Biologisk mångfaldrådgivning i Trollhättan 2.0
Trollhättans unika verksamhet med att erbjuda rådgivning om vad som kan göras för att utveckla den biologiska mångfalden har nu pågått i två år. Under 2024 har arbetet omfattat 54 platsbesök med rådgivningar och ett stort antal föredrag, seminarier, event och teatersagor. Arbetet har uppmärksammats med både radioreportage och artiklar i nationella tidningar och tidskrifter.
Anna Brandeby Harström är Sveriges första kommunala rådgivare inom biologisk mångfald. Det är alltså ett riktigt pionjäruppdrag med potential att både nå stora resultat på hemmaplan men även att visa upp detta arbetssätt nationellt. Landets alla kommuner erbjuder idag energi- och klimatrådgivning. Varför inte utveckla biologisk mångfaldsrådgivning också för hela landet? Trollhättan har nu god erfarenhet av detta arbetssätt och tipsar gärna andra intresserade kommunala och statliga aktörer om hur arbetet kan byggas upp.
Hur trivs du med jobbet Anna och hur vill du sammanfatta ditt arbete under 2024?
– Jag älskar mitt jobb. Det är jätteroligt att det är så stort intresse från allmänheten. Det är ett väldigt omväxlande och fritt jobb, där det går bra att ta många initiativ och kontakter. Jag får även hjälp av många olika aktörer, jag pusslar ofta ihop olika grupper som kan gynna varandra. Till exempel gymnasieskolan som bygger fågelholkar åt förskolorna. 2024 har varit ett händelserikt år. Jag har besökt 54 fastighetsägare och dialogat med dem om hur deras ytor skulle kunna utvecklas med mer biologisk mångfald. Det kan handla om utveckla de olika trädgårdarnas ekosystem genom att satsa på till exempel fler blommande växter, buskar och träd, insektshotell, fågelholkar, att spara död ved, att anlägga en damm eller bygga ett stenröse. Jag tipsar alltid också om att om möjligt minska på belysningen ute nattetid under sommarhalvåret. Varje besök resulterar i en detaljerad rapport med en plan för förändring. Planen fungerar bra att jobba med under flera år. Den innehåller också länkar för mer information. De flesta som får ett besök vill gärna ha en infoskylt som visar att de deltar i Trollhättans arbete med att utveckla sina markytor för mer biologisk mångfald. Årets besök fördelades mellan 42 enfamiljshus, 6 bostadsrättsföreningar och 4 företag.
Hur får du kontakt med fastighetsägarna?
– De anmäler intresse för ett besök i ett anmälningsformulär på Trollhättans Stads hemsida. Vårt arbete med detta börjar vara ganska välkänt och grannar tipsar varandra, så de besökstider som fanns för 2024 fylldes ganska snabbt. Inför 2025 års besök så öppnar sidan i mars månad.
Men du gör ju också annat än dessa besök, eller hur?
– Ja, jag har genomfört 31 föreläsningar, med totalt cirka 700 deltagare. De flesta lokalt i Trollhättan men även flera inspirationsföreläsningar till andra kommuner och externa organisationer. Dessutom 10 olika event med totalt flera hundra deltagare. Det handlar bland annat om tipspromenader, fröbibliotek, skördefest och slåttevent. I våras besökte jag 28 förskolor och spelade upp en teatersaga för barnen om humlan Humle och fjärilen Vinga. Vid besöken hade jag även dialog med personalen om möjliga åtgärder för att utveckla den biologiska mångfalden och pedagogiken kring detta. Förskolorna fick också pedagogiskt material, fröer, två fågelholkar, kalender med tips om hur förskolorna kan jobba och insatser på gårdarna i form av växter, odlingspallkragar, byggsats för bihotell med mera.
Upplever du att dina platsbesök, föredrag och event ger resultat? Är våra medborgare intresserade av frågan och vad är din bedömning om resultatet av alla insatser? Har det blivit verkstad?
– Jag får ofta rapporter från de ställen jag besökt där de berättar vad de gjort. Många säger också att de börjar tänka på ett annat sätt, de har fått en förståelse för ekosystemens funktion. Efter första årets platsbesök skickade jag ut en enkät ut till de 47 fastighetsägarna som fått rådgivning. Jag fick in 17 svar och av dem hade 16 genomfört förändringar medan 1 svarade att det inte gjorts ännu men tanken att göra det fanns kvar.
På vilket sätt har Trollhättans arbete inom detta område uppmärksammats utanför kommungränsen?
– Glädjande nog ganska mycket. Sveriges Radio har gjort reportage både i Naturmorgon och Vetenskapsradion. Arbetet har även uppmärksammats i bloggen Natursidan och artiklar i Allt om Trädgård, TTELA, tidningen Landskap och ETC veckomagasin. Många kommuner och även kommuninvånare från andra kommuner har hört av sig för att få information om hur vi jobbar med den här frågan.
Hur ser planerna ut för år tre, det vill säga 2025?
– Förutom ett 50-tal fastighetsbesök även nästa år så kommer 18 förskolor att få erbjudande om att få se teatersagan. Under våren kommer jag tillsammans med en praktikant att inventera Trollhättans skolskogar och fundera på vilka ytterligare åtgärder som kan göras där för att öka intresset för att ha lektioner i skogen. När det gäller rådgivningsbesöken så hoppas vi i år få med fler företag, vi kommer att jobba lite extra med information till företagen för att öka intresset för att få ett rådgivningsbesök. Dessutom ingår rådgivningsverksamheten som en del av EU-projektet EXP-Bio där Trollhättan deltar. Kommuner i Belgien, Nederländerna, Tyskland och Danmark kommer under 2025 att få del av hur vi i Trollhättan jobbar med rådgivning och samarbete med förskolor. Vi får självklart också tips av dem.