
Grön plan för Trollhättans tätorter
Den 24 mars antog kommunfullmäktige styrdokumentet Grönstrukturplan för Trollhättans tätorter.
– Planen handlar om tätorternas grönska och kommer att vara vägledande både när det gäller hänsyn vid framtida exploateringar och när det gäller hur vi ska arbeta för att utveckla och sköta om tätorternas grönstruktur, säger hållbarhetsstrateg TorBjörn Nilsson, som varit projektledare i arbetet med planen.
En stor del av arbetet med planen har inneburit att inventera alla ytor i tätorten med en standardiserad metod för naturvärdesbedömning. Vid inventeringen har även värdet för friluftsliv/rekreation bedömts. I arbetet med planen har alltså ny kunskap samlats in, men även tidigare kunskap och ställningstaganden från bland annat friluftsplanen, naturvårdsprogrammet och parkprogrammet.
Värdekärna – ett viktigt nytt begrepp
Grönstrukturplanen lanserar begreppet värdekärna, som är de ytor som bedöms mest värdefulla och som grundregel ska sparas för framtiden.
I avsnittet ”Ett landskapsperspektiv” beskrivs geografiska delområden av tätorterna med avseende på grönstrukturen och en vision för framtiden presenteras för de olika områdena. Visionerna är inte heltäckande och inget som låser planeringen för framtiden, men kan fungera som en inspiration för att visa möjligheter. Visionerna omfattar både bevarande och förändring.
3 inriktningsmål och 16 ställningstaganden
Planens viktigaste avsnitt är ”Så ska vi arbeta i Trollhättan”, som innehåller tre inriktningsmål och 16 ställningstaganden som anger hur vi ska jobba för att uppnå målen. Inriktningsmålen ser ut så här:
- Förutsättningarna för biologisk mångfald ska successivt förbättras i tätorterna. Genom att uppfylla detta mål uppnås principen ”Biodiversity Net Gain”.
- Förutsättningarna för rekreation och friluftsliv i tätorternas grönområden ska successivt förbättras. Tillgängligheten för alla grupper ska beaktas.
- Stadsgrönskans nivå ska bidra till att skapa hälsofrämjande urbana livsmiljöer. För att uppnå målet ska strävan vara att tillämpa 3-30-300-regeln. Regeln innebär att alla bör ha möjlighet att se tre träd från sin bostad, skola och arbetsplats, att krontäckningen bör vara minst 30 % i tätorterna och att alla bör kunna nå ett grönområde inom 300 meter från bostaden.
De 16 ställningstagandena är indelade i två avsnitt. Dels ”Ställningstaganden rörande skötsel och anläggning av grönytor i tätorterna”, dels ”Ställningstaganden för samhällsplaneringen”.
– Trollhättan är en kommun med mycket grönska i tätorterna och vi jobbar aktivt både med att utveckla mer biologisk mångfald och att förbättra förutsättningarna för rekreation och friluftsliv. Jag är väldigt glad att den här planen nu är på plats. Den ger goda förutsättningar för att säkerställa och utveckla våra grönområden i framtiden, säger TorBjörn Nilsson
Arbetet med planen
Arbetet med planen har pågått sedan 2022 då en projektplan antogs av kommunstyrelsen. Delfinansiering av arbetet har skett med LONA-bidrag från länsstyrelsen. En arbetsgrupp med representanter från Samhällsbyggnadsförvaltningen och Kontoret för Tillväxt och hållbarhet har jobbat fram planen tillsammans med konsultbolaget Naturcentrum.
Ps: Grönstrukturplanen kommer inom kort att pubclieras på hemsidan.