Lyssna
Johan Bengtsson (samhällsbyggnadschef), Ove Johansson (ordföranden i styrelsen för Karlsviks), Ingrid Sjunnesson, Carin Janetun, Rakel Selin, Sven Hall, Britt-Marie Svensson, Doris Johansson, Gittan Larsson, Arne Karlsson, Erika Palm (miljöchef THN Stad), Maria Jakobsson (hållbarhetschef THN Stad), Jennie Bergius Eriksson (ordförande samhällsbyggnadsnämnden), Rolf Johansson, Linda Danell (projektledare THN Stad). Övriga på bild från koloniträdgården är med i miljögruppen.

Nominerade till Gröna samhällsbyggnadspriset 2024: Karlsviks koloniträdgård – en grön oas som leder vägen mot en hållbar framtid

Gömd bland grönskande växtlighet, precis intill Överby köpcentrum och med Göta älv som närmsta granne, ligger Karlsviks koloniträdgård - en stilla oas där trafikens brus och stadens kommers försvinner och naturens lugn tar över.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Karlsviks koloniträdgårdsförening har blivit ett föredöme inom hållbarhet och gemenskap i Trollhättan. Föreningen, som är den första koloniträdgården i Västra regionen att få en miljödiplomering, visar hur lokal samverkan kan driva på den gröna omställningen. Sedan beslutet om att arbeta för en miljödiplomering, som togs 2021, har föreningen genomfört en rad initiativ som inte bara gynnar miljön, utan också stärker sammanhållningen bland medlemmarna.

– Vi brukar säga att här odlar vi inte bara frukt, grönsaker och blommor – vi odlar också kunskap och engagemang, säger Carin Janetun, medlem i föreningen.

Karlsviks koloniträdgård arbetar för en hållbar odling på flera plan, med fokus på att skapa ett självförsörjande kretslopp. De har minskat behovet av köpt jord och konstgödsel genom att uppmuntra medlemmarna att använda ekologisk hästgödsel och ensilage och att kompostera sitt eget trädgårdsavfall. Från och med 2026 kommer varje kolonist att vara ansvarig för att hantera sitt biologiska avfall, vilket ytterligare bidrar till att reducera behovet av externa resurser och främjar en hållbar jordförbättring på plats.

– Vi vill att allt biologiskt avfall ska återföras till jorden här på plats. Gör man rätt, blir det jord på ett halvår, vilket är bra för både klimat och plånbok, förklarar Arne Karlsson.

På Karlsviks koloniträdgård handlar hållbarhet om mer än bara odling – hela kretsloppet är genomtänkt för att minimera klimatpåverkan. Som den första koloniträdgården i Sverige med en egen solcellspark är de självförsörjande på el under april-oktober och överskottselen skickas vidare till Överby köpcentrum tvärs över gatan. Vattnet till odlingarna tas direkt från Göta älv, vilket sparar på kommunalt vatten och fröer och frukt som blir över delas mellan föreningens medlemmar.

Föreningen har även satsat på att utbilda sina medlemmar i hållbarhetsfrågor genom regelbundna miljöfikor och studiecirklar, där ämnen som kompostering, biologisk mångfald och hållbar energianvändning diskuteras. Varje år följer de upp sitt miljöarbete med en enkät till medlemmarna, där de mäter engagemanget och identifierar förbättringsområden.

– Det är viktigt för oss att ingen ska känna sig stressad av omställningen – alla måste få chansen att hänga med och bidra på sitt sätt, säger Rolf Johansson.

Deras arbete har en smittsam effekt på omgivningen. Intresset för deras årliga öppna trädgårdar, där allmänheten bjuds in, har ökat år för år. Samtidigt som medlemmarna gärna berättar om arbetet de gör för vänner och bekanta som blir inspirerade.

– Vi ser att vårt arbete här kan få ringar på vattnet, att andra blir intresserade och tar med sig idéerna hem till sina egna trädgårdar och bostadsområden, säger Ingrid Sjunnesson.

Föreningens ambitioner slutar inte här. Inom miljödiplomeringen finns tre nivåer – brons, silver och guld – och Karlsviks siktar på guldet till år 2032. Med en vision om att ständigt förbättra miljöarbetet och en stark tro på att framgång börjar med människorna, är Karlsviks koloniträdgård ett levande exempel på hur lokalt engagemang kan driva en positiv omställning.

Karlsviks hemsida

Senast granskad 2024-08-30 av KLALIW