Trollhättan släppte ut mindre än genomsnittskommunen
Svenska kommuner minskade i snitt utsläppen med 6,3 %. Trollhättan minskade med 9,4 %. "Nästan 10 procent är ju jättekul med tanke på att vi har haft så små förändringar de senaste 5–10 åren", säger Fia Johannesen, hållbarhetsstrateg i Trollhättans stad.
Den senaste statistiken om koldioxidutsläpp i kommunerna, från nationella emissionsdatabasen, visar att utsläppen minskade med 6,3 % i Sverige mellan 2021–2022. Trollhättan som åren dessförinnan haft en snittminskning på 2 % per år, tog ett rejält kliv åt rätt håll och landade på 9,4 %.
– Väldigt glädjande och välkomna siffror, så klart. Vi har inte hunnit analysera orsakerna ännu, men både privatpersoner, företag och vi som kommun har vidtagit åtgärder som bidragit till minskade koldioxidutsläpp, säger Fia Johannesen, hållbarhetsstrateg i Trollhättans stad.
– Vi trodde på ett bakslag efter pandemin, men saker har satt sig; Många fortsätter att distansarbeta och har digitala möten, och vi vet att personbilstrafiken är en av faktorerna som bidrar mest till ökade utsläpp, fortsätter hon.
Utmaning väntar
Det blir dock en utmaning att behålla trenden framöver.
– Reduktionsplikten (en lag som tvingar företag som säljer bensin och diesel att minska utsläppen av växthusgaser) skärptes 2022, men sänktes betydligt från 1 januari 2024 vilket innebär att vi med största sannolikhet kommer att få ökade utsläpp i statistiken för 2024.
Färdplan klimat
En positiv motvikt är den gemensamma ansträngning som initierats i Trollhättans stads koncern: Färdplan klimat. Genom ett antal workshops tillsammans med medarbetare inom koncernen har man tagit fram förslag på prioriteringsområden som ska leda till utsläppsminskningar av växthusgaser på 14 % årligen inom kommunens geografiska område. Beslut om dessa tas efter sommaren.
– Jag är otroligt stolt över arbetet med Färdplan klimat och det finns så mycket vi kan göra inom kommunens egna verksamheter! Att vi tagit ett stort kliv i att minska våra utsläpp visar på den potential som finns i verksamheten, säger hållbarhetschef Maria Jakobsson.
Samtidigt är det också allas ansvar att bidra till minskade koldioxidutsläpp.
– Vi måste tillsammans – kommun, företagare och invånare – fortsätta kämpa för att minska våra utsläpp. Det handlar om att ta hand om vår planet för oss själva och kommande generationer, avslutar Maria Jakobsson.
Fakta: Så kan du hjälpa till med att minska utsläppen
Fia Johannesens tips:
1. Minska bilresandet.
– Måste du ta bilen till jobbet 5 dagar i veckan? Du måste inte sluta helt med bilkörning, men om du kan minska det till 2-3 dagar i veckan gör du miljön en tjänst.
2. Ät mer vegetariskt, utan att bli vegetarian.
– Ät fler vegetariska luncher, grilla kött på fredag. Vi behöver minska köttkonsumtionen eftersom det bidrar till ökade koldioxidutsläpp.
3. Testa din klimatpåverkan.
– Gör en beräkning av dina koldioxidutsläpp! Du kan jämföra dig med snittsvensken, och se vad man gör som ger mycket utsläpp. Testet gör du på klimatkontot.se