streckad linje.

Skördetröskan 6

PLANBESKED – Detaljplan för del av Skördetröskan 6 m.fl., bostäder, Kronogården. Kommunstyrelsen har beslutat om positivt planbesked (KS 2024-11-13 § 418)

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Planens syfte

Syftet med planläggningen är att pröva förutsättningarna för utveckling av småskaliga bostäder samt att pröva en permanentering av befintliga modulbostäder, som idag är uppförda med tillfälligt bygglov. Planläggningen ska även studera platsens lämplighet för andra användningar så som park, centrum och besöksanläggningar. I planarbetet är det av stor vikt att ytor för, samt tillgång till, grönområden säkras och vid behov tillskapas och/eller utvecklas.  Vidare är syftet att pröva hur en utveckling på platsen kan bidra till social hållbarhet och ökad trygghet genom att tillskapa mötesplatser och skapa rörelse på platsen. Planläggningen ska pröva möjligheten att stärka kopplingar och stråk samt utveckla offentliga platser. Vid ett planarbete är det av stor vikt att ta ett helhetsgrepp av området för att kunna tillgodose framtida behov och en långsiktig utveckling. Planläggningen ska möjliggöra för en ökad biologisk mångfald.

Planområde

Planområdet är beläget i centrala Kronogården och omfattar cirka 2,6 hektar. Planområdet utgör en del av Kronogårdsparken och möter Slåttervägen i norr. Förutom Kronogårdsparken (Kronogården 3:1 och Kronogården 3:2) angränsar planområdet i norr mot Skördetröskan 3 och i väster mot Skördetröskan 5 samt Högaffeln 1.

Stora delar av planområdet är hårdgjort och används idag för parkering. Här låg tidigare det gamla skolområdet som bestod av en högstadieskola och en låg- och mellanstadieskola. Dessa revs med början 2009. De enda kvarvarande byggnaderna som ingick i skolområdet är den ursprungliga matsalsbyggnaden som idag används som föreningslokal samt gymnastikhallen Kronogårdshallen som fortfarande är i bruk.

Inom planområdet finns också två moduler med 40 lägenheter som uppfördes med tillfälligt bygglov under flyktingkrisen 2016. Dessa används idag som studentbostäder. För att studera modulbostädernas möte med Kronogårdsparken har del av parken inkluderats i planområdet. Även ytan mellan hallen och modulbostäderna har identifierats som viktig att hantera i planarbetet. Vidare har del av gamla kraftledningsstråket i väster inkluderats i planområdet för att studera möjligheten för bebyggelse här.

Planområdesgränsen är preliminär och kan komma att ändras i planarbetet. Den gamla matsalen ingår i ett sammanhang tillsammans med idrottshallen, parken Kronogårdsparken och även kopplingen till Lantmannavägen genom Kronogårdsparken. I planarbetet behöver planområdets gräns i öster studeras för att få till en bra helhet.

Förfarande

Detaljplanen handläggs med standardförfarande enligt Plan- och bygglagen 5 kap. 67 §.

 

Planhandlingar

Detaljplaneprocessen - så jobbar vi med planen

2024-06-10 inkom AB Eidar med en ansökan om planbesked för att möjliggöra bostäder på del av Skördetröskan 6. Den 2024-11-13 2024 beslutade kommunstyrelsen har om positivt planbesked (KS 2024-11-13 § 418).

Kommande planarbete

Beslut om uppstart av detaljplan bedöms kunna tas tidigast 1:a kvartalet 2025. Beslut om antagande av detaljplan bedöms kunna tas tidigast 3:e kvartalet 2026.

Tidigt i detaljplaneprocessen ska målbilder tas fram för planområdet tillsammans med Eidar. Detta för att säkerställa en gemensam förståelse och samsyn i arbetet med att utveckla ett hållbart område. Målbilderna för Skördetröskan ska överensstämma och fördjupa de generella målbilderna som tas fram i planprogrammet för sydöstra stadsdelarna.

En stor social konsekvensanalys ska tas fram i samband med planarbetet. Skördetröskan 6 upplevs idag som otryggt och utgör en baksida till många av de verksamheter som angränsar till platsen. Frågor viktiga att lyfta i den sociala konsekvensanalysen är hur Skördetröskan kan bidra till en hållbar stadsdel med stråk och mötesplatser som skapar ett flöde genom området.

