Folköl
Den som säljer eller serverar folköl (öl klass II med en alkoholhalt mellan 2,25 och 3,5 volymprocent alkohol) måste anmäla detta till kommunen innan försäljningen/serveringen startar.
En förutsättning för att få sälja folköl är att lokalen där försäljningen sker är registrerad hos samhällsbyggnadsförvaltningen som livsmedelslokal. Den som säljer folköl måste också ha ett brett utbud av matvaror till försäljning, till exempel mejeriprodukter, charkvaror, torrvaror, konserver, grönsaker och frukt. Glass, godis och chips räknas inte som matvaror. Vid servering av folköl ska det förekomma försäljning av, till exempel pizza, varma smörgåsar, hamburgare etc. som ett minimum. Det ska även finnas ett utbud av lättdrycker till försäljning.
Den som säljer/serverar folköl skall ha ett program för egenkontroll av försäljningen. Den skall fungera som ett verktyg för att se till att lagen följs. Egenkontrollprogrammet kan beskriva hur personalen får information om alkohollagens bestämmelser och vilka rutiner som används. Där skall det också finnas en beskrivning av vilka åtgärder som du vidtar om bestämmelserna inte följs eller då missförhållanden uppstår.
Kommunen har rätt at ta ut en avgift för tillsyn/kontroll vid försäljning av någon av produkttyperna tobak, folköl och receptfria läkemedel. Årsavgiften betalas i förskott och avser kalenderår. Årsavgift uttas enligt nedanstående:
- Försäljning av en produkttyp, 2500 kr/år.
- Försäljning av två produkttyper, 3500 kr/år.
- Försäljning av tre produkttyper, 4500 kr/år.
Anmälan om försäljning av folköl