Lyssna

Parkeringsförändringar gör det enklare att parkera i centrala Trollhättan

I höst genomför vi förändringar i parkeringssystemet i centrala Trollhättan för att förbättra tillgängligheten och göra det smidigare att hitta parkering. Med nya zonindelningar, gratis parkering i centrala delar och digitala betalningslösningar skapar vi en flexibel parkeringsupplevelse som möter dina behov – oavsett om du stannar kort eller längre.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

– Vi har lyssnat på både företag och besökare och genomför dessa förändringar för att göra det enklare att parkera i centrum. Med gratis parkering i upp till två timmar och möjligheten att kunna stå kvar längre, samtidigt som vi inför fler korttidsparkeringar för snabba ärenden hoppas vi kunna bidra till en smidig och trevlig upplevelse för alla som besöker stadskärnan, säger Fredrik Hallstensson, gatu- och parkchef.

Gratis parkering i de mest centrala zonerna – stå längre mot betalning

För att göra det enklare att parkera i stadskärnan inför vi tre nya parkeringszoner: röd, blå och grön. I både den röda och blå zonen är det gratis parkering i en respektive två timmar och du kan därefter stå kvar längre mot betalning. I den gröna zonen, som ligger längre ut från centrum, finns ingen gratistid med där kostar det mindre att stå länge.

– En stor fördel med det nya systemet är att du kan nyttja den fria tiden flexibelt under dagen. Om du till exempel parkerar i 20 minuter på förmiddagen i den röda zonen, kan du återvända senare på dagen och utnyttja de återstående 40 minuterna gratis. Samma princip gäller i blå zonen, där du kan dela upp dina två timmar under hela dagen. Den tiden som du kan stå gratis regleras automatiskt via app eller parkeringsautomat när du registrerar din parkering, förklarar Fredrik Hallstensson.

De olika zonernas reglering och parkeringsavgift är baserat på efterfrågan och beläggning. Principen är att det är blir dyrare att parkera ju närmre stadskärnan du ställer dig.  

Röd zon (mest centralt)
Tid för tillämpning: 09-19 (09-16)
Villkor: 1 timma gratis, därefter 10kr/tim

Blå zon (näst mest centralt)
Tid för tillämpning: 09-19 (09-16)
Villkor: 2 timmar gratis, därefter 5kr/tim

Grön zon (yttre delarna av centrum)
Tid för tillämpning: 09-19
Villkor: 5kr/timman alt. 20kr/dygn

Karta över parkeringszoner och avgifter

I kartan ser du också gula zoner - det är våra volymparkeringar som har olika zonkoder. Där gäller olika taxor och parkeringsregleringar på respektive plats. Var noga med att alltid titta på skyltningen om vad som gäller där du parkerar. 

Digitala parkeringsautomater

Vi har ersatt gamla parkeringsautomater med digitala versioner för att göra betalningen enklare och smidigare. Med de nya parkeringsautomaterna behöver du varken mynt eller sätta en parkeringsbiljett i din bil. Du betalar med betalkort och anger i ditt registreringsnummer och zonkoden direkt i automaten för att påbörja din parkering.

– De nya digitala parkeringsautomaterna gör det enklare både för dig som parkerar och för våra parkeringsvakter. Genom att du anger ditt registreringsnummer och zonkoden du parkerat i direkt i automaten kan vakterna smidigt kontrollera betalningen via sina handterminaler, och du slipper gå tillbaka till bilen med en biljett, säger Fredrik Hallstensson, gatu- och parkchef.

Det går fortsatt bra att betala med app eller SMS hos någon av de företag vi har avtal med.

Mer om de digitala parkeringsautomaterna

Parkeringsförändringarna införs hösten 2024 – så påverkas du

I september/oktober inför vi förändringarna kring parkering genom att uppdatera skyltning och regleringen i appar och parkeringsautomater. Under övergångsperioden kan det ibland vara skillnad på vad som står på skylten och den informationen i som finns i app:arna. Kontrollera alltid skylten där du parkerar för att vara säker på vad som gäller.

– Vi vill uppmana alla till lite extra uppmärksamhet under övergångsperioden så att du alltid vet vad som gäller för din parkering, avslutar Fredrik Hallstensson.

Mer om parkeringar i Trollhättan

Senast granskad 2024-09-19 av JOSÅKEBEN