Lyssna
Beredskapsstrateg Victoria Johnson och säkerhetssamordnare Olivia Wernberg framför idrottshallen på MÅG med blå vepa som har texten “Trygghetspunkt” Beredskapsstrateg Victoria Johnson och säkerhetssamordnare Olivia Wernberg framför idrottshallen på MÅG där en trygghetspunkt öppnas upp den 25 september.

Trygghetspunkt visas upp under Beredskapsveckan

”Sätt i gång!" är temat på årets beredskapsvecka som inleds idag. Trollhättans stad uppmärksammar veckan genom att bland annat öppna en trygghetspunkt tillsammans med Trollhättan Energi, försvaret och frivilligorganisationer på onsdag. – Trygghetspunkter är något vi får återkommande frågor om och därför känns det extra bra att kunna visa den funktionen under Beredskapsveckan, säger Olivia Wernberg, säkerhetssamordnare i Trollhättans stad.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Beredskapsveckan är en temavecka som arrangeras vecka 39 varje år. Syftet är att stärka motståndskraften hos våra invånare och påminna om att alla som bor i Sverige är en viktig del av den samlade beredskapen vid samhällskriser – och ytterst krig. 

Och vid en extraordinär händelse kan delar av invånarna behöva hjälp under en kortare eller längre period. Det är där trygghetspunkterna kommer in.  
– Det är en geografisk plats eller lokal där man som invånare kan få hjälp med det mesta akuta som tak över huvudet, mat och vatten. På en trygghetspunkt kan man också få enklare sjukvård, krisstöd och information, berättar säkerhetssamordnare Olivia Wernberg. 

Öppnar trygghetspunkt för allmänhet och skola 

Under Beredskapsveckan kommer Trollhättans stad att öppna upp en trygghetspunkt för allmänheten i Magnus Åbergsgymnasiets idrottshall, onsdag den 25 september klockan 16-21. 
– Ett av målen med Beredskapsveckan är att engagera just invånarna i krisberedskapen. Genom att öppna upp och bemanna en trygghetspunkt och visa den för allmänheten hoppas vi kunna bidra till det. Dessutom har vi bjudit in eleverna på våra högstadieskolor att besöka trygghetspunkten på förmiddagen.  

Och hon rekommenderar trollhätteborna att ta chansen att komma dit. 
– Det är flera aktörer på plats, bland annat Försvarsmakten, Trollhättan Energi AB och frivilligorganisationer som tillsammans har mycket kunskap om krisberedskap, som jag är övertygad om kan inspirera besökaren till att se över sin egen hemberedskap – och förhoppningsvis få denne att känna sig tryggare och bättre förberedd inför en eventuell krissituation, säger Oliva Wernberg.  

Sätt igång – och gör det enkelt 

Hemberedskap är viktigt – och behöver inte vara så märkvärdigt, enligt Victoria Johnson, beredskapsstrateg i Trollhättans stad. 
– Det måste inte vara en stor låda som är märkt ”krisberedskap” och står strategiskt placerad någonstans i ditt hem. Tänk enklare, när du är och ute handlar – köp en extra konservburk då och då med krossade tomater, soppa eller vad som med lång hållbarhetstid och ställ i skafferiet, säger Victoria Johnson och fortsätter: 
– Du behöver inte göra allt på en gång. Mer som du kan göra i det lilla är att se till att ha vatten hemma, det kan du förbereda genom att frysa vatten i petflaskor. När vattnet har tinat är det tjänligt i sex månader, se bara till att flaskan är ren innan du lägger den i frysen. 

Så förbereder du dig för en kris:
Förbered dig för en kris - MSB:s hemsida

Trygghetspunkter i Trollhättans stad

  • Magnus Åbergsgymnasiet 
  • Lyrfågelskolan
  • Strömslundskolan
  • Sylteskolan,  
  • Hjortmosseskolan  
  • Stavreskolan  
  • Sjuntorpsskolan
  • Upphärad skola  
  • Skogshöjden skola  
  • Paradisskolan  
  • Åsaka skola 
Senast granskad 2024-09-25 av TORNIL