Lyssna
Vybild över Göta Älv och Stallbackabron

Trollhättan satsar stort på Stallbacka – samverkan och ny detaljplan skapar förutsättningar för framtidens näringsliv

Trollhättans stad arbetar målmedvetet för att göra Stallbacka till ett nav för näringslivet. Genom konkreta satsningar på infrastruktur, en ny detaljplan för Stallbacka industriområde och ett nära samarbete inom BID Stallbacka (Business Improvement District), stärks områdets konkurrenskraft. Tillsammans med företag och fastighetsägare skapar staden förutsättningar för tillväxt, innovation och hållbar utveckling.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Ny detaljplan banar väg för fler etableringar

Detaljplanen för Stallbacka industriområde (Malöga 6:2) är en central del i utvecklingen av området. Planen fokuserar på att möjliggöra fler etableringar, förbättra logistiken och stärka tillgången till strategiska transportvägar, något som skapar långsiktiga förutsättningar för både nya och befintliga företag.

– Vi befinner oss i en intensiv fas med utredningar om dagvatten- och skyfallshantering, geoteknik och miljöteknisk markundersökning. Dessutom har vi nyligen genomfört en workshop, där bland annat BID Stallbacka bjöds in, för att samla in fler perspektiv, säger Andreas Oskarsson, planarkitekt på Trollhättans Stad.

Det ökade intresset för etableringar på Stallbacka bekräftas av flera pågående dialoger med företag, vilket kan leda till betydande investeringar och skapa nya arbetstillfällen. Särskilt företag inom teknik och produktion ser området som en attraktiv plats att växa på, vilket stärker Stallbackas betydelse för den framtida industriella utvecklingen.

Samverkan inom BID Stallbacka stärker näringslivet

Ett viktigt inslag i Stallbackas utveckling är samverkan genom BID Stallbacka. Här arbetar Trollhättans stad tillsammans med företag och fastighetsägare för att skapa långsiktiga förutsättningar för tillväxt och stärka områdets varumärke. Som en del av BID-samarbetet har en ny varumärkesplattform tagits fram för att stärka områdets attraktionskraft både lokalt, nationellt och internationellt. Varumärket kommer snart att synas på området och vara en central del i marknadsföringen av Stallbacka.

 

– Genom BID Stallbacka har vi skapat en tydlig vision för områdets framtid. Den nya varumärkesplattformen är ett viktigt verktyg för att ytterligare positionera Stallbacka som en attraktiv plats för företagsetableringar, säger Robin Mashallah, näringslivsutvecklare på Trollhättans stad.

Robin Mashallah
 

Flera etablerade företag i området befinner sig redan i expansionsfaser, så som Hellma Materials, GKN Aerospace och RECAS. Ett annat företag är T-Engineering, som arbetar med framtidens mobilitet. De vittnar om ett högt tryck på den testbana som finns i området – både från deras verksamhet och andra aktörer.

Samtidigt pågår diskussioner mellan fastighetsägare och stora företag om att säkra energiförsörjningen i området. Trollhättan Energi och Vattenfall har bjudits in för att samarbeta med aktörerna på Stallbacka och undersöka möjligheterna till samutnyttjande av energiresurser för att möta framtida behov.

– Det stora intresset för att etablera sig på Stallbacka är ett tydligt tecken på områdets strategiska betydelse. Genom BID-samarbetet har vi skapat en plattform som gör det möjligt för företag att växa och för Trollhättan att attrahera nya investeringar, fortsätter Robin Mashallah.

Mer om BID Stallbacka

Tryggare och mer tillgängligt med ny belysning

Utöver näringslivsutvecklingen fokuserar Trollhättans stad på att göra området tryggare och mer tillgängligt. Nyligen har 200 000 kronor investerats i ny gatubelysning, som gör området säkrare under dygnets mörka timmar.

– Belysningen är ett viktigt steg i vår ambition att skapa en trygg och attraktiv miljö för både företag och deras anställda. Det handlar om att skapa en plats där företag kan växa och där människor trivs, säger Fredrik Hallstensson, gatu- och parkchef på Trollhättans stad.

Senast granskad 2024-09-20 av JOSÅKEBEN