Lyssna

Gemensam satsning på livskvaliteten för de äldre på Humlevägarna

Trollhättans stad och bostadsbolaget Eidar förbereder en ombyggnation av det särskilda boendet för äldre på Humlevägarna i stadsdelen Sylte. Det finns ett stort behov av en mer hållbar, effektiv och kvalitativ verksamhet. Där äldre och anhöriga upplever en trevlig, stimulerande och trygg hemmiljö.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

- Det här är en stor och efterlängtad satsning som kommer att skapa en bättre livsmiljö, kvalitet och service för våra äldre trollhättebor, säger Marie Uls som är verksamhetschef för särskilda boenden för äldre.

  • Hjärtat
    De befintliga huskropparna kommer att byggas ihop till ett gemensamt boende genom en ny byggnad som kallas ”hjärtat”. I hjärtat kommer det att finnas flera fina och vistelseytor i folkhemsarkitektur med känslan av värme och transparens. Fönstren kommer att vara upplysta och ge fri sikt ut mot ett upplyst kvarter. I hjärtat finns också en tydlig entré som välkomnar anhöriga och besökare, i anslutning till goda parkeringsmöjligheter.

  • Navet
    Den längsta huskroppen bli ett nav med genomgång till befintliga byggnader som kommer att innehålla tre avdelningar var samt trapphus och hissar. I navet kommer det också att finnas kök, serviceytor, administration, personalrum med mera.

  • Trädgårdarna
    Mellan byggnaderna planeras för gemensamma innergårdar som skapar ett trevligt blickfång från byggnaderna. Trädgårdarna ska berika alla sinnen genom ljud av vatten och lekande barn samt doften av blommande växter. Där finns också sittplatser och möjlighet att delta i olika aktiviteter.

- Det kommer att bli en helt ny livsmiljö. Planlösningen vid gemensamma funktioner som matplats och allrum öppnas upp med nya burspråk för att skapa fina ljusinsläpp och trevliga ytor för umgänge och aktiviteter, säger Marie Uls.

Planen är att bygga om boendets lägenheter enligt dagens krav på boendestandard, vårdhygien och arbetsmiljö. Renoveringen och ombyggnationen är ett samverkansprojekt mellan Trollhättans stad, bostadsbolaget Eidar och byggentreprenör Byggdialog. Parterna har i ett mycket tidigt skede fokuserat och utgått både ifrån de äldres och verksamhetens behov vid utformningen av det nya boendet.

Om- och tillbyggnationen av Humlevägen 74, 80, 106, 112 och 118 kommer att genomföras i fem deletapper. Där renovering planeras till en huskropp i taget. För att renoveringen ska kunna starta i det första huset så kommer 25 boendelägenheter att flytta till Humlevägen 98. 

Boende, anhöriga, personal och närboende kommer att få löpande information om byggnationen. Du kan också följa projektet på eidar.se/humlevagarna

Om beslut tas enligt förslag i Kommunfullmäktige i november så startar första etappen av byggnationen omkring årsskiftet 2024/2025. Projektet i sin helhet kommer att färdigställas under 2028.

Senast granskad 2024-09-25 av JENMAR