Livsmedel
Du som har ett företag som hanterar livsmedel ansvarar för att livsmedlen är säkra och rätt märkta.
Som företagare ska du känna till de regler som gäller. Det är viktigt att alla i företaget känner till de risker som finns och hur man gör för att garantera säkra livsmedel.
Det är Samhällsbyggnadsförvaltningen som registrerar och kontrollerar företagen som säljer, tillagar eller serverar livsmedel. Vi kontrollerar att företagen följer lagen.
Målet är att konsumenterna inte ska bli matförgiftade. De ska också kunna känna sig trygga och inte bli lurade av felaktiga menyer eller märkningar.
Att starta eller ta över ett företag
Du som ska starta eller ta över ett livsmedelsföretag ska registrera detta hos Samhällsbyggnadsförvaltningen. Det gäller till exempel restaurang, pizzeria, café, livsmedelsbutik, kök i skola, förskola och äldreboende. Om du missar att registrera dig är vi skyldiga att besluta om sanktionsavgift.
Om företaget byter ägare eller förändrar sin bolagsform ska du också anmäla det till oss. Vid ägarbyte ska den nye ägaren skriftligt registrera sitt företag och den gamla ägaren avregistrera sitt.
Anmäla upphörande av verksamhet
Sanktionsavgifter i livsmedelslagen
På Livsmedelsverkets hemsida hittar du information om vad som gäller när du ska starta och driva ett företag.
Livsmedelsverkets hemsida om att starta företag
Livsmedelsverkets hemsida om att förändra eller avsluta företag
Läs gärna också vår broschyr med tips och information:
Dricksvatten till många eller från gemensam anläggning
Om du har en dricksvattenanläggning ska du registrera den hos oss om den uppfyller något av följande:
- producerar i genomsnitt 10 kubikmeter per dygn eller mer,
- försörjer 50 personer eller fler,
- är en kommersiell verksamhet (till exempel restauranger, livsmedelsindustrier, camping, fastighetsägare som hyr ut bostäder med mera)
- är en offentlig verksamhet (till exempel förskola, skola, fritidsgårdar)
Du som förser andra med vatten ansvarar för att vattnet har en god kvalitet. Det är ditt ansvar att se till så att anläggningarna fungerar väl.
Relaterad information
Samhällsbyggnadsförvaltningens avgifter för livsmedelsföretag