De vill bli bäst på prao i Trollhättan
Om några veckor går drygt 550 niondeklassare ut på sin sista prao, en obligatorisk del av grundskolan i syfte att förbereda för kommande studie- och yrkesval. Trollhättan Energi, ett av Trollhättans stads kommunala bolag, har vässat sitt mottagande och satsar nu på att erbjuda stans bästa praoplats.
Att ta emot praoelever är en självklarhet för Trollhättan Energi. En av alla engagerade medarbetare är Joakim Wadenbo, underhållstekniker på Överby vattenverk.
– Man får så mycket tillbaka. Jag visar dem min värld och de tar mig in i deras.
Vill intressera fler för branschen
HR-generalist Lil Larsdotter Krus och kommunikatör Victoria Corneliusson samordnar bolagets prao. Under praoperiodens sex veckor tar Trollhättan Energi emot fyra nya elever per vecka. På plats får eleverna möta bolagets alla delar – från administration till reningsverk.
– Få känner nog till vår bredd, de tror att vi bara är ett elbolag. Här finns massor av yrken och i flera har vi kompetensbrist. Kan vi få unga personer att intressera sig och utbilda sig inom vår bransch så har vi vunnit massor med vår prao, säger Lil Larsdotter Krus.
Återkopplingen från eleverna styr
Konceptet för prao utvecklar Trollhättan Energi hela tiden. Det viktigaste är återkopplingen från eleverna, som de lämnar i en enkät efter sin prao.
– Vi ser till exempel att de vill ha mer praktiska uppgifter, snarare än presentationer om vår verksamhet. Det är jätteviktigt att möta deras önskemål, säger Lil Larsdotter Krus.
Victoria Corneliussons arbetsplats, marknadsavdelningen, ansvarar för ett av tillfällena under praoveckan. Eleverna får en försmak på kommunikatörsyrket genom att spåna på idéer till sociala medier och, om de vill, göra en TikTok-video om valfri del av verksamheten.
– En grupp gjorde en film om hur biltvätt på uppfarten leder till miljöförstöring när kemikalier kommer ut i grundvattnet. Då lär de sig både kommunikatörens hantverk och får möjlighet att fördjupa sig i Trollhättan Energis samhällsuppdrag, säger Victoria Corneliusson.
Inte bara för killar
Trollhättan Energi är en tekniktät verksamhet och praoplatsen lockar traditionellt merparten killar.
– Men det är viktigt för oss att visa att vi även är en arbetsplats för tjejer, säger Lil Larsdotter Krus, som är engagerad i ett branschråd för att locka fler kvinnor.
– Halva vår ledningsgrupp består av kvinnor, så det finns absolut ingen anledning att tro att el- och energibolag bara är för män!
Prao i Trollhättan
Trollhättans stads skolor har två praoperioder – årskurs 9 under höstterminen och årskurs 8 under vårterminen. I höst äger praon rum vecka 42, 43, 46, 47, 49 och 50. Under praon, som varar en vecka, får eleverna sin första inblick i hur ett yrke och en arbetsvardag kan se ut. Du som arbetsgivare får chansen att visa en ung person ditt yrke, arbetsplats och bransch.
Har du möjlighet att ta emot en elev på prao? Kontakta prao@trollhattan.se.