Lyssna
Trollhättan och Högskolan Väst har kunnat erbjuda sina studenter bostadsgaranti sedan 2013. I januari stod dessutom 35 nya studentlägenheter klara i A-huset på Högskolans Väst campus. Trollhättan och Högskolan Väst har kunnat erbjuda sina studenter bostadsgaranti sedan 2013. I januari stod 35 nya studentlägenheter klara i A-huset på Högskolan Västs campus.

Nytt grönt ljus för Trollhättan – här får studenter bostad direkt

Varje år publicerar SFS - Sveriges Förenade Studentkårer sin årliga bostadsrapport som granskar bostadssituationen för studenter i olika städer i Sverige. Trollhättan får återigen grönt ljus i rapporten, vilket betyder att Trollhättan även i år kan erbjuda nya studenter ett tryggt boende inom en månad från terminsstart.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Bostadsrapporten granskar bostadssituationen i 36 studieorter i landet och betygsätter kommunernas förmåga att tillgodose bostadsbehovet enligt betygen: grönt, gult och rött ljus. För att få betyget grönt måste staden uppfylla ett flertal krav på bostäder som SFS har för att det ska räknas som ett tryggt boende.

- Att Trollhättan återigen fått betyget “grön” i SFS bostadsrapport är naturligtvis viktigt för Högskolan Väst och för Trollhättans ställning som studentstad. Detta är vi på Eidar glada över att ha bidragit till, säger Sanny Mattelin, vd på Eidar Trollhättans Bostadsbolag.

Garanti sedan 2013

SFS bostadsrapport visar att i en majoritet av landets studentstäder är bostadssituationen fortsatt besvärlig och att 70 procent av landets studenter bor på en studieort som inte kan erbjuda boende under höstterminen.

Trollhättan och Högskolan Väst har kunnat erbjuda sina studenter bostadsgaranti sedan 2013. Detta tack vare ett nära samarbete mellan Eidar Trollhättans Bostadsbolag, Trollhättans Stad, Studentkåren och Högskolan Väst. Bostadsgarantin i Trollhättan innebär att studenter är garanterade en bostad inom 30 dagar.

- Vår studentbostadsgaranti och gröna ljus innebär att Trollhättan nu fortsätter att leva upp till sin position som en av landets mest studentvänliga städer, ett bevis på vårt långsiktiga arbete för att skapa en attraktiv studentstad, säger Peter Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan.

Enklare att bo kvar 

Det har dessutom blivit enklare för nyutexaminerade att kunna bo kvar i Trollhättan. Eidar Trollhättans Bostadsbolag har utvecklat en särskild förtur för de studenter som bor hos dem under studierna men som vill bo kvar i Trollhättan när studierna är över.

Relaterad information

Fakta: SFS Bostadsrapport

SFS har satt upp sex olika krav som städerna måste uppnå för att det ska räkans som ett tryggt boende. Första kravet handlar om att kunna erbjuda alla studenter som läser minst 15hp ett boende. Staden ska erbjuda ett permanent förstahandskontrakt under hela studieperioden, och boendet ska vara hyresrätt i form av korridorsrum eller studentlägenhet. Boendet får max ligga 30 minuter från skolan med bra tillgång till kollektivtrafik. Hyran ska vara rimlig i relation till studiemedel och studenten ska få tillgång till ett boende senast 30 dagar efter att anmälan om studentboende har registrerats, alternativt tillträde till terminsstart. 

Senast granskad 2024-09-24 av PERIVA