Lyssna
Carina Lindell demonstrerar hur en städmaskin fungerar, vilket var en av flera aktiviteter under Lokalvårdens dag som uppmärksammades i Parkhallen. ”Det är en görviktig dag där vi kan träffas allihopa”, sa Carina.  Carina Lindell demonstrerar hur en städmaskin fungerar, vilket var en av flera aktiviteter under Lokalvårdens dag som uppmärksammades i Parkhallen. ”Det är en görviktig dag där vi kan träffas allihopa”, sa Carina.

Idag uppmärksammar vi Lokalvårdens dag

De gör ofta jobbet i det tysta, men säkerställer varje dag att våra barn, elever, gästerna på våra boenden och våra medarbetare i Trollhättans Stad kan verka och trivas i rena och välstädade lokaler. – Det känns fantastiskt bra att yrket uppmärksammas med en egen dag! Det är ett väldigt viktigt jobb för att samhället ska rulla på, säger lokalvårdare Charlie Olsson.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Den första måndagen i december är det lokalvårdens dag, vilken på senare år har blivit ett bra tillfälle att samla de dryga 100-talet medarbetarna inom Trollhättans Stads lokalvård för gemensam träff i Parkhallen, en halvdag inriktad på utbildning, hälsa, Teambuilding – och så jullunch så klart.   

Charlie Olsson, som har arbetat 2 år som lokalvårdare i Trollhättans Stad, trivs både med sitt jobb och uppskattade upplägget under dagen.

– Jag är väldigt nöjd med mitt jobb. Man märker att cheferna tänker på oss, vi har fått utbildning genom PRYL-certifieringen, och just idag får vi lära oss ännu mer samtidigt som man också satsar på att vi ska må bra på jobbet genom hälsofrämjande insatser, säger Charlie som själv är hälsoinspiratör och för dagen ansvarig för en av aktivitetsstationerna.

Fler män sökes

Om det finns något han skulle önska så här i juletid, är det att fler män skulle göra honom sällskap i yrket – bara 7 procent av lokalvårdarna i Trollhättans Stad är män.

– Först och främst känns det lite tråkigt att vi inte är fler, för det är ett bra och fritt yrke där man arbetar både själv och i team. Jag tror att det beror på statusen, det är inte de högsta lönerna, men jag klarar mig och det finns andra bitar som är viktiga för att jag ska trivas på min arbetsplats.

Enhetschef Agneta Magnusson skulle inte heller säga nej till en jämnare könsbalans.

– Vi ser gärna fler män inom lokalvården, det skulle tillföra ett värdefullt perspektiv. Det är fortfarande ett fysiskt krävande yrke – även om mycket har blivit bättre de senare åren – vilket borde underlätta för män.

Proffsigare lokalvård skapar stolthet

Vad som tydligare präglar kulturen inom verksamheten är den ökade professionaliseringen. Alla medarbetare genomgår en PRYL-certifiering, vilket inte bara är ett kvitto på att kvaliteten säkerställs i lokalerna som städas, utan skapar också en stolthet hos medarbetarna.

– Det är många som har fått kämpa med språket för att klara PRYL-certifieringen, ibland genom att arbeta med det på sin fritid. Men när de lyckas, tack vare gott stöd från våra handledare, blir de så glada och det känns väldigt bra, säger Agneta Magnusson.

Charlie Olsson på lokalvårdens dag

”Det känns fantastiskt bra att yrket uppmärksammas med en egen dag! Det är ett väldigt viktigt jobb för att samhället ska rulla på”, säger lokalvårdare Charlie Olsson.

Annika Karlsson teambuildare

Teambuilding med konsulten Annika Karlsson. ”Vi ska jobba med samarbete, kommunikation och arbetsglädje, hur vi kan få vardagen till att funka på bästa sätt, helt enkelt”, förklarade Annika.

Fadilla tar emot en boll i luften.

”En helt fantastisk dag! Det här ger en sån enorm energi och glädje, jag känner mig jätteglad”, sa Fadilla.

Senast granskad 2023-12-04 av KLALIW