Kommunal gemensam läkarstrateg för bättre omsorg
Trollhättans stad och Uddevalla kommun har anställt en gemensam läkarstrateg för att säkerställa medicinsk kompetens inom sina förvaltningar och förbättra samordningen med regionens primär och specialistvård.
Måndag 2 september började Martin Holmudden sin tjänst som läkarstrateg. Han är legitimerad specialistläkare och kommer att arbeta utifrån ett delat uppdrag i kommunerna Trollhättan och Uddevalla. Martin Holmudden kommer också att ha kvar en klinisk del, och arbeta cirka 25 procent inom sin grundprofession som specialistläkare i Västra Götalandsregionen. Grunduppdraget för våra två kommuner motsvarar därför totalt 75 procent.
- Jag är oerhört glad att börja som läkarstrateg i Trollhättan och Uddevalla, särskilt med tanke på hur viktig den kommunala vården är för våra äldre invånare. Det är en unik möjlighet att kunna bidra till hälso- och sjukvårdens utveckling på en strategisk nivå samtidigt som jag fortsätter att arbeta kliniskt. Jag tar med mig mina kliniska erfarenheter in i det strategiska arbetet, och jag hoppas kunna göra en verklig skillnad för våra sköra äldre. Jag ser mycket fram emot att samarbeta med mina kollegor för att uppnå detta, säger Martin Holmudden.
Kommuner och regioner delar på ansvaret för äldreomsorg och för andra grupper som tillhör den kommunala primärvården. Det kommunala primärvårdsuppdraget innebär stor samordning med regionen och där satsar nu Trollhättan och Uddevalla för att öka på farten med intentionerna i den nära vårdens utveckling. Patienter ska ha en kvalitetssäkrad hälso- och sjukvård oavsett var i vårdkedjan de befinner sig. Mycket av hälso- och sjukvården sker idag i det egna hemmet. Samordnade vårdförlopp med olika kompetenser och vårdgivare är därför en nödvändighet. Att anställa en gemensam läkarstrateg syftar till att stödja och öka framfarten i det fortsatta kommunala utvecklingsarbetet.
Läkarstrategens uppdrag kan komma att se lite olika ut i Trollhättan och i Uddevalla men gemensamt är att organisationernas behov, förutsättningar och utmaningar ska konkretiseras i aktiviteter och stöd.
- Vi är väldigt glada och förväntansfulla i Trollhättan över att få en ny funktion och kompetens i kommunen som vi inte haft tidigare. Vi har stora utmaningar inom välfärden med att säkra vården för patienten i vårdens övergångar, säger Trollhättans förvaltningschef Jane Johansson och nämndsordförande Nettan Larsson (M).
Trollhättan ser ett stort värde i att ha en kompetens som har med sig både det regionala och kommunala perspektivet. Det ger oss goda förutsättningar att utveckla och stärka en, för patienten, sömlös vård. Förhoppningen är att det ska leda till upplevelsen av ökad kvalitet för den enskilde individen.
Vidare berättar Jane Johansson och Nettan Larsson att de också hoppas att vi kan se över och samverka bättre kring stora utbildningsinsatser som generellt pågår inom hälso- och sjukvården. Vilket i ökad omfattning skulle komma den kommunala primärvården till gagn.
I Uddevalla ska läkarstrategen också höja den medicinska kompetensen inom socialtjänsten, läkarstrategen spelar en viktig roll för att identifiera brister och planera för olika utbildningsinsatser.
- Läkarstrategen ska stärka vårdkunskapen i kommunen. Det finns ett behov av ökad medicinsk vårdkunskap då allt fler sjuka vistas i hemmen eller på våra boenden genom den vårdförflyttning som skett från sjukhus till kommun. Vi behöver också stå beredda att möta framtidens behov när antalet äldre blir allt fler. Läkarstrategen ska också utifrån brukaren/patienten arbeta för att vården ska bli ”sömlös” och smidig mellan de olika vårdgivarna kommunen, primärvården och NU-sjukvården, säger Ann-Charlotte Gustafsson (UP), ordförande i socialnämnden i Uddevalla.
- Det är en stor förmån att få tillgång till läkarkompetens i våra verksamheter. Både för att stärka och förbättra den medicinska kunskapen men också för att lyckas ännu bättre i det gemensamma uppdraget vi har tillsammans med regionen, säger Malin Normann, socialchef i Uddevalla kommun.