"Gå inte och handla hungrig"
Budget-, skuld- och konsumentkontoret i Trollhättan ser ett ökat inflöde av ärenden, men att hjälpa Trollhättebor i ekonomisk knipa ingår i uppdraget – och man delar gärna med sig av värdefulla tips för att få pengarna att räcka längre. – Mycket kan man välja bort, men inte maten. Bästa tipset är planering av matinköp och att hålla sig till den, gå inte och handla när du är hungrig, säger Billy Wiklund, budget- och skuldrådgivare i Trollhättans Stad.
Januari är ekonomiskt en utmanande månad, och till den kan sedan tidigare läggas höga priser på el, mat och transporter, vilket sammantaget ger bilden av ett ansträngt läge för många hushåll. Budget-, skuld- och konsumentkontoret i Trollhättan delar den bilden, men med sin mångåriga erfarenhet av att hjälpa människor i ekonomiska trångmål är de vana att hitta både ljuspunkter och lösningar – också i det här läget.
– Det är kännbart för många hushåll och visst är det ett tufft läge, men det finns många utgifter som man kan dra ned på, säger enhetschef Annelie Fredriksson.
”Bryta sina vanor”
Det främsta tipset är planering av matinköp, att veckohandla. Där kan man spara mycket pengar. Att gå och handla när man är hungrig ska man undvika, då är det lätt att det hamnar saker i kundkorgen som inte är nödvändiga.
– Det handlar också om att kunna bryta sina vanor. Om du exempelvis alltid köper apelsiner, men de har gått upp 90 procent i pris, kanske du ska undvika att göra det, säger Billy Wiklund.
– Vi har haft det så bra och unnat oss helgmat också under veckorna. Där kan man spara mycket pengar, samt fokusera mer på säsongsbaserad mat, säger Johanna Skoog.
Fler söker hjälp
Antalet inkomna ärenden till kontoret var rekordmånga 2022, och det är återigen kö för att få hjälp med sitt ärende.
– Kön beror mycket på att vi har flera akuta ärenden som vi måste prioritera; de som riskerar att förlora sin bostad, få elen avstängd eller hamna hos Kronofogden, säger Billy Wiklund.
– Kan vi rädda någon innan hen hamnar hos Kronofogden så finns det mycket mer utrymme för oss att jobba med den personen, annars blir det svårt att hitta en ny bostad eller beställa abonnemang av olika slag, säger Annelie Fredriksson och avslutar:
– Vi finns till för att hjälpa människor och vill att de söker sig till oss. Vi kan hitta lösningar på ekonomiska problem, bland annat genom avbetalningsplaner eller att hjälpa till med skuldsaneringsansökningar. En överskuldsatt person kostar också samhället drygt 650 000 per år, så det finns stora besparingar att göra.
Relaterad information
Spartips från Budget-, skuld- och konsumentkontoret
1. Transportkostnader
- Åk kollektivt
- Samåk med någon annan till/från jobbet
- Planera inköp så inte extraresor behöver göras
- Hjälps åt med andra föräldrar att köra barn till träningar och aktiviteter
- Försök att gå eller cykla mer och låt bilen stå hemma! Transportkostnader kan sparas in på samtidigt som motion och rörelse stärker din kropp.
2. Minska kostnader för matinköp.
- Planera dina matinköp, veckohandla. Gör lunchlådor till jobbet och planera middagarna för en vecka åt gången. Då kan du handla veckans mat och planera för att minska svinnet.
- Frys bröd mm och ta upp efter behov.
- Använd dig av det som du har i frysen, ät ur frysen kan man säga.
- Om du handlar så undvik att handla hungrig då detta kan tendera till impulsköp av produkter vi egentligen kan vara utan.
- Buffra på prissänkta varor, vid bra rabatter kan man göra månadsinköp och lägga i frysen.
3. Minska kostnaden för din elförbrukning/uppvärmning
Om du bor i lägenhet och hus:
- Ha inte apparatur på stand-by.
- Använd lock när du kokar mat
- Använd eftervärmen på spisen/ugnen
- Fyll disk- och tvättmaskinen ordentligt
- Häng upp tvätten istället för torktumlare/torkskåp
- Släck i rum du inte är i, byt belysning till led-lampor
Om du bor i hus:
- Minska värmen inomhus någon grad
- Stäng av eller minska graderna på golvvärmen
- Se över läckage (drag) Draperier, tjockare gardiner. Tofflor, varma koftor, filtar mm.
- Korta ned duschtiden, stäng av vid schamponering
- Diska inte under rinnande vatten
- Stäng av kranen mellan sköljning till exempel när du skalar potatis eller vid tandborstning.
4. Se över dina lån, elavtal, mobil, tv- och bredbandavtal.
Här kan du spara pengar genom att välja det avtal som är mest förmånligt för dig.
- Betala inte för surf som du inte använder på mobilen, eller en hastighet på bredbandet som du inte behöver.
- Om du inte nyttjar alla dina tv-kanaler kan det löna sig att byta till ett billigare tv-paket.
5. Se över dina försäkringar och övriga avtal.
- Finns det billigare försäkringar som täcker det du betalar för nu?
- Har du abonnemang eller prenumerationer du kan avstå under en tid när kostnaderna skenar?
- Kan du dela dagstidning och kostnad med grannen?
Budget-, skuld- och konsumentkontoret
Konsumentrådgivningen
Vi kan ge vägledning i frågor inför och efter köp av varor och tjänster, t ex när du skall anlita en hantverkare eller om du behöver reklamera en vara eller tjänst. Vi kan också hjälpa till att titta på villkor i avtal och vid behov medla mellan dig och företaget. Rådgivningen är alltid kostnadsfri och opartisk.
Budget- och skuldrådgivningen
Alla kan hamna i ekonomiska svårigheter eller vara i en situation då ekonomin behöver ses över. Budget- och skuldrådgivning är till för dig som behöver hjälp med att hitta lösningar på ekonomiska problem, där vi bl a kan hjälpa till att göra betalningsplaner och skuldsaneringsansökningar. Rådgivningen är kostnadsfri och vi har sekretess.