Lyssna

Nomineringar till Arkitekturpriset 2024

Här är de nominerade till Arkitekturpriset 2024 och motiveringar till varför de nominerats. Priset delas ut under det öppna mötet med samhällsbyggnadsnämnden i Filfabriken den 19 september klockan 18.30.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan
 

BRAXEN 1 - nybyggnation av privat villa



Med modernt formspråk, uppbrutna volymer och klassiskt, robusta material har man skapat en samtida villa, väl anpassad till den något utmanande tomten. Den invändiga rumsliga strukturen, där funktionerna är uppdelade i de två volymerna; en social och en privat, är ett välbeprövat grepp, som i detta projekt förstärks av den anpassade sektionen. Den sociala delen med kök och vardagsrum i öppet sammanhang förstärks av den dubbla takhöjden, medan de mer privata delarna är uppdelade på två våningar med en lite mer intim skala i den standardiserade rumshöjden. Detta är en anpassning mot tomtens förutsättningar, som tar tillvara på, och utnyttjar utmaningarna till en fördel. Ett vackert entrérum i glas ger kontakt med baksidan redan vid entrén. Att byggnaden är uppbruten i tre volymer, och anpassade mot gatans form och framförallt mot terrängen, där bergsknallen bakom byggnaden utgör fond till baksidan är välkomna och vackra kvaliteter som visar på en analys, omsorg och ett omhändertagande och förädlande av tomtens kvaliteter.

FILFABRIKEN - restaurering och ombyggnation av byggnad




Höga ambitioner, återbruksfokus och detaljplanestyrt höga restaureringskrav har utmanat i detta projekt. Men resultatet är fantastiskt! Den vackra Filfabriken har restaurerats och byggts om utan att den historiska närvaron försvunnit, och byggnaden har blivit en symbol för stadens nya stadsdel, Vårvik. Nu är byggnaden en del av både kulturarvet och framtiden, när nya verksamheter ges möjlighet att flytta in och nyttja platsen.

HYACINTEN 8 - restaurering och ombyggnation av byggnad



En institution i Skoftebyn, Skoftebyns Cykel och Sport, har fått en välbehövlig ombyggnad och restaurering. Byggnaden är upptagen i stadens kulturmiljöprogram som kulturhistoriskt värdefull, men har med åren förvanskats genom både panel- och fönsterbyten. Ursprungligen är byggnaden från tidigt 1900-tal och består av en lägre del med 2 våningar vars längdfasad möter Göteborgsvägen, och en högre byggnadskropp vars gavelmotiv möter gatan. Kontexten är viktig och det kulturhistoriska värdet återfinns till stor del i bebyggelsestrukturen, där huvudbyggnaden tillsammans med den befintliga gamla gårdsbebyggelsen påvisa en byggnadsstruktur som var vanlig förr i tiden, där affärer och services integrerades i bostadshusen i de mindre stadsdelscentrumen de tillhörde, men också där gårdarnas små uthus fyllde viktiga kompletterande funktioner för dess invånare och företagare. I den ombyggnad och renovering som nu skett så har byggnadens fönster har återställts till tidstypiska fyrluftsfönster, sk ”flaggfönster”. Lite oklart om det har varit originalutförande överallt i byggnaden, men som helhet fungerar det mycket väl, då det ger fasaden en harmoni och rytm som är tidsenlig. Taket har belagts med tegelpannor, och den vackra granitsockeln har renoverats. Färgsättningen, med ljus fasad och markerade fönster där bågarna färgsatts i avvikande kulör ger en fin helhet, där färgsättningen ändå sticker ut. Den kan tros ha hämtat inspiration från färgsättningen av de något tidigare bebyggelsen i högre ståndsmiljö som uppfördes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet innan nationalromantiken slog igenom.

Senast granskad 2024-09-18 av HANSJO