Lyssna

Resor mellan hem och fritidshem samt korttidstillsyn för elever i anpassad grundskola från 2025

Från och med den 1 januari gäller nya regler för resor mellan hem och fritidshem samt korttidstillsyn för elever i anpassad grundskola.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Utbildningsnämnden beslutade den 23 april 2024 att elever mellan årskurserna F-6 i anpassad grundskola fortsättningsvis kommer ha rätt att ta del av turbundna resor mellan hem och fritidshem. Elever i anpassad grundskola årskurs 7–9 kommer inte längre att ha rätt till resor mellan hem och korttidstillsyn.

Nya avståndsbestämmelser

Rätten till skolskjuts mellan hem och fritidshem för elever i anpassad grundskola årskurs F-6 regleras från och med 2025 i nya avståndsbestämmelser.

  • Årskurs F–3: Behöver minst två kilometer mellan hem och fritidshem för att fortsättningsvis ta del av turerna.
  • Årskurs 4–6: Behöver minst tre kilometer mellan hem och fritidshem för att fortsättningsvis ta del av turerna.

Avståndsbestämmelserna går i linje med rådande reglemente för skolskjuts mellan hem och skola. Mätningen av avstånd bedöms utifrån närmsta gång- och cykelväg, inte bilväg.

Möjlighet att söka färdtjänst

Vårdnadshavare till elever som inte längre kommer att ha rätt till skolskjuts mellan hem och fritidshem har fått information om möjligheten att ansöka om färdtjänst för dessa resor. Mer information finns på trollhattan.se/fardtjanst.

Bakgrund till beslutet

Utbildningsförvaltningen har utrett om, och i så fall hur, elever i anpassad grundskola fortsatt ska beviljas resor mellan folkbokföringsadress och fritidshem då dessa resor inte är lagstadgade. Vårdnadshavare som skulle vara berörda av en sådan förändring, blev inbjudna till medborgardialog som ägde rum på Sylteskolan den 8 april 2024. Då fick vårdnadshavare komma med såväl synpunkter som frågor, som förmedlades vidare till utbildningsnämnden.

Senast granskad 2024-10-16 av HANSJO