Lyssna

Lekplatsprogrammet

Bra lekplatser är viktigt! Trollhättans lekplatsprogram är en vägledning för renovering, om- och nybyggnation av kommunala lekplatser.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Helgfria vardagar, måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Lekplatsprogrammet fungerar som ett planeringsverktyg när vi rustar upp, bygger om eller bygger nya lekplatser. Det sker hela tiden förändringar, både kring principer vid byggnation, lekredskap eller fallskyddsunderlag, men det sker också förändringar på stadens lekplatser. 

Om Trollhättans lekplatser

Det finns 80 kommunala lekplatser i Trollhättan, 65 av dom ligger i centrala tätorten och 15 ligger i våra småorter. Lekplatserna varierar i storlek, innehåll och standard. Trollhättans kommunala lekplatser ska erbjuda ett högt lekvärde genom variation av redskap som skapar en bred och blandad lek.

Utöver de 80 kommunala lekplatserna finns det även lekutrustning på bland annat skolgårdar och bostadsgårdar. Men dessa två typer av lekområden är inget vi räknar med när vi pratar om lekplatsprogrammet och de kommunala lekplatser som vi förvaltar.

Tre olika typer av lekplatser

  • Närlekplats
  • Områdeslekplats
  • Utflyktslekplats

Närlekplatserna är våra mindre lekplatser som ofta passar yngre barn. Områdeslekplatserna är lite större och har fler lekredskap än närlekplatserna. Våra största lekplatser kallar vi utlyftslekplatser, dessa har ofta ett speciellt tema och får besök från alla stadsdelar men även från andra städer!

I de flesta upprustningar och ombyggnationer vi gör av lekplatser så är lekplatsen samma typ av lekplats som innan, men ibland händer det att vi gör en uppgradering. Till exempel lekplatsen i Storegårdsparken som var en områdeslekplats, nu är det en utflyktslekplats som vi kallar för Trädgårdslandets lekplats!

För oss är det viktigt att tänka på klimat, återbruk och hållbarhet. Därför håller vi oss från att helt bygga om lekplatser om det inte verkligen behövs. Många gånger handlar det om att vi istället rustar upp lekplatser och byter ut utrustning som blivit gammal och inte längre är tillräckligt säker.

Tanken med vårt lekplatsprogram är att det ska fungera som ett planeringsverktyg när vi rustar upp, bygger om eller bygger nya lekplatser. Vi vill även att Trollhättans medborgare på ett enkelt sätt ska kunna se vilka lekplatser vi jobbar med det här året, hur det varit tidigare år och hur planeringen ser ut för de kommande åren.

Omgivningen

Lekplatserna i Trollhättan ska inte bara vara ett område med lekredskap. Vi vill även att den omgivande miljön ska inkluderas i planeringen av lekplatser då barn och deras fantasi även kan leka utanför själva lekplatsen. Vi vill gärna att både växter och markens naturliga former får vara inslag i våra lekplatser då det ofta skapar förutsättningar för spontan och kreativ lek.

Säkerhet och trygghet

När man ska ta sig till en av våra lekplatser vill att det i så stor utsträckning som möjligt ska gå att göra utan att behöva passera trafikerade bilvägar. Under fliken med riktlinjer finns mer information kring vad vi gör för att skapa trygga lekplatser.

Tillgänglighet

I största möjliga mån ska alla lekplatser i Trollhättan vara tillgängliga för personer med funktionsvariation. Alla våra områdes- och utflyktslekplatser ska ha en viss tillgänglighetsanpassad utrustning och markbeläggning. När vi rustar upp en befintlig lekplats ska vi göra det så bra som möjligt ur tillgänglighetssynpunkt, men det kan ibland finnas begränsningar för hur mycket vi kan göra på lekplatser som redan är byggda.

Genus

Lekplatserna ska vara jämlika. Alla barn ska känna sig välkomna och vi ska sträva efter att planera lekplatser utan könskodningar.

Vinterlek

Trollhättans Stad vill uppmuntra till utelek under alla årstider! Naturligt så tappar många lekplatser en del funktioner när det blir kallt och kommer snö. Vi ska därför sträva efter att bidra till nya lekmiljöer och inspirera barn till att leka utomhus även under vintern. När det är kallt har det stötdämpande fallskyddet vid gungor på lekplatser inte samma effekt, men vi har ändå valt att ha kvar gungorna på grund av att de har ett högt lekvärde.

Dialog för barnens perspektiv

Vi tycker att barnens åsikter är viktiga! Extra viktigt är det att de får tycka till om och lämna åsikter om de miljöer som vi faktiskt skapar just för barnen. Vilka vi har dialog med innan vi rustar upp, bygger om eller bygger ny lekplats beror ofta på vilken typ av lekplats det är. Vi låter alltid barn i närområdet lämna åsikter kring vad de tycker är roligt att leka med, handlar det om större lekplatser så tar vi in åsikter från ett större område. 

