Lyssna
Fjäril bland blommor, symbol med växter och djur och texten För biologisk mångfald i Trollhättan

Rådgivning och tips för biologisk mångfald

Här hittar du information om vilken typ av rådgivning vi kan erbjuda inom biologisk mångfald tillsammans med inspiration och konkreta tips, så du själv kan göra enkla insatser som betyder mycket för bin, humlor, fjärilar och andra insekter.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

För biologisk mångfald i Trollhättan

Biologisk mångfald är en förutsättning för ett gott liv på jorden för oss människor. I dagsläget går trenden åt fel håll – mångfalden och artrikedomen minskar. I Trollhättan är ambitionerna höga för att stärka den biologiska mångfalden. Men det är inte bara en kommunal angelägenhet, utan du som privatperson, din bostadsrättsförening, ditt företag och många andra kan vara med och bidra. Informationsspridning, inspiration och utbildning tror vi är vägen fram för att få fler med sig i det här. Är du med?

 
Porträtt: Anna Brandeby Harström

Jag hoppas att jag kan sprida lust, kunskap och hopp bland vuxna och barn så att fler tar sig an arbetet med att förbättra livssituationen för våra humlor, fjärilar, bin och andra insekter. Jag tror att de allra flesta vill göra bra saker för naturen, men ibland det kan kännas svårt. Jag vill visa att det kan vara enkelt och kul.

- Anna Brandeby Harström, rådgivare för biologisk mångfald

 
 

 Så erbjuder vi rådgivning

 

Besök på din fastighet

Privatpersoner, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och företag kan anmäla intresse för att få en personlig rådgivning med hemsök. Där får du konkreta tips och råd för hur du ska tänka för att öka förutsättningarna för den biologiska mångfalden på din gröna yta, vad du rent praktiskt kan göra och vilka resultat du kan förvänta dig.

Under 2023 besöktes drygt 50 trädgårdar som fick tips och råd för att stärka den biologisk mångfalden. Nu är anmälan öppen för rådgivning under sommaren 2024. Om det är många som ansöker gör vi ett urval av de trädgårdar som ansökt, med ambitionen att få en geografisk spridning av insatserna i kommunen. Blir din trädgård inte uttagen 2024 hoppas vi kunna återkomma under 2025 för att då kunna erbjuda ett besök. 

Bra att veta innan du anmäler din trädgård:


  • Du behöver vara bosatt i Trollhättan för att din intresseanmälan ska godkännas.
  • I intresseanmälan behöver vi dina kontaktuppgifter, din adress och lite kort information om din trädgård. 
  • Om du blir uttagen och tackar ja bokas en tid för ett besök i din trädgård där du är med. Besöket är 1-2 timmar, beroende på hur stor din trädgård är. 
  • Du får berätta om dina önskemål kring din trädgård, hur mycket tid du vill lägga på förändring och vad du hoppas uppnå.
  • Du får sedan konkreta tips och en enkel handlingsplan att följa.
  • Vi fotar förebilder och det vore spännande att få efterbilder av dig när projekten är utförda.
  • Du ansvarar själv för att utföra och eventuellt bekosta förändringarna i din trädgård även om mycket av det som kan göras för den biologiska mångfalden inte kostar något.
  • Vi ger besked om vilka trädgårdar som blivit uttagna i början av maj. Du hör från oss oavsett om du blivit uttagen eller inte. 

Anmälan är öppen till 25 april. 

Anmäl din trädgård_webb.png


 

Föreläsningar och rådgivning till grupper

Är ditt företag eller din förening intresserad av att lära mer eller inspireras inom biologisk-mångfald-området? Då kan vi erbjuda föreläsningar och rådgivning till en större eller mindre grupp, i mån av tid.

  • Ditt företag eller din förening behöver vara registrerad och verksamma i Trollhättan för att din förfrågan ska vara giltig.
  • Du skickar in din förfrågan via e-post. Då vill vi veta:
    • Vilket företag eller vilken förening det gäller
    • Vilka önskemål och förväntningar du har på rådgivningen/föreläsningen
  • Vi svarar på förfrågningarna löpande och bokar in rådgivning eller föreläsningar för företag och föreningar i mån av tid.

Skicka in förfrågan om rådgivning_webb.png

anna.brandeby.harstrom@trollhattan.se


 

Pedagoger och barn/ungdomsverksamhet

Du som är pedagog eller på annat sätt jobbar med barn och unga i någon verksamhet kan få rådgivning i hur du kan engagera elever eller deltagare i arbetet med biologisk mångfald. I mån av tid kan vi även erbjuda ett besök till din skola/verksamhet för att tillsammans med dig arbeta med ett konkret projekt tillsammans med dina elever/deltagare.

