Biologisk mångfald i trädgårdar
Under maj och juni har Trollhättans rådgivare för biologisk mångfald, Anna Brandeby Harström, besökt trädgårdar i Trollhättans kommun. – Intresset var väldigt stort när vi öppnade vår anmälan, och vår förhoppning att få 30 intresserade trädgårdsägare överträffades med råge. När denna säsong är över kommer 50 fastighetsägare ha fått en privat rådgivning kring hur de kan förbättra sin trädgårdsmiljö med den biologiska mångfalden i fokus, berättar Anna Brandeby Harström.
Nu har Trollhättans projekt ”Boosta(d) med natur – Nu gör vi Trollhättan till ett hem för fler” startat på allvar. Trädgårdarna som fått besök har varit väldigt olika. Små nya radhustomter, stora uppvuxna villaträdgårdar, bostadsrättsföreningar, kolonilotter och naturtomter mitt i skogen.
– Människors nyfikenhet är stor och känns väldigt genuin. Jag möter pensionärer som ägnat större delen av sitt liv åt odling men aldrig egentligen funderat på pollinerarnas behov av livsmiljöer, men också unga barnfamiljer som precis fått sin första trädgård och vill lära sig hur allt fungerar från början.
Äng i trädgården
– Det är mest kvinnor som har kontaktat mig, många har tankar på en äng i trädgården men vid ett flertal tillfällen har jag fått en diskret viskning om att mannen dessvärre är väldigt förtjust i gräsklipparen så att de får se hur det kommer att gå! säger Anna och skrattar.
Värmde i hjärtat
– Allra varmast i hjärtat blev jag nog den dagen jag klev in i en trädgård och möttes av en ung gymnasiekille. Han hade tagit familjens trädgård under sina vingar och ville nu lära sig mer om hur han kunde skapa förutsättningar för biologisk mångfald. Det kändes väldigt skönt och hoppfullt inför framtiden.
Nästa vår blir det på nytt möjligt att anmäla sin trädgård och söka rådgivning. Håll utkik på Trollhättans stads hemsida under mars månad.
Läs mer om Trollhättans arbete med rådgivning om biologisk mångfald här: Rådgivning och tips för biologisk mångfald - Trollhättans stad (trollhattan.se)