Lyssna

Behov av att kraftigt sänka omsorgens kostnader under 2024

Kommunstyrelsen har gett omsorgsnämnden i uppdrag att sänka sina kostnader. Omsorgen har, enligt nationell statistik, mycket högre kostnader jämfört med andra likvärdiga kommuner. Enligt tidigare jämförande statistik så kostade Trollhättan cirka 106 miljoner för mycket. De nya siffrorna för 2023 visar nu tyvärr på en ökning från 16 till 19 procent, i stället för en sänkning. Vilket innebär att vi nu kostar cirka 136 miljoner för mycket.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

- Våra analyser visar att våra åtgärder inte har gett det utslag vi hoppats på. Vi har effektiviserat oss men inte lika mycket som de kommuner vi jämförs med. Detta gör att skillnaden mellan oss har ökat i stället för att minska, säger Malin Grönroos som är omsorgens ekonomichef.

Till exempel så gavs verksamheten utökad budget för att hantera den höga indexkostnadsökningen utan att ytterligare besparingsåtgärder togs. Detta påverkade vår avvikelse eftersom vår referenskostnad (vår statistiskt förväntade kostnad) inte följde indexökningen. Vi följer nogsamt utvecklingen av vår nettokostnad för att säkerställa att våra åtgärder ger den förväntade kostnadssänkningen.

Förvaltningsledningen inom omsorgen ser redan nu att alla åtgärder som sker inom omställning för framtida välfärd kommer att ha en stor effekt på 2024 års siffror men att effekterna förväntas få större effekt på längre sikt. För att komma till rätta med våra höga kostnader kommer alla verksamhetsområden att behöva genomföra skarpa åtgärder för att sänka nettokostnaden enligt kommunstyrelsens uppdrag.

- Att sänka våra kostnader är ett nödvändigt skallkrav som tyvärr kommer att innebära neddragningar inom våra verksamheter. Omsorgen behöver bedrivas till samma kostnad som liknande kommuner för att vi ska kunna möta framtidens välfärd. Vi har helt enkelt inte råd att hålla denna förhöjda kostnadsnivå om vi ska säkerställa god vård och omsorg för omsorgstagarna i Trollhättan. Det är därför viktigt att vi tar kloka beslut som är långsiktigt hållbara även om det kan innebära stora förändringar, säger Jane Johansson som är förvaltningschef.

På grund av nämndens ökade nettokostnadsavvikelse beslutar omsorgsnämnden, 23 augusti, att besparingsåtgärdernas initieras under 2024 så att de ekonomiska utfallen får full effekt redan i januari 2025, det vill säga en förväntad helårseffekt.

Senast granskad 2024-09-18 av JENMAR