Extra gott på Offentliga måltidens dag
Idag är det Offentliga måltidens dag. Då anstränger vi oss gärna lite extra, för barnen och eleverna på våra förskolor, grundskolor och gymnasier – och för de äldre på våra särskilda boenden.
Idag är det den offentliga måltidens dag. Den inträffar alltid den tredje torsdagen i oktober, och det är en viktig dag för vår måltidsverksverksamhet.
– Den här är ”vår” dag, en stor dag för oss som serverar offentliga måltider. Då vill vi servera en meny som är extra uppskattad, säger Annika Erlandsson, måltidsutvecklare i Trollhättans Stad.
- Hamburgare till barn och elever på förskolor, grundskolor och gymnasier.
- Rimmad oxbringa med pepparrotssås – och Banana Split till efterrätt på våra särskilda boenden för äldre.
En bättre hamburgerrestaurang
Inne i köket på Lokets förskola fräser det från stekbordet där kocken Sirhan Meho Menekshe är i full färd med att steka hamburgare. Förutom de självklara tillbehören som sallad, tomat, gurka har hon också picklat rödlök, gjort dressingen – och bakat hamburgerbröden. Det hela för tankarna till en hamburgerrestaurang av finare märke.
– Det ska vara riktigt från grunden, säger hon med ett leende.
Mer än bara mat
Ute i matsalen blir ögonen stora på barnen när de ser vad som är på menyn idag, inte minst hos Liam och Nils.
– En av mina favoriter är hamburgare, säger Liam.
– Mest gillar jag hamburgare och pannkakor, säger Nils.
Och det finns något mer än maten som går hem hos barnen.
– Nu vill jag krama Sirhan, säger Liam plötsligt och går med snabba fötter bort till den uppskattade kocken och ger henne en bamsekram.
– Hon lagar jättegod mat, och ibland går jag fram till henne och säger att det är extra god mat, säger Nils innan han följer Liams exempel och går bort till Sirhan för att delta i kramen.
Nöjda pedagoger
Sirhan går också hem hos den pedagogiska personalen på förskolan.
– Vi är väldigt nöjda med Sirhan, hon vill alltid barnens bästa, säger en av förskollärarna.
Och huvudpersonen själv blir varm av tacksamheten hon känner.
– Jag får så många kramar här av barnen, och de kommer med fina teckningar! Jag älskar verkligen mitt jobb, avslutar hon.
På våra särskilda boenden serverades rimmad oxbringa med pepparrotssås...
... och till dessert blev det Banana Split