Hygienutbildning
Nyttigt lärande för dem större!
Utbildningar
Smittskydd Västra Götaland erbjuder återkommande utbildningar om Hygienrutiner i förskolan som är riktad till all personal i förskolan. Utbildningen är kostnadsfri och digital!
Här kan du läsa mer om utbildningen och när den hålls nästa gång.
Här nedanför är en kort film, också från Smittskydd Västra Götaland, som du kan titta på själv, men den går också jättebra att använda i förskolan som kompetensutveckling eller vid föräldramöten.
Fler utbildningstips!
Ta del av Antibiotikasmart Sveriges kriterier för en Friskare förskola och jobba med att synliggöra och höja kvaliteten på ert hygienarbete på förskolan. Här finns det både tips och råd att ta del av, när kriterierna är uppfyllda kan förskolan bli diplomerad!
Pssst!
Det finns även kriterier för andra typer av verksamheter, exempelvis skola och äldre- och funktionshinderomsorg.
Den här länken går direkt till kriterierna för Friskare förskola!
Socialstyrelsen har tagit fram en digital utbildning om basala hygienrutiner för personal inom hemtjänst, LSS-boende och i bostad med särskild service. Även om den inte är kopplad till specifikt förskolan så finns där många likheter och kan därför vara ett tips till en fortbildningsdag för personalen.
Antibiotikaresistens, vill du veta mer?
I Sverige jobbar flera statliga myndigheter och organisationer tillsammans för att motverka en ökad antibiotikaresistens. Samverkansgruppen jobbar även internationellt och bidrar med kunskap i olika forum. Det finns en hel del bra hemsidor med information som riktar sig till både barn och vuxna. Det är väldigt viktigt att alla får kunskap om det här.
Det är bara tillsammans vi kan vi kämpa mot antibiotikaresistensen. Låt oss hjälpas åt att skydda antibiotikan så de som verkligen behöver den kan få den.
Antibiotika är läkemedel som används för bekämpa infektioner som uppstått på grund av bakterier. Det finns olika sorters antibiotika som behandlar olika sorters bakterier.
Resistens innebär att något har en motståndskraft. I det här fallet så skapar bakterier en motståndskraft mot antibiotika och då hjälper inte längre behandlingen. En sorts bakterie kan vara resistent mot flera sorters antibiotika.
Antibiotikaresistensen spider sig snabbt bland bakterierna. Vi har under lång tid använt antibiotika för att behandla enklare infektioner, det är därför bakterierna har skapat sin resistens mot läkemedel. Det leder också till att det blir svårare att behandla allvarliga bakterieinfektioner där läkemedel verkligen behövs.
Kika även in på den här länken för att se skillnaden i tillfrisknande vid olika infektioner.
Källa: 1177
Antibiotikasmart Sverige
Antibiotikasmart Sverige startade 2019 med visionen om att hela Sverige ska bli antibiotikasmart. Initiativet leds av Folkhälsomyndigheten och RISE gemensamt.
En del i projektet är att ta fram kriterier för vad olika typer av verksamheter kan göra för att bli mer antibotikasmarta.