På Spiltans förskola får fantasin flöda
Frälsegårdsskolan fortsätter vara en central plats för barnen på Kronogården, trots att skolan stängdes 2021. Sedan december 2023 huserar byggnaden nya Spiltans förskola och har fått en helt ny kostym – både invändigt och utvändigt.
Det är en påtagligt belåten rektor som öppnar dörren till förskolan. Christina Thordson tog med sig samtliga 40 medarbetare från Tistelstångens och Stallets förskolor till nya Spiltans förskola, som nu alltså har ersatt de båda.
En av alla nöjda kollegor är Lisa Hylén:
– Jag är glad att vi startade planeringen av innehållet på Spiltan med att fråga oss ”Vad vill vi att barnen ska uppleva på förskolan?” och låta det styra inredning och utemiljö, inte tvärtom. Det gör arbetet mycket mer flexibelt och kreativt!
Gemensamma referensramar saknas ofta
Spiltans förskola ligger på Kronogården och bland både barn och medarbetare är ett flertal nationaliteter representerade. I många fall saknas gemensamma referensramar bland barnen, så som samma språk och lekar som alla känner till.
– Av oss som personal krävs mer fantasi och det möjliggör verkligen våra nya lokaler, säger Lisa Hylén, som har arbetat på både Stallets och Tistelstångens förskolor tidigare.
Har fått entréer från gården
Byggnaden, som huserade Frälsegårdsskolan fram till 2021, har fått ny panel och nya entréer till varje avdelning. Personalutrymmet är stort och består av kontor, lunch-/fikarum och konferensrum. Invändigt är golvet nytt och väggarna ommålade i gröna och beigea nyanser. De åtta avdelningarna är inredda med flyttbara möbler, just för att främja kreativiteten och lekfullheten.
Extra nöjda är medarbetarna med avdelningsentréerna och de stora varmförråden för vagnar.
– Barnen på förskolan sover middag utomhus året om, förutom dagarna då det är som allra kallast. Då krävs fräscha och välfungerande vagnar, säger Christina Thordson.
Lådcyklar möjliggör utflykter
I vagnförrådet står även två nyinköpta lådcyklar, som är redo att användas för utflykter så snart vintern blir till vår.
– Utflykter är viktigt ur ett pedagogiskt perspektiv, särskilt för de barn som inte är så bra på svenska än, säger Lisa Hylén.
– Läser vi ”Bockarna Bruse”, så kan vi till exempel göra en tur till en bro, fyller Christina Thordson i.
Fokus på återbruk
Att sysselsätta sig på förskolegården är dock inga problem. Under ombyggnationen togs stora delar av asfalten har bort och gav plats åt grönytor, höjdskillnader, pergolor och lekstugor i trä. Skogen på tomten har sparats vilket har resulterat i gott om plats för fantasirika lekar, precis som inomhus.
Andreas Danielsson är projektledare hos fastighetsägaren Kraftstaden. Han hyllar samarbetet med rektor och medarbetare på förskolan och det återbrukstänk som har präglat hela ombyggnationen:
– Vi har kunnat återanvända stora delar av befintlig stomme och tekniska lösningar och lyckats få en preliminär certifiering för Miljöbyggnad silver. Det känns toppen!