Blåvingen sparade 100 000 kronor genom återbruket
Möblerna i matsalen på vård- och omsorgsboendet Lantmannavägen 96–98 (före detta Blåvingen) hade 30 år på nacken och skulle ha bytts ut mot nya om det inte vore för möbelåterbruket: Genom renovering sparades 100 000 kronor. - En föredömlig insats på Lantmannavägen och jag ser fram emot många liknande projekt. Tack vare möbelåterbruket är det nu lätt att få hjälp med att reparera upp sina gamla möbler så att de blir som nya, säger hållbarhetsstrateg Torbjörn Nilsson.
I våras startades projektet Trollhättans möbelåterbruk med målet att ge överblivna möbler nytt liv i andra delar av Trollhättans Stads verksamheter. Det finns också ytterligare ett alternativ till att flytta dem: renovering. Så var fallet på vård- och omsorgsboendet Lantmannavägen 96–98, där man under vårkanten hade planer på att byta ut möblerna som stått i matsalen sedan 1993, men det blev renovering istället.
– Innan vi började tänkte jag ”hur ska det gå att renovera de här gamla stolarna?”, men då fick jag se bilder på hur fint det kunde bli – och direkt fick jag upp energin och tänkte att det kan bli bra, minns enhetschef Lotta Löfberg.
"Märker inte att det är gamla möbler"
Och bra har det blivit. Lotta Löfberg tittar sig omkring i matsalen som har fått ett uppdaterat utseende.
– Det har blivit jättefint! Det känns nytt och fräscht, säger hon.
Dan Fogelberg, möbelsamordnare inom projektet, inflikar:
– Jag tror inte att någon utomstående som kommit in här hade sagt; ”Oj, här har ni gjort om möblerna!” Du märker inte att det är gamla möbler. Därför är det så viktigt att köpa bra kvalitet från början. Livslängden på de här möblerna är säkert ytterligare 30 år, säger han.
Sparar 100 000 kronor
– Återbruksprojektet på Blåvingen medför stora fördelar både vad gäller ekonomi och miljö. Om de befintliga möblerna hade kastats och nya möbler av samma typ köpts in skulle kostnaden ha blivit 100 000 kronor högre. Besparingen blev 34 procent jämfört med nyinköp, berättar Linda Sandkvist på Arbetsplatsmiljö som bistått i arbetet med möbelrenoveringen.
Förutom plånboken finns fler vinnare.
– Minst lika viktigt är den miljömässiga besparingen, där klimatpåverkan och resursförbrukning är betydligt lägre vid återbruk än vid nyproduktion, berättar hållbarhetsstrateg TorBjörn Nilsson.
Läs mer om projektet Trollhättans möbelåterbruk: