Lyssna

Så ska Trollhättan bli tryggare – nya satsningar utifrån lägesbild om otrygghet och brottslighet

Trollhättan står inför flera utmaningar kopplade till otrygghet och brottslighet. Det framgår av lägesbilden över brottslighet i Trollhättan. Därför vidtar nu Trollhättans stad en rad insatser för att utveckla det brottsförebyggande arbetet.

Verksamhet

Presskontakt

Hitta hit

Gärdhemsvägen 9 461 83

Telefon

0520-49 57 00; kommunikation@trollhattan.se

Övrig information

Kommunikationschef Vivian Komstadius
0733-48 99 69
vivian.komstadius@trollhattan.se

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Åtgärderna utgår från fem prioriterade områden: Barn och unga i utsatthet, Misstro mot socialtjänsten, Våldsprevention, Välfärdsbrott och Våldsbejakande extremism.

En viktig princip i Trollhättans brottsförebyggande arbete är att arbeta kunskapsbaserat. Därför syftar många av åtgärderna till att höja kunskapen och förmågan att se och hantera risker och utmaningar, men också till att skapa strategier och rutiner för det kommande arbetet. Säkerhetschef Kristina Hedman förklarar varför:

-De åtgärder vi vidtar ska vara grundade i kunskap eller beprövad erfarenhet. Då kan vi säkerställa att de insatser som vidtas faktiskt ger effekt, och det ger oss möjlighet att också bygga en organisation som är hållbar över tid, säger Kristina Hedman.

Kunskap i fokus

Åtgärderna innebär bland annat att få bättre kunskap kring barns och ungas situation, till exempel när det gäller våld i ungas miljöer. Det handlar också om att arbeta mer systematiskt och följa upp insatser som redan görs för att få en bättre bild av om önskad effekt uppnås. Genom denna typ av åtgärder kan Trollhättans stad samla på sig kunskap om verkliga behov av stöd till unga som riskerar att dras in i kriminalitet.

Cecilia Gustafsson (M) är ordförande i Trygghetsutskottet, och framhåller det långsiktiga arbetet med att bygga trygghet:  

– Vi vill att alla som bor och verkar i Trollhättan ska känna sig trygga, oavsett vilken stadsdel de befinner sig i. Genom att öka vår kunskap, och även genom att rikta insatser till unga, hoppas vi kunna skapa långsiktiga förändringar. De insatser vi genomför nu handlar om att ta vårt ansvar som kommun för att göra skillnad i människors vardag, säger hon. 

Fem områden har valts ut och prioriterats utifrån den problembild som träder fram i lägesbilden. Områdena har valts utifrån den långsiktiga potential som finns inom varje område. De prioriterade områdena har en bredd som kan bidra till att motverka gängkriminalitet och den organiserade brottsligheten, som är en stor samhällsutmaning.

Prioriterade områden

Barn och unga i utsatthet

•  Exempel: Systematisera uppföljning av orosanmälningar inom socialtjänsten. Att bättre kunna sortera och följa ärenden över tid.

Misstro mot socialtjänsten

• Exempel: Initiera och samordna ett stadsövergripande arbete mot desinformation. Säkerställa ett stadsövergripande arbete med frågan.  

Våldsprevention

• Exempel: Förstudie om hur staden kan systematisera det våldspreventiva arbetet med fokus på barn och unga. Öka kunskapen om våld i ungas miljöer.

Välfärdsbrott

• Exempel: Ta fram en stadsövergripande rutin för att hantera misstänkta välfärdsbrott. Öka kunskapen om välfärdsbrottslighet.

Våldbejakande extremism

• Kartläggning av hur problematiken som kopplas till våldsbejakande extremism ser ut. Skapa tydliga rutiner för att kunna se och hantera tidiga tecken på våldsbejakande extremism.

Brottsförebyggande arbete

Trollhättans Stads brottsförebyggande arbete bygger på samverkan mellan kommunen, polisen och frivilligorganisationer. Grannsamverkan bedrivs i ett flertal bostadsområden.

Senast granskad 2024-11-18 av JOSÅKEBEN