Hand som håller i glödlampa mot en grön bakgrund

Här är de nominerade till Gröna samhällsbyggnadspriset 2024

Gröna samhällsbyggnadspriset hyllar insatser för en hållbar framtid i Trollhättan – här presenterar vi de som blivit nominerade till priset 2024.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

2023 instiftade samhällsbyggnadsnämnden Gröna samhällsbyggnadspriset för att lyfta fram och hylla lokala initiativ som gör skillnad för klimatet, miljön och den biologiska mångfalden. Priset syftar till att inspirera fler att ta steg mot en hållbar omställning och som ett led i att uppnå nämndens mål om en klimatneutral samhällsbyggnadssektor till år 2030.

Jennie Bergius Eriksson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, beskriver priset som en viktig symbol för stadens engagemang i klimatfrågor.

– Gröna samhällsbyggnadspriset är inte bara en utmärkelse, det är en hyllning till de modiga och innovativa initiativ som visar vägen mot en mer hållbar framtid.

Bland årets nominerade finns Eidar, med sitt banbrytande arbete med cirkulär och inkluderande renovering, Karlsviks koloniträdgårdsförening som blivit en förebild för hållbar odling och gemenskap, samt Skanska, som genom sitt innovativa återbruksprojekt gett nytt liv åt fönster genom att skicka dem till Ukraina. Var och en av dessa insatser visar på att det finns ett engagemang i Trollhättan för att göra konkreta och positiva förändringar.

– De nominerade visar på olika sätt hur man kan arbeta för en hållbar framtid, där klimat- och miljöförbättringar i många fall också kan stärka den sociala hållbarheten. Genom deras arbete ser vi inte bara positiva effekter för miljön, utan också hur dessa projekt kan stärka samhällsgemenskapen, tillägger Jennie Bergius Eriksson.

Prisutdelningen äger rum den 19 september i samband med nämndes öppna möte och förvaltningens öppna hus. Mer information om det kommer inom kort. 

– Oavsett vem som vinner så är det välförtjänt och jag hoppas att detta kan inspirera ännu fler att engagera sig i vårt gemensamma arbete för en hållbar framtid, avslutar Jennie Bergius Eriksson.


Läs mer om de nominerade

 

Nominerade till Gröna samhällsbyggnadspriset 2024: Eidar – förstudie banar väg för cirkulär och inkluderande renovering

AB Eidar, Trollhättans bostadsbolag, har genomfört ett banbrytande förstudieprojekt med stöd av innovationsmedel från Formas. Målet har varit att utveckla en metod för cirkulär och inkluderande renovering av allmännyttiga bostäder – ett projekt

Nominerade till Gröna samhällsbyggnadspriset 2024: Karlsviks koloniträdgård – en grön oas som leder vägen mot en hållbar framtid

Gömd bland grönskande växtlighet, precis intill Överby köpcentrum och med Göta älv som närmsta granne, ligger Karlsviks koloniträdgård - en stilla oas där trafikens brus och stadens kommers försvinner och naturens lugn tar över.

Bilder på representanter från Skanska, Trollhättans Stad och Lundqvist framför Skanskas kontor på Innovatum Districs.

Nominerade till Gröna samhällsbyggnadspriset 2024: Skanska – återbruk som ger hopp till både klimatet och människor i nöd

I samband med renoveringen av två hyresfastigheter i kvarteret Stensmedjan i Trollhättan stod Skanska inför en unik möjlighet. Med hållbarhet och cirkularitet som hörnstenar i sitt arbete, ville projektchef Julia Larsson hitta ett sätt att integrera

Senast granskad 2024-08-30 av JOSÅKEBEN