
Ekonomi och budget
Trollhättans stads budget är den plan över hur mycket pengar som kommer in och vad pengarna ska användas till.
Inför varje år upprättas en mål- och resursplan med budget vilket är kommunens viktigaste styrdokument. Kommunfullmäktige beslutar i mål- och resursplanen om de fokusområden och prioriterade mål Trollhättans stad som helhet ska sträva mot.
Budgeten visar hur pengarna för det nästkommande året fördelas mellan nämnderna samt innehåller en plan för ytterligare två år. Nämnderna fördelar i sin tur ut pengarna på verksamheterna. Under året görs löpande uppföljningar av ekonomin samt måluppföljning dels i en delårsrapport i april dels ett delårsbokslut i augusti. Budgetuppföljning och måluppföljning för helåret följs sedan upp i samband med bokslutet.
Var kommer pengarna ifrån?
Den kommunala verksamheten finansieras till störst del av skatteintäkter som baseras på en kommunal skattesats kommunfullmäktige fastställer varje år.
God ekonomisk hushållning
Kommunallagen anger att varje kommun ska ha en god ekonomisk hushållning i verksamheten vilket innebär att kostnaderna inte får vara större än intäkterna. Det innefattar också att varje generation ska bära sina kostnader för den service som konsumeras och inte belasta kommande generation med kostnader. För att säkerställa god ekonomisk hushållning har tre finansiella mål tagits fram. De tre finansiella målen är:
- Resultatmål – Årets resultat ska i genomsnitt uppgå till minst 1 % av skatteintäkter och utjämningsbidrag (exklusive jämförelsestörande poster) för att klara investeringsnivån.
- Kapacitetsmål – Soliditeten med fullfondering av pensioner (det egna kapitalet i förhållande till tillgångarna) ska öka eller hållas oförändrad.
- Investeringsmål – Nettoinvesteringarna ska finansieras med egna medel (med undantag för exploateringsprojekt och stora infrastrukturprojekt).