Lyssna
Filippa Körner med regnbågsörhängen

Kronan första skola i Trollhättans stad att HBTQI-certifieras

Med nya kunskaper och insikter om genus, normer och sexualitet kan nu Kronan med sina 40 medarbetare titulera sig HBTQI-certifierad. ”Alla ska få vara den man är och bli den man vill vara – både vuxna och barn. Vi har ett jättestort ansvar som skola”, säger Filippa Körner, rektor.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Kronan går drygt 200 elever mellan förskoleklass och årskurs 3. Merparten kommer från hem med traditionella värderingar och tydliga könsroller.

– Det är superviktigt att lära sig mer om HBTQI i alla verksamheter men här på Kronogården är det särskilt betydelsefullt, säger Sofia Johansson, kurator och initiativtagare på skolan.

– Vi ser att könsroller etableras och stabiliseras i tidig ålder, både i umgänget och i hemmet. Läroplanen för grundskolan är tydlig – det är skolans uppgift att vidga elevernas vyer, förstå hur könsrollerna påverkar oss och främja interaktionen oberoende av könstillhörighet. Det är därför vi har valt att HBTQI-certifiera oss.

Sofia_750x575.png

En arbetsplats för alla

Certifieringen, som är resultatet av flera månaders utbildning, innebär i första hand en kvalitetssäkring av verksamheten och arbetsmiljön för medarbetarna. 

– Söker du till exempel jobb hos oss så ska du veta att vi välkomnar dig oavsett hur du valt att leva ditt liv, säger Filippa Körner, rektor.

Hon berättar att alla 40 kollegor har deltagit med liv och lust i utbildningen, som innehållit nya faktakunskaper men framför allt nya insikter.

– Hela personalgruppen är nu mycket mer medveten om hur vi kan få fler att känna sig sedda genom sättet vi pratar på, i och utanför klassrummet.

Fler möjligheter för eleverna

Rent fysiskt går det också att göra förändringar, med HBTQI-glasögonen på. Inom kort får skolan ett könsneutralt omklädningsrum till idrotten och toaletterna öppnas upp för alla, utan uppdelning mellan pojkar och flickor. Genom att samarbete med biblioteket, som ligger i samma byggnad som skolan, kommer eleverna att få tillgång till fler böcker som till exempel porträtterar andra familjekonstellationer än de heteronormativa.

– Vi lär oss mer och blir mer kunniga i frågan hela tiden, ju mer vi utbildar oss och varandra. Det är nog det som har varit det bästa med den här processen – alla samtal i personalgruppen. Vi har vuxit jättemycket, och det gynnar våra elever, säger Filippa Körner.

Kaffekoppar_750x398.png

HBTQI

HBTQI är ett paraplybegrepp och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som identifierar sig som queer eller intersexperson.

HBTQI-certifiering

Målet med att HBTQI-certifiera en verksamhet är att medarbetarna ska få en ökad kunskap om HBTQI och livsvillkor för HBTQI-personer såväl som normer för hälsa och konsekvenserna av dessa. Under utbildningen som leder fram till certifieringen påbörjar verksamheten ett förändringsarbete för en trygg arbetsmiljö och ett inkluderande bemötande av sin målgrupp utifrån ett HBTQI-perspektiv.

I Trollhättans stad är ett stort antal verksamheter redan HBTQI-certifierade eller på väg att bli det. Certifieringen på Kronan blev möjlig efter beviljade medel från Trollhättans stads personalutskott.

Senast granskad 2024-08-19 av KLALIW