Angelica – kommunfullmäktiges första kvinnliga ordförande
Idag är det internationella kvinnodagen, och då passar vi på att lyfta fram Angelica Lundgren Bielinski (M), som i oktober 2022 valdes till ordförande i kommunfullmäktige som första kvinna någonsin i Trollhättan. – Jag hoppas att jag kan vara en förebild för mina brorsdöttrar och andra tjejer där ute, att de också kan vara med och förändra framtiden, säger hon.
Den 17 oktober 2022 skrevs politisk historia i Trollhättans högsta beslutande församling när Angelica Lundgren Bielinski (M) valdes in som ordförande. Hon krossade därmed glastaket, vilket är en benämning på det osynliga hinder som begränsar kvinnor från att nå ledande positioner.
– Det var stort för mig! Jag är inte bara första kvinnan på posten. Jag gör det också som första moderat, som första person med utländsk bakgrund - och detta ska vara osvuret, men jag tror att jag kan vara första ordförande i Trollhättan som är under 45 år, säger hon.
”En ära att leda kommunfullmäktige”
Så fort någon träder upp på podiet i kommunfullmäktige för ett anförande, eller replik inleds det numer med ett ”Fru ordförande”. Att rollen möts med respekt av församlingens ledamöter är viktigt, men minst lika viktig är signalerna hon skickar tillbaka.
– Det är självklart en ära och en hedersam uppgift att ha fått förtroendet att leda Trollhättans högsta beslutande församling. Samtidigt är jag är inte mer än människa och för mig är det viktigt att förmedla ett mänskligt ledarskap. Ingen i min fullmäktigesal ska vara rädd för att ta plats i talarstolen, eller vara rädd för att göra fel.
– Alla ledamöter är också helt vanliga människor vilket jag tror är viktigt för våra invånare att komma ihåg. Och jag har fått höra att jag utför uppgiften med en stor portion ödmjukhet, värme och humor, tillägger hon.
Visar gärna vägen för fler
Angelica Lundgren Bielinski ser sig som en vägvisare, och om hon får önska ser hon gärna att fler kvinnor kan ta samma steg som hon har gjort. Hon tänker först och främst på sina brorsdöttrar, men också på alla andra tjejer i samhället.
– Jag vill att de ska se att vår plats som kvinnor är lika självklar som någon i fullmäktigesalen, eller andra beslutande församlingar för den delen, och att vi kan svinga klubban minst lika bra som männen, avslutar hon.