I planarbetet behöver ett gestaltningsprogram upprättas som hanterar både modulbostädernas utformning samt övrig tillkommande bebyggelse. I gestaltningsprogrammet studeras bebyggelsens struktur, skala, volym och mötet med allmän plats. Även utformning av tak, balkonger, uteplatser och entréer studeras.

Ett planarbete behöver även studera lägenhetsstorlekar i modulbostäderna för att tillgodose rådande behov. Även kopplingar genom Skördetröskan behöver ses över för att skapa tydliga, gena och trygga stråk. Det är viktigt att studera hur planområdet ska avgränsas i öster för att få till en bra helhet.

Här börjar vi arbeta med planen

Ett preliminärt förslag till detaljplan utarbetas. Planhandlingarna består av plankarta med planbestämmelser, planbeskrivning, illustrationer och fastighetsförteckning.

Information och dialog med berörda

Innan vi arbetar fram ett förslag till ny detaljplan kan vi behöva informera och föra en dialog med de som berörs av den nya planen.

När det finns ett färdigt förslag kommer samråd genomföras i enlighet med plan-och
bygglagen. Under samrådet kommer vi hålla ett samrådsmöte då vi träffas i stadshuset eller någonstans i närheten av planområdet. Om du är fastighetsägare i ett område som berörs av kommande detaljplan är du en så kallad sakägare i detaljplaneprocessen, vilket innebär att du har rätt att tycka till om det vi planerar. 

Undersökningar och platsbesök

Som underlag till detaljplanen tas det fram nödvändigt utredningar för att få reda på exempelvis geotekniska och markmiljötekniska förutsättningar, vilket förutsätter fältarbete och provtagningar. Inför provtagningar informeras berörd fastighetsägare.

Det görs även en del platsbesök i och runt planområdet för att samla in information som underlag till detaljplanen.

Möjlighet att tycka till och lämna synpunkter

Under samrådsskedet ges möjlighet till insyn och påverkan. Samrådsförslaget kommer att finnas tillgängligt här på hemsidan.

När samrådstiden är över sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett delutlåtande. Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet.

Delutlåtande

Plankontoret sammanställer och kommenterar synpunkterna som inkommit under samrådstiden i ett delutlåtande. Delutlåtandet skickas ut till de sakägare som haft synpunkter på planförslaget. Alla inkomna yttranden betraktas däremot som allmänna handlingar och går därför att begära ut i sin helhet från Samhällsbyggnadsförvaltningen. Om du vill ta del av denna handling kan du mejla till samhallsbyggnad@trollhattan.se.  

Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet.

Ytterligare en möjlighet att tycka till

Under granskningstiden ges ytterligare en möjlighet att påverka planförslaget. Granskningsförslaget kommer att finnas tillgängligt här på hemsidan.

När granskningstiden är över sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. De som haft synpunkter som inte blivit tillgodosedda efter samråd eller granskning tillsänds granskningsutlåtandet och meddelande om att detaljplanen föreslås antas.

Granskningsutlåtande

Efter granskningen sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. De som haft synpunkter som inte blivit tillgodosedda efter samråd eller granskning tillsänds granskningsutlåtandet och meddelande om att detaljplanen föreslås antas. Mindre ändringar av planförslaget kan ske efter granskning. 

Här beslutar politiker om att godkänna planen

Det slutliga planförslaget överlämnas till Samhällsbyggnadsnämnden eller kommunstyrelsen för antagande.

Överklagande

Antagandebeslutet kan överklagas av den som under samråd eller granskning har lämnat skriftliga synpunkter och inte fått dem tillgodosedda, samt bedöms vara berörd av förslaget.

Antagandehandlingar

Det här är de slutgiltiga handlingarna i detaljplaneprocessen - om ingen överklagan sker. De kommer du att hitta högst upp på sidan som planbeskrivning och plankarta. 

Vill du ta del av en digital plankarta klicka här: http://detaljplaner.trollhattan.se/. Observera att den digitala plankartan är under utveckling och kanske inte fungerar helt korrekt.

Då börjar detaljplanen gälla

Detaljplanen vinner laga kraft tre veckor efter att protokollet med antagandebeslutet justerats, om den inte är överklagad.

Senast granskad 2024-12-05 av STIGJE