Nominerade till Gröna samhällsbyggnadspriset 2024: Skanska – återbruk som ger hopp till både klimatet och människor i nöd
I samband med renoveringen av två hyresfastigheter i kvarteret Stensmedjan i Trollhättan stod Skanska inför en unik möjlighet. Med hållbarhet och cirkularitet som hörnstenar i sitt arbete, ville projektchef Julia Larsson hitta ett sätt att integrera återbruk i ombyggnationen. Bland de 1 086 fönster som skulle bytas ut såg hon potentialen för återanvändning, men frågan var – var skulle de kunna göra mest nytta?
– Vi har alltid med klimatkalkyler i våra projekt och hållbarhet är en naturlig del av hur vi arbetar. Men när det gäller storskaligt återbruk är marknaden fortfarande omogen, både lokalt och nationellt. Så när jag såg på nyheterna om alla byggnader och bostäder som sprängdes sönder i Ukraina, fick jag en tydlig målbild om att det är dit fönstren ska, säger Julia Larsson.
Med stöd från Lundqvist Byggförvaltning AB, fastighetsägare och uppdragsgivare för renoveringen, växte idén fram om att skicka fönstren till Ukraina, ett land hårt drabbat av kriget. Beslutet att återanvända fönstren innebar högre kostnader och logistiska utmaningar, men Lundqvist Byggförvaltning tvekade aldrig.
– Vi insåg att detta inte bara var ett sätt att återanvända material och minska klimatavtrycket, utan också en möjlighet att göra en verklig skillnad för människor som verkligen behöver det, säger Håkan Kärnestedt, VD på Lundqvist Byggförvaltning AB.
För att kunna genomföra projektet la Julia Larsson ut en efterlysning på sociala medier, vilket ledde till att Skanska fick kontakt med hjälporganisationen Hjärta till Hjärta och eldsjälen Urban Widholm. Tack vare hans insamlingar och kontakter, samt frivilliga insatser, kunde de första fönstren skickas till Ukraina i lastbilar från hjälporganisationen Filippus. Nu har fem transporter gått till Ukraina och de sista två trailrarna lämnar Trollhättan i slutet av augusti.
– Att få till logistiken har varit en stor utmaning, men tack vare stödet från Lundqvist och civilsamhället, gratis transporter från Centralen och möjligheten att få mellanlagra fönstren på NEVS utan kostnad har vi kunnat genomföra det här, berättar Julia Larsson.
– Det har också gett ringar på vattnet. Flera företag och andra projekt inom Skanska har hört av sig för att lära sig hur de kan göra något liknande.
Projektet har också haft en positiv påverkan på byggarbetsplatsen. Eftersom fönstren skulle återbrukas och skickas vidare, krävdes en extra nivå av ordning och reda. Varje steg i processen, från nedmontering till lagring och transport, krävde noggrannhet och omsorg för att säkerställa att allt material hanterades korrekt.
– Genom att arbeta med återbruk har vi skapat en starkare känsla av ansvar på arbetsplatsen. Det har också spridit en stolthet bland alla inblandade, från dem som arbetade direkt med projektet till hyresgästerna som vet att deras gamla fönster ska få nytt liv i Ukraina. Stoltheten har inte bara stannat där, utan den har spridit sig till alla som jobbar i våra företag, säger Julia Larsson.
Framöver planerar Skanska att fortsätta utveckla sina metoder för återbruk och cirkulär ekonomi. En direkt effekt av deras arbete med återbrukade fönster är att de har initierat en grupp tillsammans med kommunen och lokala fastighetsägare för att främja dialog och samarbete kring återbruk och cirkularitet. Målet är att utöka gruppen med fler byggentreprenörer och fastighetsägare, eftersom branschen som helhet behöver ta ett gemensamt ansvar för att möjliggöra en hållbar omställning.
– Vi vill att återbruk ska bli en naturlig del av alla våra byggprojekt, avslutar Julia.
Skanskas och Lundqvist Byggförvaltnings gemensamma arbete med att återbruka fönster visar att hållbarhet och socialt ansvar kan gå hand i hand, och att det finns potential att inspirera fler att engagera sig i en positiv omställningen.