Lyssna

Trollhättan inspirerar Sverige - ny guide om återbruk i lekplatser

Idén om att bygga en lekplats med så mycket återbrukat som möjligt blev verklighet i Trollhättan. Den nya guiden ”Återbruk i lekmiljöer”, framtagen av Klimatkommunerna, ger andra kommuner konkreta verktyg för att integrera hållbarhet och återbruk i sina projekt. Guiden bygger till stor del på erfarenheterna från Trollhättans temalekplats Trädgårdslandets lekplats.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Helgfria vardagar, måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Idén som blev nationell

– Det hela började med vår temalekplats Trädgårdslandets lekplats, där vi använde återbrukat material för att skapa en lekplats som både är hållbar och inspirerande. Det var ett utmanande men lyckat projekt som nu kan inspirera kommuner i hela Sverige, säger Susanna Wallin, projektledare på Trollhättans stad.

Mer om arbetet med Trädgårdslandets lekplats.

Idén om en guide för återbruk i lekmiljöer föddes när Trollhättan insåg att det fanns ett brett intresse bland andra kommuner. Klimatkommunerna tog fasta på detta och bestämde sig för att skapa en guide. Tillsammans med Helsingborgs stad, Örebro kommun och Klimatkommunernas nätverk har arbetet nu resulterat i ett praktiskt verktyg för hela landet.

Vad guiden erbjuder

Guiden ”Återbruk i lekmiljöer” innehåller praktiska tips och exempel för hur kommuner kan:

  • Använda återbrukade material för att minska klimatpåverkan.
  • Främja biologisk mångfald och klimatanpassning.
  • Engagera lokalsamhället och skapa attraktiva offentliga rum.

– Den här guiden visar att lekplatser kan vara så mycket mer än bara platser för lek. De kan vara symboler för hållbar samhällsutveckling och ett sätt att ta vara på resurser på ett smart sätt, säger Linda Danell, projektledare för en klimatneutral stad på Trollhättans stad.

Nationellt samarbete genom Klimatkommunerna

Klimatkommunerna, ett nätverk av kommuner och regioner som arbetar för att minska klimatpåverkan, har spelat en nyckelroll i att sprida Trollhättans erfarenheter till en bredare publik. Genom sin plattform förstärker de kommunernas kapacitet att dela kunskap och driva på klimatomställningen.

– Det här samarbetet visar hur lokala initiativ kan skapa ringar på vattnet och bidra till nationell utveckling. Vi är stolta över att vara en del av detta, säger Linda Danell, projektledare på Trollhättans stad.

Guiden tillgänglig nu

Den nya guiden finns nu tillgänglig på Klimatkommunernas hemsida. Förhoppningen är att fler kommuner ska ta inspiration och integrera återbruk i sina lekplatser.

Senast granskad 2025-01-29 av TORNIL