Lyssna
Förskolekock Sofia Mossberg Lindelöf bjuder på glass på Offentliga måltidens dag Förskolekock Sofia Mossberg Lindelöf bjuder på glass på Offentliga måltidens dag

Lite extra gott på Offentliga måltidens dag

Biff stroganoff med ris och morot – och glasspinne till efterrätt. Är det Offentliga måltidens dag så är det. – Då ska det vara lite extra lyxigt, tycker Sofia Mossberg Lindelöf, förskolekock på Spiltans förskola.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

På Spiltans förskola ska 150 barn utspisas. Biff stroganoff är uppskattat, och dagen till ära har man också lagt till en efterrätt – glasspinne!

– Det är ju Offentliga måltidens dag, förklarar Sofia Mossberg Lindelöf, som har ett gott öga till barnen på förskolan:

– Barnen är så härliga! Ibland får man en kram och så säger de ”Jag tycker om dig, Sofia!”, och ibland sitter de och vinkar på mig från sitt bord, berättar Sofia och ler.

Måltid och undervisning på samma gång

Maten med tillbehör är prydligt framlagd, här finns presentationstallrikar och skyltar som illustrerar vad som är kött respektive vegetariskt.

Och apropå pedagogik och lärande är det precis vad lunchmåltiden handlar berättar förskollärare Katarina Chmaj och barnskötare Manda Magnusson när de slår sig ned vid ett bord med sina 5-åringar – för undervisningen tar inte paus under lunchen.

–  För vår del är måltiden undervisning. Vi befinner oss i en språklig miljö. Alla våra barn är flerspråkiga, och den här stunden ger oss många naturliga samtalsämnen, dels om vad vi äter, dels om vad vi har hittat på under dagen och vad vi ska göra efteråt, berättar Katarina Chmaj.

”Måltidens födelsedag” och ”Matkalas”

Eftersom det är offentliga måltidens dag har man också pratat om det inför dagens lunchbesök.

–  Vi har pratat om det som ”måltidens födelsedag” och att det är ”matkalas”. Och ett av barnen kom på sig själv när vi slog oss ned vid ett bord där vi inte brukar sitta: ”Det är för att vi ska ha matkalas idag”, berättar Manda Magnusson.

Både pedagoger och barn uppskattar också vad kollegorna i köket gör, och inte bara på grund av det som serveras på tallriken.

–  De i köket vill väldigt gärna vara med och prata med barnen och då får våra barn, förutom ett ansikte på dem som lagar maten, också möjligheter till fler dialoger och utveckling vilket är fantastiskt bra, avslutar Katarina Chmaj.

Offentliga måltidens dag

Offentliga Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. Det är också en dag som är lite extra speciell för måltidsverksamheten inom Trollhättans stad.

– Offentliga måltidens dag är vår dag! Då vill vi gärna anstränga oss lite extra och servera det som vi vet uppskattas av många inom förskola, grundskola och omsorg, säger måltidsutvecklare Annika Erlandsson.

Senast granskad 2024-10-17 av PERIVA