Lagen om offentlig upphandling, LOU, är till för att reglera och skydda nyttjandet av
offentliga medel, se till att de konkurrensmöjligheter som finns utnyttjas, samt att se till att
upphandlingen genomförs affärsmässigt.
Lagen om offentlig upphandling (LOU) innebär i korthet att följande principer ska tas hänsyn till:
Likabehandlingsprincipen Alla leverantörer ska behandlas lika, d.v.s. ges lika förutsättningar. Alla måste till exempel få samma information, vid samma tillfälle.
Principen om icke-diskriminering Det är förbjudet att direkt eller indirekt diskriminera leverantörer, främst på grund av nationalitet. Därför får inte den upphandlande enheten till exempel ge ett lokalt företag företräde med anledning av dess geografiska läge.
Principen om ömsesidigt erkännande Innebär bland annat att intyg och certifikat som utfärdats av behöriga myndigheter i något medlemsland måste godtas i de övriga medlemsländerna.
Proportionalitetsprincipen Kvalifikationskraven och kraven i kravspecifikationen måste ha ett naturligt samband med och stå i rimlig proportion till det som upphandlas. Dessutom måste kraven vara ägnade att leda till att den upphandlande enhetens syfte med att ställa dem uppnås.
Transparensprincipen Innebär att upphandlingsprocessen ska kännetecknas av förutsebarhet och öppenhet. För att anbudsgivarna ska ges samma förutsättningar för anbudsgivning måste förfrågningsunderlaget vara klart och tydligt och innehålla samtliga krav på det som ska upphandlas. De ställda kraven får inte frångås.
Ibland kan upphandlingsprocessen kännas tung att läsa igenom och ta till sig, så vi har samlat några definitioner med beskrivningar som kan underlätta arbetet: