Trollhättans stad kraftsamlar för klimatet
Trollhättans stad tar ett viktigt steg mot hållbarhet genom att gå in i programmet Viable Cities. Satsningen är en del i ambitionen att bidra till en snabbare omställning till klimatneutrala städer senast 2030. Trollhättans stad signerar en avsiktsförklaring för det kommande arbetet med Klimatkontrakt 2030 den 6 december 2024 vid European Viable Cities Day i Stockholm.
Avtalet markerar starten på ett långsiktigt samarbete mellan Trollhättans stad, Viable Cities och flera nationella myndigheter, med målet att öka takten i klimatarbetet, skapa lösningar som kan användas på fler platser och koppla samman lokala och globala insatser för en rättvis omställning.
Kommunstyrelsens ordförande Peter Eriksson (M) menar att detta är en milstolpe i Trollhättans stads klimatarbete.
-Trollhättan har som ett tydligt klimatmål att vi ska minska våra utsläpp med 14% per år. För att förstärka vårt omställningsarbete har kommunfullmäktige beslutat om Färdplan klimat. Det är en koncerngemensam kraftsamling där vi tillsammans växlar upp inom våra största utmaningar: transporter, energi, byggnation och konsumtion. Det handlar om oss alla och hur vi tillsammans gör skillnad för framtiden, och genom Viable Citites har vi möjlighet att ytterligare kraftsamla tillsammans med akademi, näringsliv och föreningsliv. Vi ser fram emot ett gemensamt lärande med andra städer inom Viable Cities, säger Peter Eriksson.
Genom satsningen Klimatneutrala städer 2030 får kommunen nu finansiering från Viable Cities för att ge extra kraft och snabba på den lokala processen framåt samt tillgång till stöd och experthjälp för omställningsresan. Förutom att ställa om åtar sig också städerna att sprida kunskap och lärdomar till många andra, inom Sverige men också internationellt. Satsningen sker i samspel med EUs mission för klimatneutrala städer, EU Cities Mission.
– Det är verkligen hoppfullt att så många kommuner i Sverige vill gå före i omställningen för att möta de samhällsutmaningar som den globala uppvärmningen innebär. Genom att arbeta tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid med ett gott liv för alla och samtidigt stärka Sveriges konkurrenskraft genom att öppna upp för nya affärsmöjligheter och innovationer – allt inom planetens gränser, säger Olga Kordas, programchef Viable Cities.
De förändringar som krävs för att möta klimatkrisen behöver genomsyra alla verksamheter inom kommunen. Klimatinsatserna kan samtidigt ge stora mervinster. De ger till exempel renare luft, grönare städer och bättre hälsa. Att arbeta för klimatneutrala och hållbara städer betyder att skapa en säker och välmående framtid för alla.
Genom engagemanget i Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 krokar Trollhättans stad nu arm med andra städer med mycket höga klimatambitioner, både i Sverige, EU och globalt. Missionen är att vara klimatneutrala år 2030. För att nå dit behöver alla aktörer i samhället jobba i en gemensam riktning, och skapa en portfölj av insatser och aktiviteter som drar åt samma håll. Tekniska lösningar räcker inte. Människor och organisationer behöver förändra sitt sätt att leva och arbeta. Satsningar behöver haka i varandra och bidra till den långsiktiga omställningen.
Redan den 6 december, på European Viable Cities Day i Stockholm, samlas den högsta politiska ledningen för alla städer i satsningen, tillsammans med ledningen i de sex myndigheterna för ett gemensamt avstamp. Under dagen, som arrangeras av Viable Cities och Europeiska kommissionens representation i Sverige, manifesteras den gemensamma kraftsamlingen genom signeringen av Klimatkontrakt 2030 samt rundabordssamtal med svenska och internationella nyckelaktörer och beslutsfattare. Trollhättans stad kommer som ny i sammanhanget att signera en avsiktsförklaring som förberedelse för det kommande arbetet med Klimatkontrakt 2030.
Relaterad information
Om Viable Cities:
Viable Cities är ett innovationsprogram med stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas, och arbetar för att driva på omställningen till klimatneutrala städer genom samverkan med myndigheter, kommuner och näringsliv.
Klimatneutrala städer 2030 startade 2019 med nio kommuner. I den andra vågen, 2021, anslöt ytterligare 14 kommuner med lokala partners. Sex myndigheter är med och utforskar hur de ännu bättre kan stödja städernas omställning från nationell nivå. Sedan 2020 är det årligen signerade Klimatkontrakt 2030 ett centralt verktyg i satsningen. I kontraktet konkretiserar städer och myndigheter sina åtaganden för att accelerera klimatomställningen.
Läs mer på Viablecities.se