  • Alla lekplatser ska vara godkända enligt de säkerhetsmässiga lagar och regler som finns.
  • Tillgängligheten ska vara så bra som möjligt, sett till platsens förutsättningar.
  • Miljö- och klimatfrågan ska beaktas vid upprustning, ombyggnation och nybyggnation. Material ska, då det går, återanvändas och hållbarhet ska ligga i fokus för att få lekplatser som håller över längre tid.
  • Alla lekplatser ska utformas så de inbjuder alla, oavsett könstillhörighet, till lek.
  • Alla lekplatser ska utformas på ett genomtänkt sätt gällande placering av sittplatser, lekredskap, belysning, entré till och från lekytan med mera, i förhållande till omgivningen och lekplatsens förutsättningar. Exempelvis förespråkar Samhällsbyggnadsförvaltningen inspringningsskydd för gungor där det går att ha, för att styra rörelsemönstret bättre och minska risken för krock.
  • Alla lekplatser ska upplevas trygga och väl omhändertagna, samt hållas hela och rena. Omgivande vegetation ska hållas välskött.
  • Vid varje lekplats ska det finns tydliga informationsskyltar med bland annat adress att uppge vid olycka och vem som ansvarar för drift och underhåll, samt är visuellt tydliga. Samhällsbyggnadsförvaltningen har tagit fram en mall för hur skylten ska se ut, för att få en igenkänningsfaktor för att man kommit till en kommunal lekplats.
  • Kommunen ska sträva efter att erbjuda lekmiljöer för vinterlek.
  • Vid nybyggnation och ombyggnation ska invånardialog ske med barn i berört område, för att få in barns perspektiv.
  • Vägen till lekplatsen och närmiljön ska vara tillgänglig i största möjliga mån och trafiksäker.
  • Vid ombyggnation och nybyggnation av de två större lekplatstyperna ska behovet av hur man tar sig fram ses över. Framför allt gällande utflyktslekplats som ska vara till för barn i hela kommunen. Då bör möjligheterna med att kunna ta sig till lekplatsen både med cykel, kollektivt och eventuellt bil ses över.
  • Alla lekplatser ska innehålla sittplatser och papperskorgar. Belysning ska i regel finnas på lekplatser för att öka tillgängligheten, tryggheten och lekvärdet under årets mörkare månader, men kan uteslutas där den utgör ett problem.
  • Alla lekplatser är rökfria miljöer.

Vår prioriteringslista är levande, det innebär att det som står här inte behöver vara fastställt utan kan komma att förändras. Varje höst inventerar vi de lekplatser som ligger som planerat kommande år, enligt prioriteringslistan, och då kan det ske förändringar i turordningen. 
Den här listan är alltså bara en fingervisning på hur det kan bli, men är inte exakt.

2025

Lekplats Stadsdel Lekplatstyp idag Lekplatstyp efter ombyggnation
Lekplatsen i Björkedal Strömslund Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen vid Kyrkvägen Sjuntorp Närlekplats Områdeslekplats
Lekplatsen vid Solgläntan Tingvalla Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen vid Parkvägen Upphärad Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen i Sandhagen Stavre Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen i Blåbärshagen Karlstorp Områdeslekplats Områdeslekplats

2026

Lekplats Stadsdel Lekplatstyp idag Lekplatstyp efter ombyggnation
Lekplats i Kronomossen Karlstorp Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen i Ekparken Hjulkvarn Områdeslekplats Områdeslekplats
Lekplatsen i Aspudden Skogshöjden Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen i Lextorpsparken Lextorp Områdeslekplats Områdeslekplats
Lekplatsen i Lunneberg Sjuntorp Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen i Rönnhagen Stavre Närlekplats Närlekplats

2027

Lekplats Stadsdel Lekplatstyp idag Lekplatstyp efter ombyggnation
Lekplatsen i Lantmannaparken Kronogården Områdeslekplats Områdeslekplats
Lekplatsen på Lekvallen Torsred Områdeslekplats Utflyktslekplats
Lekplatsen vid Änggårdsvägen Upphärad Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen vid Utsiktsgatan Skogshöjden Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen på Ormbunksbacken Skoftebyn Närlekplats Närlekplats

2028

Lekplats Stadsdel Lekplatstyp idag Lekplatstyp efter ombyggnation
Lekplatsen på Snäppmaden Sandhem Närlekplats Områdeslekplats
Lekplatsen i Korteredsparken Skogshöjden Områdeslekplats Områdeslekplats
Lekplatsen vid Polluxvägen Björndalen Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen i Götalunden Hjulkvarn Områdeslekplats Områdeslekplats

2029

Lekplats Stadsdel Lekplatstyp idag Lekplatstyp efter ombyggnation
Lekplatsen i Blackstorp Sjuntorp Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen i Lundhagen Halvorstorp Områdeslekplats Områdeslekplats
Lekplatsen vid Vänebyvägen Väne-Åsaka Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen i Eriksroparken Skoftebyn Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen i Berghemsparken Skogshöjden Områdeslekplats Områdeslekplats

2030

Lekplats Stadsdel Lekplatstyp idag Lekplatstyp efter ombyggnation
Lekplatsen på Snickarbacken Halvorstorp Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen på Lekängen Dannebacken Områdeslekplats Områdeslekplats
Lekplatsen i Rönnängen Sjuntorp Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen vid Åkers gård Åker Närlekplats Närlekplats
Lekplatsen i De Lavals park Strömslund Områdeslekplats Områdeslekplats

Lekplatsprogrammet som PDF

Om du är nyfiken på att läsa hela lekplatsprogrammet i sin helhet kan du göra det här!

Lekplatser som ska förnyas under 2025

Varje år utvecklar och rustar vi upp flera lekplatser i Trollhättan för att skapa inspirerande och säkra lekmiljöer för barn. Upprustningarna sker enligt en prioriteringslista i vårt lekplatsprogram, där vi utvärderar lekplatsernas skick och

Senast granskad 2025-02-12 av REBGUS