Lyssna

Vår klimatresa

Trollhättans klimatresa är vår färdplan för att nå våra klimatmål. Färdplanen gäller hela Trollhättans Stad men också de bolag som kommunen äger: Trollhättan Energi, fastighetsbolaget Eidar, Kraftstaden och Trollhättan Exploatering . Färdplanen visar hur vi behöver arbeta och vilka förändringar vi måste göra för att nå våra klimatmål.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Fokusområden i vår klimatresa

För att nå klimatmålen fokuserar vi på områden som ger störst effekt. Genom att arbeta systematiskt och steg för steg skapar vi en hållbar omställning där varje del av Trollhättan bidrar – från transporter och byggnation till energi och konsumtion. Här kan du se våra prioriterade områden och vad de innebär för klimatet och vår stad.

 
 

 

Styrning utifrån klimatmål

Klimatarbetet genomsyrar hela Trollhättans verksamhet genom att göra klimatpåverkan till en styrande faktor i varje beslut och budget. Målet är att skapa effektiva och varaktiga utsläppsminskningar i alla delar av kommunkoncernen.

 

 

Kommunikation och beteendeförändringar

Vi satsar på att inspirera till hållbara val genom effektiv klimatkommunikation och beteendeförändringar, både inom organisationen och för invånarna. Genom information och engagemang gör vi det enklare att välja klimatsmart i vardagen.

 

 

Minska klimatavtrycket från inköp och transporter

Vi prioriterar cirkulära och klimatsmarta inköp för att minska utsläppen, med fokus på återbruk och minskad avfallsgenerering. Klimatkrav ställs på våra leverantörer för att minimera påverkan från transporter och produktion.

 

 

Omställning till hållbart resande

För att minska transportutsläppen satsar vi på att främja cykling och kollektivtrafik. Vi bygger ut infrastrukturen för hållbara transportalternativ och förbättrar möjligheterna för elektrifierade fordon.

 

 

Klimatkrav på bygg och anläggning

Bygg- och anläggningssektorn står för en stor del av utsläppen. Genom klimatkrav vid nybyggnation och renovering samt ökat återbruk av byggmaterial arbetar vi för att minska utsläppen och främja cirkulärt byggande.

 

 

Hållbar konsumtion

Vi stöttar lokala företag i omställningen till hållbara affärsmodeller och utvecklar strategier för cirkulär konsumtion i Trollhättans stadskärna. Målet är att skapa en miljö där hållbara konsumtionsval blir enkla för alla.

 

 

Ökad kolinlagring i skog och mark

För att minska klimatpåverkan bevarar och förstärker vi kolupptaget i skog och mark. Detta inkluderar åtgärder som återvätning av torvmarker och ökad användning av biokol.

 

 

Klimatsmart mat och lokal produktion

Vi uppmuntrar klimatsmarta livsmedelsval och stödjer lokal matproduktion i samarbete med lantbrukare och invånare. Genom att minska utsläppen från livsmedel och öka lokal produktion bidrar vi till en mer hållbar matkonsumtion.

 

 

Energieffektivisering och energisamverkan

Vi ökar energieffektiviteten inom kommunkoncernen och utvecklar samarbeten för att optimera och tillgängliggöra förnybar energi inom och utanför kommunen.

 

 

Klimatfokus vid etableringar

Alla nya företagsetableringar följer högsta klimatstandard och uppmuntras att införa cirkulära affärsmodeller för att bidra till Trollhättans långsiktiga klimatmål.

 

Klimatresan Trollhättan - process och tidplan

Under 2024 lägger vi grunden för klimatomställningen genom att prioritera fem fokusområden. Två av dessa är övergripande och stöttar hela klimatarbetet, vilket gör dem avgörande för att vi ska nå våra mål.

Integrera klimatmålen i hela verksamheten
Vi ser till att klimatmålen finns med i alla beslut och processer, så att omställningen genomsyrar hela Trollhättans kommun. Detta arbete är en central del av alla andra områden och följs upp kontinuerligt för att säkerställa effektiva och varaktiga förbättringar.

Stärka klimatkommunikation och skapa beteendeförändringar
Genom ökad kommunikation och fokus på hållbara vanor inspirerar vi invånare och medarbetare att göra klimatsmarta val. Vi bygger upp kunskap inom beteendedesign för att skapa långsiktiga förändringar, som följs upp årligen.

Minska utsläppen från inköp och transporter
För att minska klimatavtrycket arbetar vi för att göra hållbara och cirkulära inköp, och ställer klimatkrav på leverantörer. Vi följer årligen upp detta arbete och ser hur vi närmar oss målet att minska utsläppen med 14 % per år.

Ställa om till hållbart resande
För att minska transportutsläppen satsar vi på fler cykelvägar, bättre kollektivtrafik och fler laddstationer. Vi följer upp resvanorna årligen för att se hur förändringarna påverkar klimatmålen.

Införa klimatkrav inom bygg och anläggning
Alla nya bygg- och anläggningsprojekt får strikta klimatkrav, och vi skapar cirkulära flöden för byggmaterial. Resultaten av dessa insatser följs upp årligen för att säkerställa att vi når våra klimatmål i byggsektorn.

Från 2025 utvärderar och vidareutvecklar vi de fokusområden som redan startats. Vi introducerar även nya områden enligt nedanstående plan, och genomför en mer omfattande utvärdering varannat år för att kunna anpassa oss efter aktuella resultat och behov.

Underlätta hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi
Vi hjälper lokala företag att ställa om till cirkulära affärsmodeller och utvecklar strategier för hållbar konsumtion i stadskärnan. Resultaten utvärderas löpande och anpassas efter behov under 2025 och 2027.

Öka kolinlagring i skog och mark
Vi bevarar och återställer skog och mark för att öka koldioxidupptaget. Biokol och återvätning är några av metoderna som vi använder för att lagra kol långsiktigt, och vi mäter resultaten av dessa åtgärder varje år.

Främja klimatsmart mat och lokal produktion
Genom att öka tillgången på lokala och klimatsmarta livsmedel minskar vi matens klimatpåverkan. Vi samarbetar med lokala producenter och mäter utsläppsminskningarna varje år.

Energieffektivisering och energisamverkan
Vi minskar energiförbrukningen inom kommunens verksamheter och samarbetar för hållbara energilösningar. Resultaten följs upp årligen för att säkerställa effektiva energibesparingar.

Klimatfokus vid nya företagsetableringar
Alla nya etableringar i Trollhättan omfattas av höga klimatkrav och uppmuntras att använda cirkulära affärsmodeller. Uppföljning sker i varje projektfas för att säkerställa att klimatmålen nås.

Utbyggnad av förnybar energi och energilagring
För att möta framtidens energibehov satsar vi på att bygga ut förnybar energi och energilagring. Vi följer upp utvecklingen kontinuerligt för att säkerställa en långsiktig, hållbar energitillgång.

Färdplan Klimat är en långsiktig plan för åren 2024–2027 och följs upp årligen för att säkerställa att vi ligger på rätt kurs mot klimatmålen. En större utvärdering genomförs vartannat år – första gången 2025 – för att se över resultaten och anpassa planen där det behövs. Vi följer särskilt upp tre områden: geografiska utsläpp, samhällskonsumtionens utsläpp och utsläppen från kommunens verksamheter. Varje fokusområde utvärderas dessutom för att säkerställa att vi når målet om en minskning av växthusgasutsläppen med 14 % per år.

Senast granskad 2024-10-30 av JOSÅKEBEN