Samverkan minskar matsvinnet på Kritan
En hängiven kock, aktiva pedagoger och delaktiga barn. Där är ingredienserna i det smakfulla receptet för att hålla nere matsvinnet på Förskolan Kritan i Skogshöjden.
– Det är väldigt roligt att se hur bra det här samarbetet fungerar! Samtidigt är det nödvändigt för att vi ska kunna hålla nere matsvinnet, vara rädda om vår planet – och skattebetalarnas pengar, säger Judith Borlaug, enhetschef på Serviceförvaltningen i Trollhättans Stad.
Det är fredag strax efter lunchtid på Förskolan Kritan i Skogshöjden. Kocken Elin Hellekant rullar in lunchvagnarna från respektive avdelning till köket. Hon konstaterar att grönsaksskålarna är tomma, rotfruktssoppan nästintill helt slut – och bara några enstaka skivor av det nybakade brödet finns kvar.
– Jag tycker det är så himla skönt att veta att barnen är mätta nu, säger Elin.
I statistikböckerna för matsvinn på förskolan ser det också bra ut. Det har minskat från 17 procent till 8 procent sedan Elin började arbeta här. Det finns andra förskolor som har lägre matsvinnsprocent, men förutsättningarna är olika och därför blir inte jämförelsen rättvis.
– Däremot finns det något annat som är väldigt bra här; det välfungerande samarbetet mellan alla inblandade, vilket gör att resultatet har blivit så bra, säger enhetschef Judith Borlaug.
Barnen blir delaktiga
Elin Hellekant är en dedikerad kock som går hem både hos pedagoger och barn, där inte minst den sistnämnda gruppen bjuds in och får vara delaktiga.
– Elin är väldigt nyfiken på hur barnen har ätit. Hon frågar ofta om det är något hon kan tänka på, och är gärna med ute i samband med måltiderna och hjälper till. Hon har satt upp en postlåda utanför dörren till köket där barnen kan lämna meddelanden till henne med önskemål om maträtter, berättar barnskötare Lisa Häger och fortsätter:
– Och det märks att barnen verkligen tycker om Elin! Postlådan är ofta full med teckningar, halsband, armband, hälsningar och lappar med vad de önskar sig för mat.
Hulkensoppan går hem
Pedagogerna pratar mycket med barnen om vikten av att inte slänga mat, att inte lägga upp mer på tallriken än vad de tror sig orka äta – men också att inspirera och uppmuntra dem att smaka.
– I samband med pedagogisk lunch kan barnen bli inspirerade av att smaka när de ser att vi äter, annars kan vi göra det till något roligt som när Elin gör ”Hulkensoppan” och få barnen att vilja prova den. Och det har funkat, de säger ”Wow, den vill jag också smaka på”. Det är ett sätt att uppmuntra barnen att smaka, för vi tvingar dem aldrig, säger Lisa Häger.
– Måltidssituationerna skapar ett tillfälle för en lugn samtalsstund tillsammans med barnen, ett gyllene tillfälle till att fånga upp barnens tankar, funderingar och arbeta språkutvecklande – det sker värdefulla samtal runt matbordet, säger rektor Katja Fonde.
Nybakat bröd – aldrig samma recept
På soppdagar ingår alltid nybakat bröd, och precis som Cajsa Warg lär ha sagt om ”att man tager vad man haver” gör Elin Hellekant precis på samma sätt. Brödet smakar nämligen aldrig samma från gång till gång, utan receptet beror på vilka ingredienser som finns tillgängliga.
– Vad jag hade i brödet? Allt möjligt…man ser lite vad som har blivit över, det är ett superbra sätt att jobba med svinnet! I detta bröd har jag använt kokt potatis, blomkål och majs, berättar Elin när hon låter sina kollegor smaka på varsin bit.
– Så gott! Jag är så imponerad av det här brödet du gör, och det är ju precis så här det ska vara, att man tar tillvara på det som finns, säger rektor Katja Fonde.
– Precis! Och just det att du får sån variation på det, men att det alltid blir gott är något som både barnen och vi uppskattar, tillägger Lisa Häger.
Också hos Judith Borlaug, Elins chef, åker mungiporna uppåt:
– Det är så här vi vill jobba, att inte behöva slänga mat – det gör mig så stolt, avslutar hon.
Relaterad information
Tips för minskat matsvinn
Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, men allra mest slängs i hushållen. Så kan du minska matsvinnet hemma:
Livsmedelsverket – tips för minskat matsvinn