Krismeny är ingen kris för Centralköket
Idag serveras en rätt ur krismenyn till barn och elever på förskolor och skolor som får sin mat från Centralköket. Men någon kris eller högre ansträngning råder inte på Centralköket, där krisrätten förbereds på onsdagseftermiddagen. – Vi är välorganiserade och förberedda på olika scenarion, så det här är inget speciellt för oss, berättar köksmästare/teamledare Mona Persson El Tagi.
Under pandemin höll Centralköket öppet och levererade mat varenda dag, och när man under fjolårets beredskapsvecka utsattes för kanske tuffast tänkbara utmaning; tillgång till både ström och vatten ströps mitt under matproduktion, så löstes det med hjälp av reservkraft och samtliga portioner levererades med bara 30 minuters total försening.
Smakfull krismat
Också under årets beredskapsvecka är Centralköket inkopplat, men denna gång med tillgång till både ström och vatten.
Inför torsdagens rätt ur krismenyn, vilket blir Thaigrönsaker i Sweet&Soursås med nudlar, kan de arbeta med det som kan förberedas: wokgrönsaker, förvälld broccoli och majs tinas och burkarna med Sweet&Soursåsen plockas fram. Tillsammans med nudlar låter det på förhand inte alls så tokigt för att vara krismat – vilket inte är meningen heller, förklarar Mona Persson El Tagi:
– Bara för att det kallas för krismeny så är det ingen dålig mat. Det kallas för krismeny eftersom det har lång hållbarhet som vi kan ta fram när det behövs – så att alla våra barn får mat.
– Samtidigt betyder det inte att menyn inte behöver utvecklas. Nu får vi antagligen feedback på årets meny från förskolor och skolor, så nästa år ser det kanske lite annorlunda ut, avslutar Mona.