Lyssna
Anna Stålberg som målar tunneln under 45:an vid Nya Skolan Anna Stålberg som målar tunneln under 45:an vid Nya Skolan

Fler färgstarka muralmålningar på gång

Under hösten fortsätter Trollhättan att färgsätta stadens offentliga platser med fyra nya muralmålningar – ett initiativ som syftar till att både försköna och öka tryggheten i stadens gångtunnlar. Genom samarbeten med lokala konstnärer och ungdomar från Magnus Åbergsgymnasiet ska tidigare mörka och otrygga tunnlar få nytt liv.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

– Vi har identifierat ett antal tunnlar som idag upplevs som mörka och otrygga. Genom att arbeta tillsammans med lokala konstnärer vill vi sätta färg på dessa platser och göra dem mer inbjudande. Det här är en satsning av många som görs för att höja tryggheten på offentliga platser. I några av tunnlarna kommer även belysning vara ett inslag, säger Susanna Wallin, projektledare på Trollhättans stad.

Lokala konstnärer i fokus

Två av målningarna kommer att skapas av Daniel Juvonen, en konstnär som redan har flera verk i staden. Hans tidigare muralmålningar har blivit uppskattade inslag i stadsmiljön och nu får ännu fler tunnlar en färgstark uppgradering. Den tredje tunneln ska målas av konstnären Anna Stålberg, som är känd för sina uttrycksfulla och lekfulla verk. Den fjärde tunneln målas av Thilda Olsson, ursprungligen från Trollhättan men som nu bor i Göteborg och jobbar som som textilkonstnär och konstpedagog. I sina verk utforskar Thilda relationen mellan färg, form och material och vad de kan förmedla i förhållande till naturen. 

Ungdomars kreativitet lyfts fram

En av de fyra tunnlarna kommer att göras i samarbete med elever från estetprogrammet på Magnus Åbergsgymnasiet. Genom en workshop får eleverna möjlighet att lära sig tekniken bakom muralmåleri, samtidigt som de får vara med och sätta sin prägel på staden.

– Det är otroligt roligt att kunna involvera stadens unga i det här projektet. Genom att ge dem verktygen att skapa konst på en sådan stor yta hoppas vi att de känner stolthet och får en ännu starkare koppling till sin stad, fortsätter Susanna Wallin.

Fortsatt arbete för trygghet och trivsel

Med ytterligare fyra muralmålningar stärker Trollhättan sitt arbete med att skapa tryggare och mer levande stadsmiljöer.

De här tunnlarna ska målas

  • Gång- och cykeltunnel under 45:an på Gärdhemsvägen in mot centrum efter Gärdhemsrondellen. (Konstnär: Daniel Juvonen)
  • Gång- och cykeltunnel under Gärdhemsvägen på Edsborgsstigen (mellan Coop Kronhjorten och Håjums begravningsplats, intill 45:an) (Konstnär: Daniel Juvonen och elever från estetprogrammet på Magnus Åbergsgymnasiet)
  • Gång- och cykeltunnel under 45:an i höjd med Slättbergsskolan, vid Lasarettsvägen. (Konstnär: Thilda Olsson)
  • Gång- och cykeltunnel under 45:an i höjd med bollplanen vid Nya Skolan (här målar vi nu!) (Konstnär: Anna Stålberg)


Mer information om de trygghetsåtgärder vi jobbar med hittar du här.

Senast granskad 2024-10-24 av JOSÅKEBEN