Lyssna
En person i lila tröja som häller ut fröer i handflatan ur en brun papperspåse. Text: För biologisk mångfald i Trollhättan

Snart premiär för fröbibliotek i Trollhättan

Den 19 mars öppnas ett nytt bibliotek i Trollhättans stadsbibliotek: fröbiblioteket! Ett initiativ för att främja biologisk mångfald och lokal odling där trollhättebor får möjlighet att låna fröer, odla hemma och sedan lämna tillbaka nya fröer.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

För biologisk mångfald i Trollhättan

Konceptet med fröbibliotek är inte nytt i Sverige. Ett framgångsrikt exempel finns i Linköping, där ett liknande system varit i gång i över 15 år. Det som gör Trollhättans fröbibliotek speciellt är dess fokus på lokala arter och den biologiska mångfaldens bevarande.

– Eftersom vi idag lever och brukar vår jord på ett sätt som trängt undan mycket av den vilda naturen och våra vilda arter är det viktigare än någonsin att vi arbetar för att bevara vår lokala flora, säger Anna Brandeby Harström, rådgivare för biologisk mångfald på Trollhättans stad.

Ett lokalt fröbibliotek gynnar inte bara den biologiska mångfalden utan har även fördelar för både miljö och klimat då behovet av paketering och långa transporter minskar. I Trollhättan är Naturskyddsföreningen engagerade i projektet och stöttar med att sortera och paketera inkomna fröer.

Hämta, odla, ge tillbaka

Upplägget för fröbiblioteket är enkelt. Under våren placeras fröbiblioteket ut på Trollhättans stadsbibliotek. Då kan trollhätteborna gå dit och låna små påsar med fröer för att sedan ta hem och odla upp. Till hösten ska de som lånat fröer samla in nya fröer själva för att sedan lämna tillbaka till fröbiblioteket. Alla typer av fröer välkomnas, med undantag för invasiva arter, men så många vilda växter som möjligt är önskvärt.

– Det kan vara bra att veta att fröerna kan variera i grobarhet, men tanken är att detta ska vara en lärorik upplevelse och en chans att bidra till vår gemensamma miljö och lära sig mer om den rikedom av arter som finns runt omkring oss. Det bygger på att de som deltar följer instruktioner och försöker så gott de kan, säger Anna.

Premiär den 19 mars

Den 19 mars kl. 17.30 öppnar Trollhättans nya fröbibliotek. Då välkomnas trollhätteborna till stadsbiblioteket på Kungsgatan för att hämta fröer och lyssna till en kort föreläsning om fröinsamling. Den hålls av Anna Brandeby Harström och där berättar hon även mer om hur man bäst samlar in och förbereder sina egna fröer för återlämning.

En informationshub om odling

Förutom att erbjuda fröer till allmänheten kommer fröbiblioteket också att vara en plats där du kan få mer information om odling.

– Att ha ett fröbibliotek på biblioteket är helt rätt i tiden. Att samarbeta över förvaltningsgränserna och tillsammans gynna, möjliggöra och sprida både information, biologisk mångfald och fröer känns riktigt bra, säger Annika Övermyr, enhetschef på Trollhättans stad.

  • Fröbiblioteket är placerat på Trollhättans stadsbibliotek under några veckor på våren.
  • Invånare i Trollhättan får ta max 5 fröpåsar per hushåll.
  • Ta hem fröerna och odla upp dina växter (bra att veta: det är insamlade fröer som kan vara mer eller mindre grobara – det finns inga garantier för att det funkar).
  • Till hösten samlar du själv in fröer från samma växt, eller någon annan växt du har hemma och lämnar tillbaka fröerna till fröbiblioteket.
  • Alla fröer är tillåtna så länge de inte är från invasiva arter, men vi jobbar för att få in så mycket vilda växter som möjligt då dessa har en extra stor betydelse för den biologiska mångfalden.
Senast granskad 2024-03-05 av HANSJO