  • Skolan eller barn- och ungdomsverksamheten ska finnas i Trollhättan för att din förfrågan ska vara giltig.
  • Du skickar in din förfrågan via e-post. Då vill vi veta:
    • Vilket skola/verksamhet det gäller
    • Ålder på barnen
    • Vilka önskemål och förväntningar du har på rådgivningen
  • Vi svarar på förfrågningarna löpande och bokar in besök för projektarbete för din verksamhet i mån av tid.

Skicka in förfrågan om rådgivning_webb.png

anna.brandeby.harstrom@trollhattan.se


 

 
 

Tips och inspiration

Humlorna, bina och de andra pollinatörerna gör ett fantastiskt och livsviktigt jobb, men de har det tufft i vårt förändrade landskap. Som tur är kan vi alla göra en insats för dem. Ta del av inspiration, information och tips här under så kan du bli en viktig del i att stärka den biologiska mångfalden här i Trollhättan. 

 
Rosa blomma och ett bi, en play-symbol över

Det livsviktiga surret

Kolla in vår film "Det livsviktiga surret" för inspiration och se vad vi på Trollhättans Stad gör för att gynna den biologiska mångfalden och pollinatörerna i Trollhättan.

Se filmen på Youtube

Ängsblommor med en byggnad i bakgrunden

Låt gräsmattan blomma

En kortklippt gräsmatta är ur insektens perspektiv lik en grön öken. Gröna små strån som inte har några blommor. Den fyller sin funktion som lekplats eller sittplats för oss människor, men behöver kanske inte dominera hela trädgården?

Blommor

Blommande växter hela säsongen

I blommorna finns nektar och pollen som är livsnödvändig föda för våra pollinatörer. Blommorna är viktiga från tidig vår, då yrvakna humledrottningar behöver kraft för att lägga ägg och starta nya kolonier – till sen höst, då de insekter som ska övervintra lagrar mat för att klara vintern.

Vattenbad av ett fat med stenar i.

Fixa ett vattenbad

Insekter, fåglar och växter behöver precis som vi vatten att dricka. Om du inte kan göra en damm i din trädgård kan du enkelt göra små vattenstationer av en skål med lite stenar i, så kan insekterna landa lättare.

Bihotell av bamburör som hänger i ett träd.

Skapa boplatser

Bostadsbristen är akut. Humlor, bin, fjärilar och fåglar vill bygga sina bostäder i det naturmaterial vi ofta städar bort… Vill du ha en rik och levande trädgård, spara på stubbar, döda träd, grenar, löv och gräsklipp. Du kan också sätta upp bihotell och holkar. Välkommen hem!

Inspirationsbroschyrer för utskrift

I våra broschyrer får du mer tips och inspiration på vad du kan göra för att gynna den biologiska mångfalden där du bor. 

För dig som har tillgång till trädgård (för utskrift)

För dig som har tillgång till balkong (för utskrift)

 
 

Mer inspiration och fler tips hittar du här

 

Operation: Rädda bina

Naturskyddsföreningen förklarar mer om varför bina är så viktiga och vad du kan göra för att vara med och kämpa för dem.

Receptsamling för biologisk mångfald

Hos Länsstyrelsen kan du läsa mer om vilda pollinatörer och få tips om vad du kan göra för att stärka den biologiska mångfalden i trädgården.

Pollinering

Lär dig mer om pollinering, och vem som sköter det jobbet åt oss, hos Jordbruksverket.

Bin och bihotell

Hos Naturhistoriska riksmuseet kan du lära dig mer om våra bin och hur du kan skapa enkla hotell som hjälper dem att överleva.

Bygg ett insektshotell

Lär dig mer om hur du bygger ett insektshotell hos Göteborgs Botaniska Trädgård.

Så anlägger du en äng

På Natursidan blir du guidad i hur du anlägger en äng som blir ett smörgåsbord för pollinatörer och insekter.

Biologisk mångfald på balkongen

Har du bara en balkong? Det finns ändå många saker du kan göra för den biologiska mångfalden. Natursidan guidar dig.

Rikare trädgård - allt om biologisk mångfald

Rikare trädgård är ett folkbildningsprojekt som med hjälp av guider, tips, filmer och artiklar vill inspirera till att förbättra trädgårdar både för ägaren och alla arter i vår närhet.

Pollinera Sverige

Pollinera Sverige är en plattform för samarbete, kunskapsspridning och utveckling i pollineringsfrågan.

 
 
LONA-logotype. Länsstyrelsens och Naturvårdsverkets statliga bidrag till kommunal och lokal naturvård medfinansierar projektet.

Tjänsten som rådgivare inom biologisk mångfald är en del av projektet Boosta(d) med natur som delfinansieras av LONA, Lokala Naturvårdssatsningen.  

Senast granskad 2024-03-15 av JEAWAD