Lyssna

Kommunstyrelsen ger planbesked för detaljplan som tillåter byggnation av slussar i Trollhättan

Kommunstyrelsen i Trollhättan har beslutat att ge planbesked för en ny detaljplan som tillåter Trafikverket att genomföra sitt föreslagna slussprojekt i den norra dragningen.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Den nya detaljplanen syftar till att skapa förutsättningar för att bygga nya, moderna slussar, tekniska anläggningar och väganslutningar. Samtidigt ska den säkerställa att projektet genomförs med största möjliga hänsyn till miljö, kulturarv och rekreationsområden, vilket är centralt för stadens utveckling.

Flera viktiga steg återstår innan byggnationen kan fastställas, inklusive miljöprövningar och tillståndsprocesser som Trafikverket ansvarar för. Genom att starta planeringsarbetet nu, bidrar Trollhättans stad till att projektet kan genomföras på ett sätt som är bäst för alla berörda.

– Detaljplanen är ett viktigt verktyg för att säkerställa att projektet genomförs med största försiktighet och att vi skapar de bästa förutsättningarna för trollhätteborna, med hänsyn till både miljö och kultur, säger Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande.

Arbetet med detaljplanen

Att ta fram en detaljplan är en omfattande process som sker i flera steg. Under resans gång får invånare och andra aktörer möjlighet att lämna synpunkter på planen – först under samrådet, vilket tidigast inleds om ett halvår, och sedan under granskningen. Planförslaget kommer att vara tillgängligt för allmänheten vid dessa tillfällen. Att ta fram och färdigställa en detaljplan kan ta upp till två år. Kommunstyrelsen kommer fatta beslut om att anta planen efter att alla steg är genomförda.

Mer information om Trafikverkets fortsatta arbete med alternativ nord finns på deras webbplats.

Senast granskad 2024-09-09 av JOSÅKEBEN